Türkiye'de Engelsiz Film Festivali Düzenleniyor

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
8.5 milyon engelli yurttaşın yaşadığı Türkiye'de bir ilk gerçekleşiyor ve Engelsiz Film Festivali düzenleniyor. Festival, engelli vatandaşların sorunlarına karşı farkındalık yaratmayı amaçlıyor..

Son yıllarda engelli vatadaşların sinema izleyicisi olarak kabul görme mücadeleleri, kimi oluşumların ve taleplerin de ortaya çıkmasına neden oldu. En son, vizyona giren Türk filmlerinin alt yazılı olarak gösterilmesi talebi, Kültür Bakanlığı tarafından da olumlu karşılanmış, konuyla ilgili düzenleme yapılacağı sözü alınmıştı. Ama henüz bir gelişme yok.. Ticari sinemalarda engelli vatandaşlara yönelik gösterim düzeneğinin bir türlü gerçekleştirilememesi yeni bir festivalin hayata geçmesine vesile oldu.

Bu yıl 21- 27 Mayıs'ta Uluslararası Engelsiz Film Festivali düzenlenecek. 'Herkes İçin Eşit Yaşam Koşulları, Eşit Saygı ve Adalet' sloganıyla yola çıkan festivalde uzun ve kısa metraj filmler gösterilecek. Atölye çalışmaları ve film yarışması düzenlenecek. Festival yönetmeni Burak Şenkal, SABAH'a "Türkiye'de 8.5 milyon engelli vatandaşın olduğu söylenmekte.. Eğitim, istihdam, topluma uyum sağlayamamak engelli vatandaşların ana sorunları.. Tamamı sinemacı olan festival ekibimiz, iyi bildiğimiz alanda engelli vatandaşların sorunlarını çözmek istedik" diyerek festivali düzenleme motivasyonlarını anlatıyor.

'DERNEKLER DESTEK VERMEDİ'

Amaçlarının engellilerin sinemayla ilişkisini güçlendirmek ve aynı zamanda da toplumda, engelli vatandaşlar ile onların sorunlarına yönelik farkındalık yaratmak olduğunu belirten Burak Şenkal, filmlerin ticari gösterimleri yapılırken engelli vatandaşlar için de düzenleme yapılması konusunu yeniden gündeme getirmeyi düşündüklerini söylüyor. Yaklaşık iki yıldır festivalin hayata geçmesi için çaba gösteren festival ekibi, engelli vatandaşlar için kurulan dernek, vakıf ve federasyonlarla temasa geçmiş.. Şenkal "Ancak" diyor "Hiçbirinden başlangıçta hayal ettiğimiz tepkileri alamadık. Hepsi böyle bir festivalin çok yararlı ve güzel olduğunu söyledi. Fakat destek konusuna gelince bir daha onlara ulaşamadık. Bu duruma pek anlam veremedik."

Vakıf ve dernekler destek olmasa da festivalin düzenleneceğini duyan engelli vatandaşlar ve sinemacılar çok heyecanlamış.. Festivalde 58 kısa metraj filmle birlikte Başka Dilde Aşk, Abimm, Bornova Bornova, İki Dil Bir Bavul, 11'e 10 Kala, Ses, Kaç Para Kaç, Çakallarla Dans, Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak gibi uzun metraj Türk filmleri gösterilecek. Kısa filmler İstanbul Beyoğlu'ndaki kimi mekânlarda, uzun metrajlı filmler ise Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Ataköy, gibi birçok farklı ilçelerde gösterime sunulacak. Amaç çok sayıda engelli vatandaşa ulaşmak.. Ayrıca gösterimlerin İstanbul'dan sonra başka illerde de gerçekleştirilmesi planlanıyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst