Türkiyede Meteorolij'nini Tarihi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Türkiye'de ölçümlere dayanan ilk meteoroloji XIX.yüzyılın ikinci yarısında başladı. İlk meteoroloji istasyonu 1868'de İstanbul'da Rasathane-i Amire adıyla Pera caddesinde (isttiklal caddesi) ve deniz düzeyinden 74m yükseklikte kuruldu. İstanbul'da yapılan ve diğer gözlem istasyonlarından alınan sonuçlar 1868'den başlayarak yayınlandı.

Kandilli Rasathanesi arşivinde bulunan Ağustos Kasım 1868 gözlem defterinde İstanbul, Sulina, Köstence, Varna, Burgaz, Trabzon, Rodos, Çanakkale, Kavala, Selanik, Manastır, Avlonya, Elbasan, Draç, Beyrut istasyonlarının adı vardır.

Aynı deftere daha sonraki aylarda İzmir, Diyarbakır, Bağdat istasyonlarıda işlenmiştir. 1 Haziran 1869'dan sonra Berlin'in 1 Temmuz 1869 'dan sonra Petersburg ve Tiflis'in daha sonraki yıllarda da diğer Avrupa kentlerinin listeye eklendiği görülür. Telgrafla İstanbul'a Rasathane-i Amire'ye gelen gözlem sonuçları günü gününe sinoptik haritalara işlenmiştir.

Türkiye 1873'te Viyana'da toplanan ilk Ulusal Meteroloji Kongresi'ne çağrılmış ve bu kongrede var olan istasyonlara ek olarak Sinop, Avlonya , Bursa'da birer metereloji istasyonu açılması kararlaştırılmıştır. Beyoğlunda kurulan ilk Türk gözlemevi daha sonra Maçka'da Topçu okulunun karşısında bulunan telgrafhanenin bir bölümüne taşındı. Ama bu gözlem evi 31 Mart olayları esnasında tahrip edildi.

1910'da yeni bir gözlemevi kurma görevi Fatin Gökmen'e verildi. Fatin Hoçanın yaptığı incelemeler sonucunda gözlem evi için günümüzde Kandilli Rasathanesinin bulunduğu tepe seçildi. Eski bina onarıldı Fransız Meteoroloji Örgütünün yöneticisiyle bağlantı kurularak iyi bir meteroloji istasyonu için gerekli aygıtlar saptandı. Kısa bir sürede sağlanan bu aygıtlarla Temmuz 1911 'den itibaren düzenli ve sürekli meteroloji ölçümlerine başlandı.

Kurtuluş yıllarında İstanbul için yapılan hava tahminleri her gün telefonla PTT ve Demiryolları idaresine bildirilerek, kullanıcıların yararlanması sağlandı. Kandilli Rasathanesi zamanla meteroloji den çok gökbilim ,deprembilim ve diğer çalışma alanlarına yöneldi. Meteroloji istasyonu da kurulduğu günden günümüze kadar meteroloji ölçümleri yaparak çeşitli yayınlar çıkararak çalışmalarını sürdürdü.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst