Türkiye'de 10 milyon kişinin kolestrol değerleri, sınırı aştı

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Başta kalp damar hastalıkları, inme, hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi birçok hastalığın gelişmesinde etkili olan yüksek kolestrol, Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kişide sınır değerlerin üstünde bulunuyor.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Ömürlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, damar sertliğinin en çok karşılaşılan kalp hastalıklarından biri olduğunu ve plazma kolesterolünün ise damar sertliğinin gelişmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Yüksek kan kolesterol seviyesinin, kalp damar hastalığı oluşum riskini artırdığını belirten Ömürlü, kolesterolün beyin, sinir, kalp, bağırsak, kas ve karaciğerde yaygın bulunduğunu ve böbrek üstü beziyle yumurtalık ve hormonların yapımında kullanıldığını anlattı.

Ömürlü, kalp damar sağlığı için faydalı kolesterolün 40mg/dl'den fazla, zararlı kolesterolün ise 100mg/dl'den az olması gerektiğini vurgulayarak, "Ülkemizde 9-10 milyon kişinin kolesterol değerleri, sınır değerlerinin üstündedir. Ne yazık ki kalıtsal olarak ülkemizde faydalı kolesterol de düşüktür. Neredeyse erkeklerin yüzde 70'inde, kadınların ise yüzde 40'ında durum böyledir" diye konuştu.

Kan kolesterol düzeyini etkileyen çok sayıda faktör bulunduğuna işaret eden Ömürlü, genetik faktörler, beslenme şekli, yaşam tarzı, yaş, şeker hastalığı, sigara, stres, troid, böbrek hastalıkları ve aşırı kilonun çok etkili olduğunu vurguladı.

Sakatat ve hayvansal yağlar kolesterolü yükseltiyor !

Ömürlü, özellikle "genler"in kolesterol seviyesinde etkin rol oynağının altını çizerek, sakatat, hayvansal yağlar, tam yağlı süt, kaymak, krema gibi doymuş yağların fazla tüketilmesinin kolesterolü yükselttiğini ifade etti.

Menopoz geçiş, aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı ve yaş artışının kolesterol düzeyini artırdığını vurgulayan Ömürlü, "Sigara içenlerde, faydalı kolesterol seviyesi yüzde 15-20 azalır. Yükselmiş olan zararlı kolesterol koroner arterlerde birikir, damar daralmalarına, tıkanmalarına, kalp krizine sebep olur" diye konuştu.

Ömürlü, kolesterolün beyni besleyen boyun damarlarında birikmeye, felç, konuşma bozukluğu, dengesiz yürüme gibi nörolojik rahatsızlıklara da neden olduğunu dile getirerek, "Kolesteroldeki sorun, böbrek damarlarında birikerek hipertansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açar. Bağırsak damarlarında birikerek bağırsak nekrozları ve karın ağrılarına; göz damarlarında toplandığında körlüğe, görme bozukluğuna, bacak damarlarında biriktiğinde ise yürürken, bacak, baldır ağrıları hatta kangrenlere neden yol açar" bilgisini verdi.

Haftada 200 gr fındık-ceviz faydalı kolesterolü yükseltiyor !


Ömürlü, yüksek kolesterolün, diyet ve tedavi ile kontrol altına alınmasının, yaşam süresini uzattığı ve kalp damar hastalıklarından ölümleri kesin olarak azalttığını vurguladı.

Yüksek kolesterolün düşürülmesi için kan şekerinin ayarlanması, kilo kontrolünün sağlanması, sigaranın bırakılması, kan basıncının ayarlanması gerektiğini ifade eden Ömürlü, mutlaka doymuş yağ, sakatat ve kızartmadan uzak durulması, sıvı yağların tercih edilmesi, sebze ve meyve, hububat tüketilmesi, az yağlı peynir ve süt tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Ömürlü, "Ayrıca, haftada 200 gr fındık-ceviz faydalı kolesterolü yükseltip, zararlı kolesterolü düşürür. Ton balığı, kepek, çavdar ekmeği, taze meyve faydalıyken, sucuk, salam, tereyağı ile yapılmış pasta, kekler, çikolata, cips, patates kızartması zararlıdır. Mayonez, dondurma, baklava, kremalı pastalar ve kümes hayvanlarının derisinden kaçınılmalıdır. Haftada en az 3 kez, ideali 5 kez 30-45 dakika yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi sporlar yapılmalıdır. Alkol tüketimi sınırlanmalıdır" diye konuştu.

İlaç tedavisi ile mutlaka diyet ve egzersiz de yapılmalı !

Ömürlü, kolestrolün ayarlanmasında ilaç tedavisinin de yapıldığını belirterek, "İlaç tedavisinde popüler ilaçlar statinlerdir, zararlı kolesterolü düşürüp faydalı kolesterolü yükseltirler. Damar içindeki plakların kapsülünü kuvvetlendirip çatlamasını, ardından pıhtı olmasını ve kalp krizi gelişmesini önlerler. Ancak, ilaçların, karaciğer ve çizgili adeleye zararlı etkileri olabilir. Sık kan kontrolü yapılmalıdır. İlaç tedavisi ile mutlaka diyet, egzersiz yapılmalı, sigara bırakılmalıdır" ifadesini kullandı.

"Bu ilaçlar, gerektiğinde kontrollü kullanımda çok faydalı olan ilaçlardır" diyen Ömürlü, söz konusu ilaçların kalp damar hastalıklarından korunmada başarı sağladığını, kalp damar hastalıklarında gerilemeye neden olduğunu ve komplikasyonların azalmadığını söyledi.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kolesterol Nedir?

Kolesterol vücudumuzda tüm hücrelerimizde bulunan yağımsı bir madde olup bazı hormonlarımızın yapımında, D vitamini yapımında ve hazım için gerekli maddelerin yapımında kullanılır. Vücudumuz bunların hepsi için gerektiği kadar kolesterol üretir. Ayrıca yediğimiz bazı gıdalarda da kolesterol bulunur.

Kolesterol lipoprotein denilen yapılarla kanımızla damarlarımızın içinde taşınır: LDL ve HDL-Kolesterol. Halk arasında Lanetli veya Kötü Kolesterol denilen LDL-Kolesterol yüksekse, atar damar duvarlarında (arteri) kolesterol plakları (ateroskleroz) oluşur. Halk arasında hayırlı veya iyi kolesterol denilen HDL-Kolesterol ise yağları karaciğere taşır ve karaciğer de kolesterolü vücudumuzdan uzaklaştırır.

Yüksek kolesterol nedir?

Çoğu kişi kolesterolünün yüksek olduğunun farkında değildir, çünkü yüksek kolesterol hiçbir belirti vermeyebilir. Bu kişilerin koroner arter hastası olma riski dört misli artmıştır. LDL-Kolesterol ne kadar yüksekse kalp hastalığı riski o kadar yüksek demektir. HDL-Kolesterol ne kadar yüksekse kalp krizi geçirme (kalp hastalığı) riski o kadar düşüktür.

Koroner damarlarda yüksek kolesterole bağlı oluşan plaklar kalbe oksijen sağlayan bu damarları daraltır, damar duvarı zedelenip pıhtıyla tıkanabilir ve kalp krizine yol açabilir. Göğüste baskı tarzında bir ağrı kollara, çeneye, boyna, sırta yayılabilir, hazımsızlık duygusu olabilir. Pıhtının yolu tıkamasına bağlı kan dolaşımı düzelmezse kalp kası da beslenemez ve çalışamaz, ciddi sorunlar ve hatta ölüm gerçekleşebilir.
Beyin, böbrek, bacak arterleri gibi damarlarda da plaklar oluşarak boyun damar hastalığı, felç, böbrek yetmezliği ve körlüğe neden olabilir. Pıhtı ve plak oluşumunu önlemek için kolesterolünüzün düşürülmesi gerekir.

Yüksek kolesterole neden olan, kontrol edebileceğiniz faktörler nelerdir?

Yumurta sarısı, peynir, süt ürünleri, çikolata, margarin ve margarinle kızartılmış ürünler, et gibi doymuş yağlar LDL-Kolesterolünüzü yükseltip HDL-Kolesterolünüzü düşürecektir. Bunları azaltınız.
Fiziksel aktivite azlığı kilo almanıza ve LDL-Kolesterol düzeyinizin artıp HDL-Kolesterol düzeyinizin düşmesine yol açar. Hareketinizi arttırarak bunlara engel olabilirsiniz.

Yüksek kolesterole neden olan ve kontrol edemeyeceğiniz faktörler nelerdir?

Kalıtımsal yani genetik kolesterol yüksekliği doğumda başlar ve erken yaşta kalp krizine neden olur. Erkeklerde ise HDL daha düşüktür. Yapılan araştırmalarda Türklerde de HDL düşüklüğü saptanmıştır. Kadınlarda ise 55 yaşından sonra LDL düzeyleri erkeklere oranla daha yüksek bulunur.

Yüksek kolesterol düzeylerinin belirtileri nelerdir?

Genelde hiçbir belirti olmayabilir. Bu nedenle (ailede birinci derece yakınlarınızda kolesterol düzeyi 300mg/dl’nin üzerinde olan varsa, çocuklarının 20 yaşından önce kolesterol düzeyine bakılması) 20 yaşından itibaren kolesterol düzeyi normal bile olsa 5 yılda bir kolesterol düzeyinize baktırın.

Kolesterol yüksekliği tanısı nasıl konulur?

Kanda lipid profili denilen testle 9-12 saatlik açlık (su içilebilir!) sonucu kanda Kolesterol, LDL-Kol, HDL-Kol.ve Trigliserid düzeylerine bakılır.Total Kolesterol LDL- ve HDL’den oluşur, Trigliserid de kanda bir yağ çeşidi olup yüksekliği pankreas harabiyetine ve özellikle kadınlarda koroner arter hastalığına yakalanma riskinin artmasına neden olur. Sadece Total Kolesterol ve HDL-Kol. tokolarakta bakılabilir.
Koroner arter hastalarında, şeker hastalarında (kalp damar hastalığı riski 7 misli arttığı için) ve atar damarlarımızın (arter) etkilendiği hastalıklarda LDL-Kol.100 mg/dl’nin altında olmalıdır. HDL-Kol düzeyi 45mg/dl’nin üzerine çıkmalıdır. Trigliserid düzeyi 200 mg/dl’nin altına düşürülmelidir. Şişmanlık, hareketsizlik, sigara, yüksek karbonhidratlı beslenme, aşırı alkol tüketimi, bazı genetik hastalıklar ve ilaçlar da Trigliserid yüksekliğine neden olur.

Kolesterol yüksekliği tedavisi nasıl yapılır?

Yaşam tarzı değişimi (sağlıklı diyet, sağlıklı kilo ve fiziksel aktivite) ve gerekirse ilaç tedavisi ile riskler azaltılır, LDL-Kol. ‘ü arttıran faktörler:
Sigara
Yüksek tansiyon
HDL – Kol. düşüklüğü (40’dan az)
Ailede erken yaşta kalp hastalığı olması (baba veya erkek kardeşte 55, anne veya kız kardeşte 65 yaşından önce kalp hastalığı olması)
Yaş (erkeklerde 45 yaş üzeri, kadınlarda 55 yaş üzerinde olmak)

Türk Kardiyoloji Derneğinin sitesinde risk hesaplama tablosunu(TKD | Kardiyovasküler Risk Hesaplama Tablosu) tıklayarak gelecek 10 yıl içindeki kalp hastalığı geçirme riskinizi hesaplayabilirsiniz. Hiç risk faktörünüz yoksa LDL-Kol 160mg/dl’nin altında olmalı, iki risk faktörünüz varsa (sigara, yaş gibi) LDL-Kol 130mg/dl’nin altında olmalıdır. Yüksek risklilerde LDL-Kol. 100’ün hatta 80 mg/dl’nin altında olmalıdır (carotis arter darlığı gibi). Kalp hastalığı riskiniz ne kadar yüksekse, LDL-Kol düzeyiniz o kadar düşük olmalıdır.

Kolesterolünüzü kontrol altında tutmanın yolları


Yapacağınız diyetle tahıl, meyve ve sebze yemeniz kolesterol düzeylerinizi düşürmenizde yardımcı olacak, haftada 2 gün yemenizi önerdiğimiz omega-3 kaynağı balıklar kalbinizde pıhtı oluşmasını engelleyecek ve kalp krizi riskinizi azaltacaktır.
Tuzu azaltarak ve alkolü kontrollü içerek azaltmanız tansiyonunuzu düzenleyecek, kilo vermenize ve trigliserid düzeyinizin normale dönmesini çabuklaştıracaktır. Kilo vermeniz yanında özellikle bel çevresinin kadınlarda 88 erkeklerde 102 cm’in altında olması da kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.

Haftada 5 gün 30 dakika yürümek veya düzenli egzersiz yapmak hem LDL-Kol ve Trigliseridinizi düşürecek hem de HDL-Kol düzeyinizi arttıracaktır.

Ayrıca doktorunuz öneriyorsa kolesterol düşürücü ilacınızı da düzenli olarak almalısınız. Statin grubu ilaçlar hem LDL-Kolesterolünüzü düşürür, hem HDL-Kol düzeyinizi arttırır, hem de damarlarınızdaki oluşmuş plakları duvara yapıştırarak bunların koparak gidip küçük arterleri tıkamasını önler.

Kolesterol yüksekse (doktor önerisiyle) ayrıca düşük doz (100-300mg) asetilsalisilik asit alınması 1000 kişiden 40 kişinin kalp krizi geçirmesini engellediği gösterilmiştir.

Sigarayı bırakın ve yanınızda da içirmeyin.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst