Türkiye'de engelliler çalışma hayatında yeterince yer almıyor

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Türkiye'de engellilerin çalışma hayatında yeterince yer almadığını söyledi. Mazıcıoğlu, "Bazı çevrelerce engelliler sadece bakıma muhtaç insan muamelesi görüyor. Çalışarak topluma faydalı olabilecekleri gerçeği göz ardı ediliyor." diye konuştu.

Mazıcıoğlu, Yürürlükte olan İş Kanununa göre 50 ve daha üstünde işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinde yüzde 3 oranında özürlü çalıştırma zorunluluğu olmasına rağmen Bu oranın uygulanmasında yaşanan bazı güçlüklere rağmen şimdiye kadar bir önlem alınmadığını ifade etti. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde bulunan yeni Yasa Tasarısıyla özürlülerin daha çok çalışma hayatı içinde yer almalarını sağlayacağını belirten Mazıcıoğlu, amaçlarının çalışma hayatı gerçeklerini dikkate alarak özürlü istihdamını artırmaktır ve özürlülerin çalıştırılmasında hiçbir güvence değişikliği yapılmadan kolaylık sağlanmak olduğunu sözlerine ekledi.

Mazıcıoğlu, mecliste görüşülen yasa için şunları söyledi;

Yeni düzenlemede birden çok ilde işyeri bulunması nedeniyle engelli çalıştırma yükümlülüğü dışında kalan işyerleri tek bir işyeri olarak kabul edilerek daha çok engellinin istihdam edilebilmesi imkanı getiriliyor. Mevcut uygulamada birçok ilde 50 kişinin altında istihdamda bulunan işyerleri tek il sınırları dikkate alındığından engelli çalıştırma yükümlülüğü dışında kalıyor.

Mazıcıoğlu, birden fazla ilde işyerleri bulunan işverenlerin, bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısının, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre hesaplandığını belirterek, "İşin niteliği veya teminde güçlük nedeniyle işyerinde kısmen veya tamamen özürlü çalıştırma konusunda güçlük yaşayan işverenler; doğrudan veya dolaylı olarak yüzde elli veya daha fazla ortaklığının olduğu holding bünyesi veya bağlı şirketler içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde ve Organize Sanayi Bölgelerinde kurulacak ortak işletmelerde çalıştırılmasını sağlamak suretiyle bu maddede öngörülen yükümlülüklerini yerine getirebilirler. Hangi iş ve işyerlerinde kısmen veya tamamen özürlü çalıştırılamayacağı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Başbakanlık Özürlüler İdaresi ve Türkiye İş Kurumu ile en çok özürlüğü temsil eden üst kuruluşun birer temsilcisinden oluşan bir komisyon tarafından karara bağlanır. Komisyonun çalışma usul ve esasları, ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir." diye konuştu.


cihan
 
F

Fırtına

Guest
Özürlü istihdamını arttıracağız

AK Parti Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Katip Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, amaçlarının çalışma hayatı gerçeklerini dikkate alarak özürlü istihdamını arttırmak olduğunu, özürlü çalıştırmayan iş yerlerine ceza uygulamak olmadığını söyledi.

MAZICIOĞLU, yaptığı açıklamada, işsizliğin ülkenin en önemli sorunlarının başında geldiğini, son yıllarda yapısal bir sorun olan işsizlikle mücadelede önemli adımlar atıldığını, buna rağmen özürlülerin hala çalışma hayatında yeterince yer almadığını belirtti.

Bazı çevrelerce özürlülerin sadece bakıma muhtaç insan muamelesi gördüğünü, çalışarak topluma faydalı olabilecekleri gerçeğinin göz ardı edildiğini dile getiren Mazıcıoğlu, şunları kaydetti;

''Yürürlükte olan İş Kanunu'na göre 50 ve daha üstünde işçi çalıştıran özel sektör iş yerlerinde yüzde 3 oranında özürlü çalıştırma zorunluluğu vardır. Bu oranın uygulanmasında yaşanan bazı güçlüklere rağmen şimdiye kadar bir önlem alınmamıştır. Özürlü temsilcilerinin de katıldığı Ulusal İstihdam Stratejisi hazırlık çalışmalarında pek çok işverenin istese dahi yüzde 3 özürlü çalıştırma kotasına ulaşma imkanı bulamadığı tespit edilmiştir.

Bazı sektörlerde özürlü çalıştırmak yerine belirlenen cezayı ödemek tercih edilmektedir. Yapılan incelemelerde de bu tür iş yerlerinin işin niteliği veya teminde güçlük nedeniyle özürlü çalıştırmada zorlandıkları görülmüştür. Amacımız çalışma hayatı gerçeklerini dikkate alarak özürlü istihdamını artırmaktır, özürlü çalıştıramayan iş yerlerine ceza uygulamak değildir. Bu maksatla özürlülerin çalıştırılmasında hiçbir güvence değişikliği yapılmadan kolaylık sağlanmaktadır.''

Mazıcıoğlu, TBMM gündeminde bulunan yeni yasa tasarısıyla özürlülerin daha çok çalışma hayatı içinde yer almasının sağlanacağını vurguladı. Yeni düzenlemede birden çok ilde iş yeri bulunması nedeniyle özürlü çalıştırma yükümlülüğü dışında kalan iş yerleri tek bir iş yeri olarak kabul edilerek daha çok özürlümüzün istihdam edilebilmesi imkanının getirildiğini dile getiren Mazıcıoğlu, şöyle devam etti;

''Oysaki mevcut uygulamada birçok ilde 50 kişinin altında istihdamda bulunan iş yerleri tek il sınırları dikkate alındığından özürlü çalıştırma yükümlülüğü dışında kalmaktadır. Ayrıca, işin niteliği veya teminde güçlük nedeniyle özürlü çalıştırmakta zorluk çeken iş yerlerimiz kendi bünyesindeki başka bir iş yerinde veya organize sanayi bölgelerinde kurulacak ortak işletmelerde özürlü çalıştıracaklardır. Uygulamada bu tür işletmeler özürlü çalıştırma zorunluluğu karşısında ceza ödemek durumunda kalmaktadırlar.

Üstelik yeni düzenlemeyle bu iş yerlerinin tespitine Bakanlığımız, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Türkiye İş Kurumu'nun yanı sıra özürlülerimizi de temsil eden üst kuruluş temsilcisinin de katılımıyla kurulan bir komisyon karar verecektir. Sonuç olarak bazı kişilerce ileri sürüldüğü gibi yeni düzenleme, özürlü çalıştırma yükümlülüğünü daraltmamakta aksine özürlülerimize yeni iş kapıları açmaktadır.''

Mazıcıoğlu, düzenleme bu kadar açıkken bazı kişi ya da kuruluşların, düzenlemenin aleyhine propaganda yapmalarının özürlülerin istismarı dışında hiçbir amacı taşımadığını, ilgili kanun tasarısındaki düzenlemenin özürlülerle ilgili söz sahibi olan birçok dernek ve kuruluşun yeni düzenlemeye desteğini açıkça belirttiğini kaydetti.


Güncel Gazete
 
Tekerlekli Sandalye
Üst