Total kalça protezi ve total kalça ameliyatı

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Son yıllarda tıp ve medikal sektörünün gelişmesiyle birlikte protez ameliyatları arttı. Özellikle total kalça protezi ameliyatı protez ameliyatları içinde zorluk seviyesi orta seviyedeki protez ameliyatları diye sınıflandırılmasına rağmen total kalça protezinde başarı ve hastanın yaşam kalitesinin artması son derece yüksektir. Total kalça protezi hakkında genel bilgilere geçmeden önce öncelikle protezin tanımını yapalım.

total-kalca-protez.jpg

Protez Nedir?

Protez bir nedenden dolayı hasar görmüş, deforme olmuş veya kaza sonucu herhangi bir uzvun (el kol bacak vb. gibi) yapay bir organla veya eklemle değiştirilmesidir. Yapay organ veya eklem asıl organ veya eklemle bire bir benzerlik gösterilerek taklit edilir. Protezlerin sınıflandırılması uygulanacağı bölgeye göre değişir. Diz protezi (total diz protezi) dirsek protezi gibi. Bu sınıfa giren protezlere genel anlamda eklem protezi adı verilir.
1960 yılında ilk kez uygulanan protezlerde, yıllar içinde materyel, teknoloji ve cerrahi tekniklerde büyük gelişmeler ortaya çıkmıştır. Önceleri sadece metal ve plastik arayüzden oluşan protezlere, günümüzde metal-metal ve metal-seramik arayüzler eklenmiştir. Bu yeni maddelerin aşınma özellikleri daha üstündür ve plastik arayüzlü protezlere göre daha uzun süre dayanmaları beklenir. Bu sayede daha genç hastalarda da uygulama alanı ortaya çıkmaktadır.

Erken kalça protezi tasarımları sadece kemik çimentosu ile tespite izin verirken, günümüzde buna çimentosuz kalça protezleri de eklenmiştir. Böylece protezin, bir dolgu maddesine gerek olmadan doğrudan kemiğe tutunması imkanı sağlanmıştır.

Kalça protezinin birbiri ile eklem yapan parçalarının boyut ve geometrik yapısında yapılan tasarım değişiklikleri sayesinde protezlerin yerinden çıkma riski azaltılmıştır. Bu da günlük yaşam aktiviteleri sırasında eski tasarımlı kalça protezlerinde uygulanan bazı kısıtlamaların ortadan kalkmasını sağlamıştır.

Eskiden çok daha büyük kesilerle ve büyük kas gruplarını zedeleyecek şekilde yapılan girişimler, günümüzde daha küçük kesiler ve kalça çevresi yumuşak dokulara özen göstererek yapılabilmektedir. Bu da ameliyat sonrasında günlük yaşam aktivitelerine dönüşü kolaylaştırmıştır.

Ameliyat sonrası ağrı kontrolündeki gelişmeler sayesinde hastaneden kalma süreleri kısalmıştır.

Total Kalça Protezi Nasıl Yapılır?

Ön bilgi olması açısından aşağıdaki video da ortopedi ve travmatoloji uzmanı doç.dr Alper gökçe’nin videosunu ekliyorum.

Sanılanın aksine total kalça protezi ameliyatı uzun süren bir ameliyat değildir. Hastanın yaşı, deforme olmuş eklemin durumuna değişmekle birlikte ortalama bir total kaçla protezi 2 ila 3 saat arası sürer. Uyuşturma (anzstezi) lokal veya tüm vücut şeklinde yapılır. Buda yine hastanın durumuna varsa diğer sağlık sorunlarına (kalp hastalığı, yüksek tansiyon vb. gibi) göre anestezi dr’unun vereceği karara göre değişen bir durumdur.


Total Kalça Protezi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi total kalça ameliyatı (operasyon) en son çare olarak tercih edilmelidir.
Kalça çıkığı, çok sayıda kırık damar bozukluğuna bağlı olarak değişmekle birlikte eğer hasta yoğun şekilde ağrı duyuyor koltuk değneği fizik tedavi (bacak egzersizleri) ya da ilaç tedavisi gibi cerrahi müdahale öncesi tedavi yöntemlerinden yanıt alınamıyorsa o zaman total kalça protezi (kalça eklemi) ameliyatı tercih edilmelidir. Kısaca özetlemek adına ileri derecede deforme olmuş ve hasta kişinin yaşam kalitesini düşüren durumlarda kalça ameliyatı tercih edilmelidir.

Total Kalça Protezinin Ömrü Var mıdır?

Tüm mekanik aksamlar gibi total kalça protezinin de diğer protez türleri gibi bir ömrü vardır. Bu ömür hareket sırasında protezin aşınmasına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle total kalça protezlerinin ömrü 15 ila 20 yıl arasında değişir. 15-20 yılın sonunda hasta aynı şikayetlerle dr’a başvurursa ve dr’uygun bulursa ikinci bir total kalça protezi yapılabilir. Ancak ikinci ameliyat ilk ameliyata nazaran daha zor ve protezin ömrü daha kısa olur.

Total Kalça Protezi Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ameliyat sonrası hastanın kendini koruması yapması ve yapmaması gereken hareketleri iyi bilip buna göre davranması kalça ameliyatı kadar önemli bir konudur. Dikkat edilecek hususlar:

• En az 8 hafta süreyle bacak bacak üstüne atmayın
• Otururken öne eğilip yerden bir şey almayın
• Dizlerinizi kalça hizasından yukarıya kaldırmayın
• Alaturka tuvalete oturmayın
• Oturup kalkarken öne aşırı eğilmeyin

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken noktalardan biride hastanın enfeksiyon kapmamasıdır. Enfeksiyon derken burda kastedilen takılan protezin enfeksiyon kapmamasıdır. Ameliyat öncesi dr varsa başka enfeksiyon onları tespit edip tedavi eder zaten. Ameliyat sonrası ise enfeksiyona önlem olarak hastaya antibiyotik tedavisi verilir.

Kalça Protezi İki Bacağa da yapılabilir mi?

Kalça protezi bir kalça ya yapılabileceği gibi diğer kalçanın hasar görmesi durumunda her iki kalçaya da uygulanabilir. Ameliyat genellikle önce bir kalça sonra diğer kalça ameliyatı olarak yapılır. İkinci bir kalça ameliyatının ne kadar arayla yapılacağı kararı dr tarafından verilir.
 

SELMA

Üye
Üye
Katılım
Ağu 15, 2010
Mesajlar
11
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ablamda kalça ameliyatı olacak. 1-2 yıldır total kalça ameliyatı konusunu araştırıyoruz. bi sorum olacak devletle anlaşmalı özel hastanelerde ameliyat yaptırsak protez bedelini devlet karşılarmı acaba?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst