Trombosit nedir? Yüksekliği yada düşüklüğü ne anlama gelir? Sebepleri nelerdir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Trombosit nedir? (Platelet, Kan pulcukları)
Kanın şekilli elemanlarından biridir.En büyük rolü kanamayı durdurmasıdır.Azlığında kanamaya yatkınlık, fazlalığında ise damar içinde tromboz (pıhtı) oluşmasına neden olur.Sağlıklı yetişkin bir insanda 150 ila 400 bin arasında trombosit hücresi bulunur. Trombositlerin yapımı, kemik iliğinin megakaryosit olarak adlandırılan büyük hücrelerinin parçalarından meydana gelir.Çoğalmasını karaciğer kontrol eder.Trombositlerin kan içindeki ömrü 9 ila 10 gündür, bu süreyi doldurduklarında dalak tarafından parçalanarak ayrıştırılırlar.Dalağın zarar görmesi veya alınması trombosit seviyesinin yükselmesine, dalağın performansının artması da trombosit yıkımının fazla olmasına sebep olabilir.Dalağın büyümesine bağlı trombosit düşmesinde genellikle hastalara splenektomi (dalağın ameliyatla alınması) uygulanır.

3768_trombosit-300x181.jpg

Düşük trombosit sayımı (trombositopeni):

Kanda trombositin 150 binin altında olması durumudur. Kan sayımların da trombosit düşük çıkarsa periferik yayma kullanılarak tanı konur. Trombosit miktarı 100 binin altına düşmediği sürece kanama riski oluşturmaz.50 binin altınadüştüğü zaman büyük kanamalara sebep olabilir.

Trombosit düşüklüğünün başlıca sebepleri (Trombositopeni):
1-)Kemik iliğinin anormalliklerine bağlı:Doğuştan gelen bir kemik iliği trombosit üretimi bozukluğudur.Trombosit yapımı yetersiz ve kan trombosit seviyesi hep düşüktür (TAR sendromu, Bernard-Soulier sendromu).Aplastik anemi, kemoterapi, radyoterapi, bazı enfeksiyonlar sonrası veya kemik iliğinin lösemi, lenfoma, akciğer, meme kanseri tarafından baskılanmasına bağlı olarak da trombosit düşüklüğü görülür.
2-)Trombositin aşırı yıkımına bağlı: Trombositlere karşı oluşan antikorlar trombositlere yapışarak karaciğer ve dalakta yıkılmasına neden olurlar.
3-)Dalak büyüklüğüne bağlı: Dalağın büyük olması trombosit yıkımlarını arttırır.

Not:
Trombositopenili hastalar aspirin ve aşırı omega 3 ten uzak durmalıdır.Çünkü omega 3 ve aspirin trombosit yapısını bozar kanamaya eğilimi arttırır.

Trombosit yüksekliği (Trombositoz):
Kanda trombosit seviyesinin 600 binin üzerinde olması durumudur. Primer (myeloproliferatif hast.), sekonder (reaktif) sebeplidir.sekonder trombositoz için tedaviye gerek yoktur altında yatan sebebi düzeltmekle problem çözülür.Primer trombositozda ise küçük dozlarda aspirin başlanabilir, duruma göre trombositlerin aşırı çoğalmalarını engellemek amaçlı hydroxyurea (kemoterapi ilacı) verilebilir. Bu iki ilacın kullanımıda mutlaka doktor kontrolü altında olmalıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst