Travmatoloji Tanımı ve İçeriği

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hekimliğin kazalara ev,trafik iş vb. ortaya çıkan değişik yaralanmaları inceleyen ve tedavi eden dalı (Travmabilim ) yani (Travmatoloji ) olarak adlandırılır.

Travma sonrası ortaya çıkan yaralanmalar çok çeşitlidir. Bedenin her bölümünü tutabilir ve önem derecesi de değişik düzeylerde olabilir. Bazen yara yanıltıcıdır, küçük bir deri girişinin altında en küçük bir zaman kaybında (felç yada ölümle) sonuçlana bilecek bir iç organ yaralanması yatabilir.

Travma sonucunda ortaya çıkan bozunların önem derecesi bir yaralının çoğunlukla bir den çok yarasının bulunmasına bağlıdır. Bu tür bir yaralıda çok travmalı durum söz konusudur. Darbenin yada çevrenin (gece, soğuk,kar, yağmur) şiddeti ve bazen kurtarma işleminin gecikmesi yaralıyı şok olarak adlandırılan özel bir duruma sokar , bu duerum bazen ölümlede sonuçlanabilir.

YARALAR
Beden örtüleri düzeyinde ( deri) basit ve yüzeysel bir sıyrık ortaya çıkar, ancak bu sıyrık bazı durumlarda çok geniş bir alana yayılmış olabilir. Deri altındaki dokulardan ayrılmış bir başka deyişle yırtılmış olabilir. Kesikler yada yaralar derinin bütün katlarını ilgilendirebilir. Bazen deri ve doku yitimlerini doğrudan onarma olanağı olmayabilir.

Bu tür onarılamayan deri yaraları yama tabir edilen bir işlemle tedavi yoluna gidilir. Bu durumda da enfeksiyona karşı ciddi bir savaşa girmek gereklidir. Yaranın kapanması yada iyileşmesi oldukca geciksede iyi sonuçlar alınabilir.

KEMİK BOZUNLARI
Kemik bozunları kırık olarak adlandırılır. Yer değiştirmiş yada değiştirmemiş, açık yada kapalı , tek yada çok sayıda karmaşık olabilen çok değişik kırık tipleri vardır. Spor travmalarında çok sık görülen eklem bozunları arasında burkulmalar(ayak bileği, diz, el bileği) tam olmayan ve tam olabilen çıkıklar ( dirsek ve omuzda) eklem ayçası( menisküs) disk bozunları (omurga) sayılabilir. Kas ve kirişler düzeyinde ezikler,uzamalar, yırtıklar sayılabilir.

Kiriş kopmaları özellikle aşil kirişi dört başlı kas kirişi ve diz kapağı kirişinde görülür. Bu kazalara çoğunlukla sporcularda rastlansada bazı düşme çarpma durumlarındada gözlemleyebiliriz.

Kafa travmaları başa gelen darbelere bağlı olarak ortaya çıkar. Gözle görülen yada görülmeyen kırıklı yada klırıksız bozunları görebiliriz. Ayrıca alınan başa aldığımız ciddi boyuttaki bazı darbelerle beyinde kalıcı hasarla karşılaşabiliriz.

DAMAR BOZUNLARI
Damar sinir bozunları genellikle savaşlarda ortaya çıkar. Sivil yaşamda toplar damar yaralanmaları atardamar yaralanmalarından daha sıktır. Örneğin bir cam parçasıyla yırtılmaya yada bir kemik parçasıyla delinmeye bağlı olarak ortaya çıkar.

İç yada dış kanamalara neden olabilirler. Sinir yaralanmalarına yol açtıkları sonuçlar nedeniyle ciddi yaralanmalardır. Bozun hareket uyaran sinir liflerini ilgilendiriyorsa kesilme işlemi ilgili kaslarda felce yol açabilir. Yaralanma duyu liflerine ilişkinse ilgili beden alanındaki duyarlık azalmış olacaktır. Sinir kesisi tam değilse ya da sinir hafifce ezilmiş ise kendi kendine düzelme hatta bazen tam iyileşme gözlenebilir.

İÇORGAN BOZUNLARI
Göğüs ve karın içorganlarının travmaya bağlı bozunlarıdır. Özellikle yüksekten düşme karayolu yada demir yolu gibi bütün kazalar doğal afetlerde silahla yaralanmalarda iç organ yaralanmalarını görebiliriz.

Akciğer yaralanmalarına ve parçalanmalarına kalp ve kalp dış zarı yaralanmalarına karaciğer ve dalak yırtıklarına patlamalarına böbrek ezilmelerine bağırsak yaralanmnalarına idrar torbası yırtıklarına neden olur bu tür kazalar. İç kanama ve enfeksiyon tehlikesinin yanı sıra bu bozunlar özellikle travmaya basğlı şokun ortaya çıkmasına yol açar.

Travmatoloji yanık , donma, elektirik çarpması, gibi kazalarlada ilgilenir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst