Türk işaret dilinde ders ve hizmet sunumu bir an önce başlatılmalı..

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Gazi Üniversitesi Odioloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Yusuf Kemaloğlu, Türk işaret dili çalışmalarının biran önce bitirilerek, konuşamayan işitme engelliler için Türk işaret dilinde ders ve hizmet sunumunun başlatılmasını istedi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN)'de Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Konferans Salonu'nda Gazi Üniversitesi Odioloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu ve Uzman Pınar Yaprak Kemaloğlu tarafından "İşaret Dili, İşitme Engelliler ve Spor" konulu konferans gerçekleştirildi.

Kemaloğlu, dünyanın en eski ve tarihselliğinde mesleki uygulamalar ile iç içe olan Türk işaret dilinin bir an önce herkes tarafından uygulanabilir ve kullanılabilir hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşamayan işitme engellilerin dillerine ve kültürlerine saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Kemaloğlu, "Eşitliğin eşitlenmiş olanaklar ile mümkün olduğu göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu bağlamda öncelikle Türk işaret dilinde de eğitim hakkı tanınmalı ve geliştirilmelidir. Bu bağlamda ilk adımda ve biran önce her kurum en az bir Türk işaret dili tercümanı işe almalı, not alma sistemlerini devreye sokmalı, sınav süresi ve tarzı başta olmak üzere onların gereksinimlerine özel sistemler kurmalıdır. Türk işaret dili tercümanı bulmak ve şartları konuşamayan işitme engelliler için uygun hale getirebilmek için işitme engelliler sivil toplum örgütleriyle kesin bir işbirliğine gidilmelidir. Hemen hemen her ilimizde mevcut olan bu örgütler size gerekli yardımı sağlayacaktır. Daha sonraki adım konuşamayan işitme engelliler arasından model öğrenciler ve lider kişiler yetiştirmek olmalıdır." dedi.

"İŞİTME ENGELLİLER, PROAKTİF BİREYLER OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ"

Tüm alanlarda olması gerektiği gibi işitme engellilerin güçlü yönlerini öne çıkaran spor alanlarında da uygulamaların Türk işaret dili, video, altyazı sistemleri gibi görsel materyaller ile desteklenmesi için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyleyen Uzman Pınar Yaprak Kemaloğlu da spor alanlarının işitme engellilerin kültürlerinin, sosyal kimliklerinin gelişimi için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.

İşitme engellilerin spor alanlarıyla ilgili sorunlarına ve çözüm önerilerine dikkat çeken Kemaloğlu, şöyle devam etti; "İşitme engellilerin hayat boyu kendilerine yardım edilecek olan pasif bireyler olarak değil, yakın gelecekte hizmet ve ürünleri sunacak, birlikte çalışacağımız proaktif bireyler olarak değerlendirilmesi gerekir. Toplumsal cinsiyetle ilgili konuşmasında Türkiye'de işitme engelli kadınların spora katılım oranlarının Avrupa ortalamasının çok gerisinde olduğunu ve işitme engelli kadınların spor alanlarına katılım cesaretlerinin kırılmasında bu alanların ataerkil yapılanmasının, düzenlemelerdeki eksikliklerin ve aile, eş baskısının etkileri var."

Türkiye İşitme Engeliler Spor Federasyonu As Başkanı Doğan Özdemir ise uzun yıllar gönül verdikleri işitme engelliler spor camiasına ilişkin deneyimlerini paylaşarak, özellikle Türk işaret diline toplumun değer vermesi ve sahip çıkmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Konferansın sonunda Üniversitesi Odioloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu ve Uzman Pınar Kemaloğlu'na GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş tarafından hediye takdim edildi.


dikkathaber
 
Tekerlekli Sandalye
Üst