Türk insanının 'kemikleri sızlıyor'

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Prof. Dr. Tüzün kalça kırıklarının artışında, yaşlı nüfusun artması, kentleşme, yetersiz fiziksel aktivite ve erkekler içinse libido kaybının en önemli faktörler olduğunu söyledi.

Türkiye'de kadınlarda görülen kemik erimesi bilim dünyasını da şaşırttı. Dünya Sağlık Örgütü ile yapılan çalışmalarda ülkemizde kalça kırıklarında, son 20 yılda 5 kat artış saptandı. Mardin'de düzenlenen 'Osteopozitif Toplantısı'nda konuşan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şansın Tüzün, 'Maalesef 50 yaşın üzerindeki bireylerin yarısında osteoporoz (kemik erimesi) riski, dörtte birinde ise osteoporoz bulunduğu tespit ettik' diye konuştu.

Türkiye Osteoporoz Derneği tarafından 26 bin 424 kişinin tarandığı Kemik Haritası araştırması, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun, Rize'de yürütüldü. Prof. Dr. Tüzün, 'Türkiye'de 24 bin kalça kırıklı vaka mevcut. Bunların yüzde 73'ü kadın. 2035 yılında bu sayı 64 bine çıkacak' diye konuştu. Tüzün, D vitamini eksikliğinin bu konuda önemli bir risk faktörü olduğunu ifade ederek, 39. enlem itibariyle Türkiye'de insanların güneşten tam olarak faydalanamadığını söyledi. Tüzün, 'Türk kadınlarını biraz kilolu bulduk.

D vitamini yetersizliğinde de önemli bir faktör şişmanlıktır. Ancak narin yapılı, sıfır beden kadınlarda da kalça kırığı riski çok yüksek. Artık günlük 800-1000 mililitre D vitamini alınması öneriliyor' diye konuştu. Maslak Acıbadem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Tözün de, 'Omurgada sessizce meydana gelen kırıklar yaşanır. Bir bakarsınız kişilerin kamburu çıkmış.
50 yaş üstünde 3 santimetreden fazla boyu kısalanlar risk altında' dedi.

Osteoporoz riski gün geçtikçe çoğalıyor
Son 20 yılda kalça kırıklarında 5 kat artış yaşanan Türkiye'de özellikle kadınlar büyük tehlike altında. Doktorların yürüttüğü araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı: 50 yaşın üzerindeki bireylerin yarısında kemik erimesi (osteoporoz) riski var, dörtte biri ise zaten hasta

Sağlam vücut için dans dans dans
Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gülseren Akyüz, kemik yoğunluğunun artması için egzersizin önemine değindi. Prof. Dr. Akyüz, şunları söyledi: 'Yürüyüş tüm yaş grupları için uygundur. Çocukluk çağı için basketbol, ip atlama, dans gibi etkinlikler kemik için faydalı. Eğer 50 yaşın üzerinde ve kemik erime riskiniz varsa öne doğru hareketi içinde bulunan egzersizleri önermiyoruz. Yüzmeyi her yaşta öneriyoruz.'

Süte alternatif: Somon veya dereotu
Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alp Çetin, en iyi kalsiyum kaynağının süt ürünleri olduğunu ancak kişilerin, asma yaprağı, somon, dereotu, sardalya, karnıbahar, brokoli gibi farklı yiyeceklerle de kemik yapılarını güçlendirebileceklerini söyledi.

Türkan YILMAZER
 
Tekerlekli Sandalye
Üst