TÜBİTAK Burs Programları

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ilköğretimden lisansüstüne, doktoradan bilimsel etkinliklere kadar bir çok farklı alanda burs vermektedir. Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından verilen bu burslar bilim çevresine yeni insanlar kazandırma ve toplumumuzda bilim kültürünü geliştirme gayesiyle genelde teknoloji ve fen bilimleri alanlarındaki çalışmaları destekliyor.

1- TÜBİTAK BİDEB Destek Programları

A- ilk ve Ortaöğretim Öğrencilerine Yönelik Programlar


Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı: İlköğretim okullarının 6., 7., 8. sınıflarında okuyan öğrencilerin matematik alanında, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda erken yaşlardan itibaren gelişmelerini desteklemek ve katkı sağlamak için düzenlenir.

Ulusal Bilim Olimpiyatları: Ortaöğretim kurumlarının (son sınıflar hariç) ve ilköğretim kurumlarının 8. sınıfına devam etmekte olan öğrencileri, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Bilgisayar dallarında çalışmalar yapmaya özendirmek, gelişmelerini desteklemek ve katkı sağlamak için düzenlenir.

Uluslararası Bilim Olimpiyatları: Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil edecek olan öğrencileri seçmek ve yarışmalara hazırlamak için düzenlenir.

Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması: Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca Bilgisayar, Biyoloji, Temel Fizik, Uygulamalı Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih dallarında düzenlenmektedir.

B- Lisans Öğrencilerine Yönelik Programlar
Üniversite Öğrencileri Yurt İçi/Yurt Dışı Araştırma Projeleri Destekleme Programı: Üniversitelerimizde öğrenim gören lisans öğrencilerinin, yurt içinde yapacakları araştırma projelerine, yurt içinde Üniversitelerce düzenlenecek proje yarışmaları ile uluslararası proje yarışmalarına uygun görülen projelerle katılma istekleri için destek sağlanmaktadır.

C- Bilimsel Etkinlikleri Desteklemeye Yönelik Programlar


Lisansüstü Yaz Okulu ve Benzeri Diğer Etkinlikleri Destekleme Programı: Lisansüstü öğrencilere ve genç araştırmacılara bilim ve teknolojideki güncel gelişmelerin aktarılması ya da yaygın kullanılması gereken tekniklerin öğretilmesi amacıyla yurt içinde kurum / kişilerce düzenlenmesi planlanan lisansüstü düzeydeki kurslara destek sağlanır.

Yurt İçi Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Programı:
Yurt içinde düzenlenecek ulusal, uluslararası katılımlı ve uluslararası etkinliklere destek verilmektedir. Bu program kapsamında destek istenen bilimsel etkinliklere, Yazım-Basım ve etkinlik kalemlerinden (35 yaşını aşmamış, çalıştığı il dışından etkinliğe katılan ve etkinlikte sunum yapacak olan kişilerin, konaklama ve yol giderleri) kısmi destek talep edilebilecektir.

Lisans ve Lisans Öncesi, Öğretmen ve Öğrencilere Yönelik Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Programı:
Üniversite öğretim üyeleri veya alanlarında en az 10 yıl deneyimi olan araştırmacıların, a) ilk ve ortaöğretim öğretmenlerine yönelik olarak yapmayı planladıkları bilim danışmanlığı seminerleri ve benzeri toplantılar, b) ilk ve ortaöğretim öğrencileri ile lisans öğrencilerinden üstün başarı gösterenleri çalışmalar yapmak, yönlendirmek ve çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenecek bilim kampları, doğa eğitimleri, teorik ve uygulamalı yaz ve kış bilim okulları desteklenir.

Bilimsel İşbirliğine Yönelik Etkinlikleri Destekleme Programı: Belirli bir konuda ortak çalışma yapmak için araştırmacıların belli zaman aralıklarıyla bir araya gelerek bilimsel ve teknolojik gelişim sağlayacak politikaların geliştirilmesi ve yol haritalarının oluşturulmasına yönelik bir ağ veya platform kurmasına olanak sağlamak amacıyla yapılan toplantı ve/veya çalıştaylara destek verilmektedir.

Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı: Yeterliliğini almış ve tezinin son aşamasındaki doktora öğrencileri ile araştırmacılara, ulusal proje çağrılarına yönelik olarak proje yazma süreci, bu süreçte yer alan bilimsel yaklaşımlar, proje yönetimi, bütçelendirilmesi ve değerlendirme aşamasında göz önünde bulundurulması gereken hususlar ile katılımcıların aktif olarak katıldığı uygulamalı araştırma projesi hazırlama tekniklerinin öğretilmesine yönelik, alanlarında yurt içinde kurum/kişilerce düzenlenmesi planlanan etkinliklere destek verilmektedir.

2- TÜBİTAK Yurt İçi Burslar Müdürlüğü Burs Programları


A- Lisans Öğrencilerine Yönelik Programlar

Yurt İçi Lisans Burs Programı: 2203-Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden takımlarda yer alan, 2202-Ulusal Bilim Olimpiyatlarında madalya alan ve 2204-Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmalarında ödül alan ve daha sonra TÜBİTAK tarafından gönderildiği “Uluslararası Proje Yarışmalarında” birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazanan öğrencilere lisans bursu verilmektedir.

B- Lisansüstü Öğrencilere Yönelik Programlar

Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programı: Üniversitelerimizin tezli yüksek lisans programına kayıtlı öğrencilere karşılıksız burs verilmektedir.

Yurt İçi Doktora Burs Programı:
Üniversitelerimizin lisans sonrası ya da yüksek lisans sonrası doktora programına kayıtlı öğrencilere karşılıksız burs verilmektedir.

PhD Fellowship for Foreign Citizens (Yabancı Uyruklular için Doktora Burs Programı): Travel and research grants will be awarded to highly qualified students who are intending to complete their Ph.D studies in Turkey. (Speciality and subspeciality residency or fellowship training programmes in clinical medicine are not included). Click for scholarship page.

Son Sınıf Lisans Öğrencieri için Lisansüstü (Yüksek Lisans/Doktora) Burs Programı:
Türkiye’de lisans öğrenimlerinin son sınıfında olup da tezli yüksek lisans ya da lisans sonrası doktora programına başlayacak öğrencilere karşılıksız burs verilmektedir.

Doktora Öğrencileri için Yurt İçi Araştırma Burs Programı: Üniversitelerimizde bir doktora programına kayıtlı olan doktora öğrencisi araştırmacıların, kendi Üniversitelerindeki olanaklarla çözemedikleri araştırma sorunlarını yurt içinde başka bir araştırma ortamında çözmelerini sağlamak için burs verilmektedir.

Graduate Scholarship Programme for The Least Developed Countries: The Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK) aims to give scholarships for graduate students from the Least Developed Countries (LDCs) in the fields of Natural Sciences, Engineering and Technological Sciences, Medical Sciences, Agricultural Sciences, Social Sciences and Humanities in Turkish Universities for improving science and technology capacity of LDCs and building scientific and socio-economic bridge between LDCs and Turkey.

C- Doktora Sonrası Araştırmacıları Desteklemeye Yönelik Programlar

Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı: Üniversitelerimizde/araştırma kuruluşlarımızda doktora sonrası araştırma yapacak genç araştırmacılara karşılıksız burs verilmektedir.


Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programı:
Yurt dışındaki üniversitelerde ve/veya araştırma kuruluşlarında çalışmakta olan bilim insanlarının üniversitelerimiz, kamu veya özel sektör kurum ve kuruluşlarında araştırmalara katılmak, teknolojik yenilikler getirmek, seminerler, konferanslar, dersler vermek üzere Türkiye’ye getirilmesi, davet edilmesi için destek verilmektedir.

Doktora Sonrası Geri Dönüş Burs Programı:
Yurt dışındaki T.C. uyruklu araştırmacıların Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürmeleri sağlamak için destek verilmektedir.

Research Fellowship for Foreign Citizens (Yabancı Uyruklular için Araştırma Burs Programı): Travel and research grants will be awarded to highly qualified Ph.D. students and young post-doctoral researchers to conduct part of their research in Turkey.

Co-Funded Brain Circulation Scheme: The Co-Circulation Scheme, partially supported by the EC-FP7 Marie Curie Actions-People-COFUND and coordinated by BİDEB, aims at increasing and facilitating the international mobility of scientists. The scheme offering for incoming mobility of 100 Turkish and foreign experienced researchers for periods of 20-24 months (the 4th and last call will be 12 months) provides both research and employment opportunities in academic or industrial institutions established in Turkey. Click for scholarship page.

3- TÜBİTAK Yurt Dışı Burslar Müdürlüğü Burs Programları
A- Lisansüstü Öğrencilere Yönelik Programlar
Yurt Dışı Doktora Burs Programı: 2012 yılında başvuru alınmayacaktır.

Yurt Dışı Araştırma Burs Programı (Doktora öğrencileri için)
: Üniversitelerimizde bir doktora programına kayıtlı olanlarla yüksek öğrenim kurumları dışındaki araştırma kuruluşlarında çalışan doktora öğrencisi araştırmacılara araştırma amaçlı burs verilmektedir.

Yurt Dışı Müşterek Doktora Burs Programı:
Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tıbbi Bilimler, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler alanlarında Türkiye’de bir doktora programına kayıtlı Türk öğrencilerin yurtdışındaki üniversitelerde ortak doktora protokolleri kapsamında yapacakları doktora eğitimleri/çalışmaları için destek verilmektedir.

Lisans Mezunları ve Son Sınıf Lisans Öğrencileri için Yurt Dışı Yüksek Lisans Burs Programı:
TÜBİTAK Bilim Kurulu’nca aşağıda belirlenen alanlar ve konularda yurt dışında Yüksek Lisans öğrenimi yapmayı amaçlayan öğrencilere burs verilmektedir.

B- Doktora Sonrası Araştırmacıları Desteklemeye Yönelik Programlar

Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı: Doktorasını ya da Tıbbi Bilimlerde doktora ya da uzmanlığını almış yurt dışında araştırmalar yapacak olan bilim insanlarını desteklemek üzere burs verilmektedir.

C- Bilimsel Etkinliklere Katılımı Desteklemeye Yönelik Programlar
Yurt Dışı Bilimsel Etkinliklere Katılma Desteği Programı: Yurt dışında uluslararası kongre ve konferanslara bildiri ile katılmak isteyen araştırmacılara destek verilmektedir.

D- Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Çerçevesinde Yürütülen Programlar

TÜBİTAK – Lindau Bilimsel Etkinliklere Katılma Destek Programı: TÜBİTAK ile Lindau Konseyi ve Vakfı arasında imzalanan “Mutabakat Zabtı” çerçevesinde Fizik, Kimya, Tıp (Klinik Tıp hariç) ve Fizyoloji alanlarında Türkiye’de lisans veya lisansüstü eğitimlerine devam eden üstün başarılı öğrenciler ile yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte ulusal ve uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip doktora dereceli genç araştırmacıların “Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantıları”na katılımları için destek verilecektir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst