Türk Arap İlişkileri ve Türklerin Müslüman Olmaları

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,034
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Arapların Türklerle ilk karşılaşmaları Hz.Ömer zamanında oldu. İslam orduları İran'ı fethetmelerinin ardından Kafkaslar bölgesinde Hazar Türkleri, Horsan bölgesinde ise Türgişler'le karşılaştılar. Hz. Osman zamanında ise Hazar Türkleri ile Araplar arasında ilk kez Türk-Arap savaşları başladı.
Türklerle Araplar arasındaki mücadeleler Abbasilerin yönetimi ele geçirmesiyle sona erdi. Abbasilerin hoşgörülü yaklaşımı, Türklerin kitleler halinde İslamiyet'i kabul etmelerine neden oldu.

Türklerin İslamiyet'i Kabul Etmelerini Kolaylaştıran Etkenler

Gök tanrı inancının İslam dinine uygun oluşu, Türklerin de tek Tanrı ve Ahiret inancına sahip olması, Türklerin Tanrı ve ölüler için kurban kesme adetlerinin İslam'a benzer oluşu, Türklerdeki cihangirlik anlayışını İslamiyet'teki fetih politikasına benzer oluşu. Talas Savaşı'nın etkisi.

Türklerin İslam Dinine Hizmetleri

İslamiyet'i geniş alanlara yaydılar. İslam uygarlığının gelişmesinde ve yayılmasında etkili oldular. Bizans'a karşı sınır boylarında Avasim adı verilen şehirlerde Abbasi Devleti'ni korudular. Haçlılar ve Moğollara karşı savaşarak İslam dünyasını kurdular. Türk – İslam sentezini gerçekleştirerek yeni bir uygarlık meydana getirdiler. Birçok bilim ve sanat adamı yetiştiren İslam kültürüne büyük hizmetlerde bulundular.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst