Türkiye Körler Federasyonu Başkanının Açıklaması.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
"2005 yılında çıkarılan özürlüler kanunu, engelliler için önemli hak ve özgürlükler getirmiştir. Ancak aradan geçen 6 yıla rağmen bu hak ve kazanımların yeterince uygulamaya geçirilemediğini gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

Sağlam "Sakatlar Haftası" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Körler Federasyonu olarak 2022 sayılı yasadaki muhtaçlık sınırının asgari ücretle belirlenmesini, bu aylığın, akılcı ve gerçekçi kriterler gözetilerek işsiz tüm engellilere ödenmesini beklediğini bildirdi.

Federasyon olarak, Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği'nin ivedilikle değiştirilmesini beklediklerine de dikkat çeken Sağlam, sakatlık oranı sağlık kurulu raporlarıyla belirlenirken, vücut fonksiyon kaybı oranının yapılacak yasal düzenlemeler sonucunda uzman bir doktor tarafından belirlenmesini istediklerini kaydetti.

Sağlam, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"2005 yılında çıkarılan özürlüler kanunu, engelliler için önemli hak ve özgürlükler getirmiştir. Ancak aradan geçen 6 yıl bu hak ve kazanımların yeterince uygulamaya geçirilemediğini gösterdi.

Türkiye Körler Federasyonu olarak biz, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin daha çok kaynak ayrılarak devlet tarafından sürdürülmesini, mevcut özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitim süresinin haftanın beş günü yarım güne çıkarılmasını istiyoruz.

İlk kez Özürlüler Kanunu ve kanunda sonradan yapılan değişikliklerle tüm Türk vatandaşlarının engelli çocuklarını kapsayacak biçimde genişletilip yaygınlaştırılan bakım hizmetlerinde de ciddi sıkıntılar devam etmektedir. Bu alan da acımasız rekabet ve rant hırsına teslim edilmeye adaydır. Yapılan ödemeler özel sektörce yeterli bulunmadığından özel bakım evleri açılmamakta, sermaye çevreleri, ilgili bürokrasiyi de etkileyerek ödeneklerin bugünkü düzeyinin iki üç misline çıkarılması için baskı oluşturulmaktadır.

Türkiye Körler Federasyonu olarak biz, ülkemizin de onaylayarak yürürlüğe koyduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine uyularak engellileri ilgilendiren düzenlemelerde ve uygulamalarda engelli örgütlerinin söz ve karar sahibi olmasını, ivedilikle Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinin eki olan İhtiyari Protokolün de TBMM'de onaylanarak İç Hukuk Metni haline getirilmesini istiyoruz. "
 
Tekerlekli Sandalye
Üst