Tüp Bebek Tedavisi İçin Devlet Desteği ve Bu Konuda Bilinmesi Gereken Detaylar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Bilindiği gibi çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere belli kriterler doğrultusunda devlet desteğiyle tüp bebek tedavisi uygulamaları yapılmaktadır. Birçok kez bu uygulamalardan bahsedilmiş şartlar anlatılmıştır. Bu yazımız aracılığıyla birkez daha çocuk sahibi olmak isteyenleri bilgilendirmek istiyoruz.


5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 63 üncü maddesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinin neler olduğu açıklanmış ve bu maddenin bir fıkrasında da evli olmakla birlikte çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalıların öngörülen tedavi yöntemiyle çocuk sahibi olabilecekleri ve bunun için gerekli şartları da düzenlemiştir. Aynı şekilde bu tedaviyi yaptıracak olan genel sağlık sigortalılarının hangi şartları taşıması gerektiği ve sınırlamalarının neler olduğu ayrıntılı olarak Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilmiştir.

Adı geçen Tebliğde yardımcı üreme yöntemi tedavisi, İnvitro fertilizasyon işlemleri (IVF) olarak yer almakta olup normal yöntemle çocuk sahibi olamayan eşlerin hangi şartlarda bu tedavi hakkından faydalanabilecekleri ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Buna göre,

Evli olmakla birlikte eşlerden herhangi birinin soy bağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması gerekiyor. Eğer evlat edinilmiş çocukları var ise çocukları var olarak değerlendirilmiyor.

Genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısına, en fazla iki deneme için kurumca ödeme yapılabiliyor. İkiden fazla deneme yapılmış ise kişilerin kendisi tarafından bedelini ödenmesi gerekiyor. Bu şartların yanında ayrıca uygulanan IVF tedavilerine ilişkin giderlerin SGK tarafından karşılanabilmesi için aşağıdaki şartların birlikte gerçekleşmesi gerekiyor.

- Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenmiş olması,

- 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün almamış olması,

- Uygulamanın yapıldığı merkezin Kurum ile sözleşmeli/protokollü olması,

- En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması veya halen genel sağlık sigortalısı olan kadının bu bentteki koşulları taşımaması halinde eşinin gerekli koşulları sağlaması,

- Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmiş olması gerekiyor.

IVF tedavisine başlanan kadının IVF uygulama tarihinde (embriyo transferinin yapıldığı tarih) 40 yaşından gün almış olması durumunda, IVF tedavisine ait bedeller Kurumca karşılanmaz. Ancak kadının 40 yaşından gün aldığı tarihten önce düzenlenmiş geçerli sağlık raporunun bulunması ve rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde embriyo transferinin gerçekleştirilmiş olması durumunda, IVF tedavisine ilişkin sağlık hizmetleri sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor.

Daha önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleşmeden önceki dönemde bu yöntem denenmiş ve ilgili Kurumlar tarafından daha önce tüp bebek tedavileri için ödeme yapılmış ise bu denemeler, işlem adetlerinin hesaplanmalarında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından dikkate alınmakta.

Ayrıca, IVF bedellerinin ödenebilmesi için IVF uygulanacak kadında gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistemik hastalığın bulunmadığının IVF tedavisi için gerekli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekiyor.

IVF endikasyonları :

Erkek faktörü: Üro-androlojik tedaviye rağmen, en az 15 gün aralarla yapılan üç ayrı spermiyogramın hepsinde total progresif motil sperm sayısının 5 milyondan az olduğu oligoastenospermi olguları ile azoospermi olguları. Ancak; normal yoldan ejekülat- sperm elde edilemeyen bir hastalığın olduğunun ilgili uzman hekim raporu ile belgelenmesi halinde spermiyogram sonucu aranmamaktadır.

Kadın faktörü:

- Tubal faktör: Primer silier diskinezi-Kartegener Sendromu varlığı, laparoskopi ile onaylanmış bilateral tam tubal tıkanıklık saptanan olgular, ağır pelvik yapışıklık belirlenen veya tubal cerrahi (laparoskopi veya açık cerrahi ile) sonrasında gebe kalamayan olgular.

- Endometriyozis: Hafif ve orta derece endometriozis, ileri evre (evre 3-4) endometriozis.

- Hormonal -ovulatuar bozukluklar: DSÖ Grup I-II hastalarda anovulasyonda standart tedaviye yanıtsız olgular.

- Açıklanamayan infertilite: Hem erkek, hem de kadının tetkiklerinin normal olmasına ve gonadotropinlerle en az iki deneme OI+IUI uygulanmasına rağmen evlilik tarihinden itibaren 3 yıl veya daha uzun süreli gebe kalamama hali.

- Diğer endikasyonlar: Kötü ovaryan yanıtlı veya düşük ovaryan rezervli olgular.

Bu tedavi için gerekli sağlık kurulu raporunun temini ve şartları

IVF tedavisi için gerekli sağlık kurulu raporu; bünyesinde kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile üroloji kliniği (bünyesinde üroloji kliniği bulunmayan ancak üroloji uzman hekiminin konsültan olarak görev yaptığı, eğitim verilen kadın-doğum hastaneleri dâhil) bulunan üçüncü basamak sağlık kurumlarında iki kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimi ve bir üroloji uzman hekiminin katılımı ile oluşturulan sağlık kurulları tarafından düzenlenmesi gerekiyor.

Sağlık kurulu raporunda; hasta yaşı, kimlik bilgileri, tanı, endikasyon, uygulanacak tedavinin belirtilmiş olması, ayrıca kullanılacak ilaçların günlük ve maksimum dozları da SUT’un ilgili maddesinde yer alan hükümler göz önünde bulundurularak sağlık kurulu raporunda belirtilmiş olması gerekiyor. Ayrıca sağlık kurulu raporunda bazı bilgilerin de bulunması gerekiyor.

Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay geçerli olup bu süre içinde IVF uygulamasının yapılmaması halinde yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi, eğer ikinci IVF tedavisi uygulanacak ise yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu bu tedavinin sağlanmasına yönelik özel tedavi merkezleri ile sözleşmeler yapmış ve hastaların bu merkezlerde söz konusu tedaviyi yaptırabilmelerine imkan sağlamıştır. Her tedavide olduğu gibi bu tedavide de bazı riskler de (kanama, enfeksiyon, çoğul gebelik gibi) mevcuttur. Ancak çocuk sahibi olabilmek için riskin fazla bir etkisi de olmayacaktır.

Devletin en az üç çocuk projesinin yine devlet uygulamalarıyla da desteklemesi gerekiyor. En azından yoksul ailelerden tüp bebek tedavisi olmak isteyenlerin masraflarının devlet tarafından karşılanmasına yönelik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çalışma yaparak ihtiyaç sahiplerinin bu tedavilerini üstlenmesi gerekiyor.

Hani bir söz vardır. “Evlat kokusu, cennet kokusu” diye. Dileriz ki Allah herkese bu duyguyu yaşatır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
SGK’dan 40 yaşa tüp bebek müjdesi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyen vatandaşlar için yeni kriterleri belirledi. Kurum devletin karşıladığı tüp bebek deneme sayısını 2 olarak belirlerken, 38 olan yaş sınırını ise 40'a çıkardı. Kurumun belirlediği diğer şartlar ise şöyle sıralandı. Eşlerden herhangi birinin evlat edinilmiş çocukları hariç soy bağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması koşul olarak belirtildi. Genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısına, en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere uygulanan tüp bebek tedavilerini SGK karşılayacak.

4 AYRI DOKTOR RAPORU

Yapılan tıbbi tedavileri sonrasında normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenecek. SGK vatandaşların tüp bebek tedavisinden devlet katkısıyla yararlanabilmesi için son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun sağlık kurulları tarafından belgelenmesi şartını koydu. Ayrıca tedavi bedellerinin ödenebilmesi için kadında gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistemik hastalığın bulunmadığının belirtilmesi istendi. Tedavi için gerekli sağlık kurulu raporunun bünyesinde kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile üroloji kliniği bulunan sağlık kurumlarından alınabileceği belirtildi. Bu kapsamda 2 kadın hastalıkları ve 1 doğum uzman hekimi ve 1 üroloji uzman hekiminin katılımı ile oluşturulan sağlık kurulları tarafından düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içinde tedavinin yapılmaması halinde yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi şartı eklendi.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
SGK’nın Tüp Bebek Sahibi Olmak İsteyenlerden Beklediği Şartlar

SGK tüp bebek masraflarını karşılıyor haberlerini birçok kez medyadan takip ettik fakat içerik olarak hangi kriterler aranıyor SGK’nın masrafları karşılaması için belirlediği şartlar nelerdir şimdi bunun detaylarını sizlerle paylaşacağız. Çocuk sahibi olamayan çiftler maddi yetersizlikler nedeniyle tüp bebek işlemine kalkışamıyorlar ise bu kriterleriniz uygunsa vakit kaybetmeden başvuruda bulunabilirsiniz.

Çocuk yapmak için bu 6 kurala uymanız gerekiyor

İstediği halde çocuk sahibi olamayan eşlerin tüp bebek istekleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından en fazla 2 denemeyle sınırlı olmak kaydıyla karşılanır, SGK'nın tüp bebek merkezine ödeyeceği faturanın ilk denemede yüzde 25'i ikinci denemede yüzde 30'u sizin cebinizden çıkar....


SİGORTALILIK ŞARTLARI
*En az 3 yıldan beridir resmi evli olmak,
*Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından gün almamış olması,
*Kadın ya da erkeğin 2. evlilikleri ise 1. evlilikten üzerine kayıtlı çocuk olmaması,
*SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı'na giriş yapılan 5 yıllık sigortalılık sürecinde 900 gün prim olması,
*Son 90 gün aktif çalışıyor olmak,
*Tüp bebek yaptıracak kadın yukarıdaki sigorta (5 yıl ve 900 gün) şartlarını taşımıyor ise işinden ayrılıp, eş statüsü ile eşinin üzerine sağlıkta aktive olmalıdır.

SAĞLIK ŞARTLARI

SGK üzerinden "Tüp bebek" yardımı alabilmek için yetkili sağlık kurumlarından Sağlık Kurulu Raporu almak gerekir.
Tüp bebek tedavisi için düzenlenecek Sağlık Kurulu Raporu'nun, bünyesinde kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile üroloji kliniği (bünyesinde üroloji kliniği bulunmayan ancak, üroloji uzman hekiminin konsültan olarak görev yaptığı, eğitim veren kadın-doğum hastaneleri dahil) bulunan üçüncü basamak sağlık kurumlarında iki kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimi ve bir üroloji uzman hekiminin katılımı ile oluşturulan sağlık kurulu tarafından düzenlenmesi gerekir.
Sağlık Kurulu Raporları'nda, hastanın yaşı ve kimlik bilgilerinin yanında, tanı, endikasyon, uygulanacak tedavi, kullanılacak ilaçların günlük ve maksimum dozları da belirtilmelidir. Tüp bebek tedavisi için dilediğiniz tüp bebek merkezine başvuramazsınız mutlaka SGK ile sözleşmesi olan merkezlere başvurmanız gerekir.

KATILIM PAYINIZ 300-360 LİRA ARASI
Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi olan tüp bebek merkezlerine SGK her bir deneme için 1200 lira para ödemektedir. Sizler de birinci deneme için bu rakamın yüzde 25'i yani 300 lira, ikinci deneme için ise yüzde 30'u kadar yani 360 lira ödemeniz gerekir.
Ancak unutmayın tüp bebek tedavisi sadece sırf tedavi kısmından oluşmuyor ayrıca ilaç masrafları da vardır, ilaçlar için de Sağlık Kurulu Raporu almışsanız ilaç için ilave ücret yok, almamışsanız yüzde 20 oranında cebinizden ilaç katkı payı ödersiniz.

EVRAKLAR NELER?
Kadına ait 2 adet fotoğraf, 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi, adres ve telefon bilgileri, tedavi esnasında kullanacağı ilaç reçetesi, 3 adet farklı tarihlerde erkek için düzenlenmiş sperm sayısını gösteren rapor, 2 adet evlilik cüzdanı fotokopisi, erkek ve kadın için nüfus kayıt örneği, sigortalı çalışmayı gösteren hizmet süresini gösterir belde, (SSK ve Bağ- Kur'lular internetten, Emekli Sandığı çalışanları için çalıştıkları kurumlardan alınır) hizmet süresi.
Ayrıca, rapor düzenleme nedeni erkek faktörü ise mutlaka erkeğin ürolog tarafından muayene edildiğini gösteren muayene rapor belgesi.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Tüp Bebek Denemesinde 3. Şans

Çocuğu olmayan çiftlere de gazi ve harp malülleri ile ağır organ kayıpları yaşayanlara müjde!

Devlet, tüp bebekte deneme sayısını 2'den 3'e çıkardı. 3.denemede katılım payını yüzde 20'ye indirdi. Ayrıca ikinci evliliklerinden çocuk sahibi olamayanların, önceki evliliklerinden çocuğunun bulunmaması şartı da kaldırıldı. Harp ve vazife malullerine de tüp bebekten yararlanma imkanı getirilirken, diş tedavisinde her bir implant için 700 lira ödenmesi kararlaştırıldı. Kişiye özel göz, tekerlekli sandalye, yürüme cihazları da devletçe ödeme kapsamına alındı.

ÇOCUK SAHİBİ OLAMAYANLARA TÜP BEBEK KOLAYLIĞI

- Tüp bebek tedavisinde deneme sayısı 2'den 3'e çıktı ve 3. denemede katılım payı yüzde 20'ye düşürüldü.

- İkinci evliliklerinden çocuk sahibi olamayan kişilerin daha önceki evliliklerinden çocuğunun olmaması şartı kaldırıldı. Böylece onlara da tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma olanağı sağlandı.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Tüp Bebek Tedavisinin Kapsamı Genişletildi

Sonraki evliliğinden çocuğu olmayanlar da kapsama alındı

Sağlık Uygulama Tebliğinde 18/2/2015 tarihinde yapılan değişikliğin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu tüp bebek tedavisinin kapsamını genişletti.

Tebliğde değişiklik yapılmadan önce, eşlerden herhangi biri daha önceki evliliklerinden çocuk sahibi olmuşlar ise, sonraki evliliklerinde çocuk sahibi olamasalar bile Sosyal Güvenlik Kurumu tedavi masraflarını karşılamıyordu.

Yapılan değişiklikle birlikte bundan böyle, eşlerden herhangi birinin daha önceki evliliklerinden dolayı çocuk sahibi olsa bile yeni evliliğinde çocuk sahibi olamadıkları takdirde, tüp bebek tedavileri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanacak.



Tüp bebek için yaş şartında değişiklik yok

Tüp bebek tedavisinden yararlanabilmek için, kadının 23 yaşını doldurmuş ve 39 yaşından da küçük olması gerekiyor.

Ayrıca, tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olunamadığına, ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporunun bulunması da aranılan bir diğer şart.



Prim gün sayısına dikkat

Tüp bebek tedavisinden yararlanabilmek için sigortalı kadının veya eşinin en az beş yıldır genel sağlık sigortalısı olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması gerekiyor.



Katılım payı alınıyor

Tüp bebek tedavisi için ilgililerden,

İlk denemede % 30

İkinci denemede % 25

Üçüncü denemede %30

oranında katılım payı alınıyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst