Tüp bebek tedavisi sırasında Down sendromu riski artabilir.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
34 çift üzerinde araştırma yapan İngiliz uzmanlar, yaşı ilerleyen kadınlarda IVF işlemi uygulanabilmesi için yumurtalıkları harekete geçirmek üzere kullanılan ilaçların, yumurtanın genetik yapısını bozabildiğine inanıyorlar.

Araştırma kapmasındaki kadınların hepsi de 31 yaşından büyüktü ve kendilerine yumurtalıklarının çalışması için ilaç verilmişti.

Bebeklerde Down Sendromu olasılığı annenin ilerleyen yaşıyla orantılı ve özellikle 35 yaşından büyük kadınların Down sendromlu bebek doğurma olasılığı daha yüksek.. Araştırmacılar döllendirilen yumurtalar üzerinde yaptıkları incelemelerde bazı genetik hatalar saptadılar. Bu hatalar, ya hamileliğin son bulmasına ya da bebeğin genetik bozuklukla doğmasına yol açıyor..

Hatalı yumurtaların 100'ü üzerinde yapılan incelemeler, 21. kromozomda ekstra bir kromozom daha bulunduğunu gösterdi. Bu da Down sendromuna yol açıyor. Ancak, doğal yolla hamile kalan ilerlemiş yaştaki kadınların bebeklerinde görülebilen Down sendromundan farklı olarak, tüp bebek yönetimiyle dünyaya getirilen Down sendromlu bebeklerde gözlenen genetik hataların çok daha karmaşık olduğu kaydedildi.

Araştırmacılar, bu durumdan yapılan tedavinin sorumlu olabileceğine inanıyorlar.

'Doktorlar daha dikkatli olmalı'

Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği'nin İsveç'te yapılan yıllık konferansında dile getirilen kuşkuların doğruluğu konusunda daha ileri çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı. İngiliz doktorlar IVF işlemi için yapılan tedavinin risk boyutlarının tam olarak bilinmediğini ama yalnızca Down sendromuna değil, diğer başka genetik sorunlara da yol açabileceğini söylüyorlar.

Konu üzerinde uzman olan, London Bridge Üreme, Jinekoloji ve Genetik Merkezi'nden Prof. Alan Handyside, araştırmacıların kuşkularını destekleyen başka sonuçlar alınırsa, bunun IVF işlemi uygulayan doktorların daha dikkatli hareket etmelerini gerektireceğini söylüyor. Araştırmacılar bu çalışmanın, hangi kadınların IVF tedavisi yerine, yumurta bağışıyla hamile kalmasının daha yararlı olacağını saptamada yardımcı olacağını belirtiyorlar.

Almanya Bonn Üniversitesinden Prof. Joep Geraedts de, araştırmanın sonucunu, sağlıklı bir hamilelik ve doğum umudu içindeki çiftlere yardımcı olacak büyük bir adım diye niteledi.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tüp bebek ilacıyla ilgili şok araştırma!

Uzmanlar, tüp bebek tedavilerinde, 35 yaşın üstündeki kadın hastaların yumurtalıklarını uyarmak amacıyla kullanılan ilaçların, embriyolarda genetik bozukluklara yol açtığını düşünüyor.

Sentetik hormon tedavisi sonrasında yumurtaların kromozomlarında anormalliklere rastlayan bilim adamları, bu genetik kusurların, annede doğumdan bulunduğunu düşünüyordu. Kromozomlardaki anormalliklerin annenin yumurtacık üretim sürecinde ortaya çıktığını keşfeden uzmanlar, yumurtalıkların aşırı uyarılmasının embriyodaki genetik kusurlara yol açtığını düşünüyorlar.

GAZETE HABERTURK
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tüp Bebek Tedavisinin Down Sendromu Riskini Artırdığı Ortaya Çıktı

Bilim insanları, tüp bebek tedavisinde yumurtalıkları uyarmak için verilen yüksek dozdaki ilaçların yumurtalarda kromozom anormalliklerine yol açabileceği ve bunun sonucunda bebeğin Down Sendromu ve Edwards Sendromu gibi anormalliklerle doğabileceği uyarısında bulundular.

Guardian ve Telegraph gazetelerinde yer alan habere göre, London Bridge Kısırlık, Jinekoloji ve Genetik Merkezi'nden Prof. Alan Handyside başkanlığında 8 ülkeden bilim insanlarının katılımıyla yapılan araştırmada, kadına yumurtalık uyaran hormonun (FHS) yüksek dozda verilmesinin, elde edilen yumurtaların ya çok az ya da çok fazla kromozom taşımasına yol açabildiği belirlendi.

Yumurtalardaki kromozom anormallikleri, genelde kadının yaşına bağlanır. Ancak Londra'daki Hammersmith Hastanesi Tüp Bebek Kliniği Başkanı Stuart Lavery, yapılan araştırmada bu kromozom anormalliklerinin çoğunun kadının yaşıyla bir ilgisinin bulunmadığının görüldüğünü söyledi.

Lavery araştırmanın, bu anormalliklerin, "normalde doğanın bertaraf edeceği" yumurtaların gelişmesini sağlayan kısırlık tedavisinden kaynaklanıyor olabileceği kaygısını ortaya koyduğunu söyledi.

Prof Handyside ve ekibi, yaş ortalaması 40 olan 34 kadından alınan 100'den fazla yumurtayı incelediler. Yumurtalardan mayoz bölünmenin iki aşamasında alınan hücreler üzerinde yapılan incelemede, kusurların yüzde 55'inin ilk, yüzde 45'nin de ikinci aşamada olduğu saptandı.

Araştırmayı Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği'nin toplantısında sunan Handyside, "Bu, yumurta sayısını azami seviyeye çıkarmak için uygulanan sürecin, bu anormalliklerin bir kısmına yol açıyor olabileceğini gösteriyor çünkü, bu uygulama normal gebelikten farklı. Bu uyarı süreci, kusuru tetikliyor olabilir" dedi.

Tüp bebek tedavisinde, gebe kalma ihtimalini artırmak için mümkün olduğu kadar çok yumurta elde etmek amacıyla kadına hormon ilaçları veriliyor.

07.07.11 – Yeni Nesil
 
Tekerlekli Sandalye
Üst