Türkiye'den Avrupa ve Ortadoğu'ya kök hücre satılacak

F

Fırtına

Guest
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Ağustos ayında çalışmalarına başlayacak olan Moleküler Araştırma Merkezi'nde kök hücre üreterek Ortadoğu'ya ve Avrupa'ya satacaklarını bildirdi.

Prof. Dr. Keleştemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayserili hayırsever iş adamı Ziya Eren'in kendisi ve eşi Betül Eren adına yaptırdığı Moleküler Araştırma Merkezi'nin kaba inşaatının tamamlandığını kaydetti.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın da merkezin donanımı için gerekli ödeneği gönderdiğini ifade eden Prof. Dr. Keleştemur, şu bilgileri verdi;

''Üç yıl içerisinde buraya 12 milyon lira harcama yapacağız. Burası ileri moleküler araştırmaların yapılacağı bir merkez olacak. Merkezin bir katında kök hücre araştırmaları, bir katında da moleküler araştırmalar yapılacak. Kök hücre tedavisi artık bazı hastalıklarda düzenli uygulanmaya başlandı. Aslında binayı bir şekilde yaptırabilirsiniz, malzemeleri de alabilirsiniz ama hep bizim yaya kaldığımız, sıkıntı çektiğimiz konu yetişmiş bilim insanı unsurudur. Bu nedenle biz gerekli bilim insanı unsurunu temin etmek için çalışmalara binanın inşaatından önce başladık. Buralarda çalışacak genç elamanları yetiştirmek için bir proje başlattık. Burada çalışacak genç bilim adamlarımızı şuan da yurt dışında yetiştiriyoruz.''

Rektör Keleştemur, bir kurumu hayata geçirmenin, bilim adamı yetiştirmenin uzun zaman alan çalışmalar oluğunu belirterek, bu süreci kısaltmak için İngiltere'de çalışan İran asıllı bir bilim adamından da danışmanlık hizmeti aldıklarını kaydetti.

Söz konusu bilim adamının 2-3 ayda bir ekibi ile birlikte Kayseri'ye gelerek çalışmalara yön verdiğini dile getiren Prof. Dr. Keleştemur, şöyle devam etti;

''Tabi bu bilim adamı benim de yakından tanıdığım, bizi de seven birisi ama onun da bir ücreti var. 250 bin dolar olan danışmanlık ücretini pazarlıkla 150 bin dolara düşürdük. Ancak, bu ücreti genel bütçeden vermemiz mümkün değildi. Burada da Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak devreye girerek bir kısmını kendisi karşıladı, bir kısmını da oda yönetim kurulu üyeleri verdi. Kendisine ve yönetim kurulu üyelerine çok teşekkür ediyorum. Bunlar unutulacak şeyler değil.''

Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, merkezin Ağustos ayında çalışmalarına başlayacağına dikkati çekerek, ''Burada kök hücre üreterek öncelikle Ortadoğu'ya, ardından da Avrupa'ya satacağız. Merkezi, bir yandan bilimsel tarafını, bir yandan da ticari boyutunu düşünerek dizayn ediyoruz'' dedi.

Merkezin maliyetinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Keleştemur, ''Clean Room'' adı verilen bazı odaların sadece tek bir kapısının maliyetinin 100 bin lira olduğunu ve dünyada da tek bir yerde üretildiğini sözlerine ekledi.

AA
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Türkiye kök hücre naklinde merkez olacak!

Türkiye'deki nakil merkezlerinin çoğu, Avrupa'dan, Balkanlardan, Kuzey Irak çevresinden ve Türk Cumhuriyetlerinden kök hücre nakli yapılmak üzere hasta alacak duruma gelecek"


Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Başhekim Yardımcısı, Hematoloji Ana Bili Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Hematoloji Derneği Kök Hücre Nakli Ünitesi Bilimsel Alt Komitesi Sekreteri Doç. Dr. İsmail Sarı, 5 yıllık bir süreçte Türkiye'deki nakil merkezlerinin Avrupa'dan, Balkanlardan, Kuzey Irak çevresinden ve Türk Cumhuriyetlerinden kök hücre nakli yapılmak üzere hasta alacak duruma geleceğini söyledi.

Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kök hücre nakli konusunda bundan 2-3 sene öncesine kadar Türkiye'nin çok kötü bir durumda olduğunu belirterek, şu an için kök hücre konusunda büyük mesafeler alındığını kaydetti.

Birkaç yıl öncesine kadar lösemi hastalarının hem tedavi görmede, hem de nakil yaptırmada sıkıntılar yaşadığına değinen Sarı, ''Yatak sayımız sınırlıydı. Ruhsatlı merkez sayısı çok azdı. Şimdi yavaş yavaş lösemi hastalarının çektiği sıkıntıların iyi yansıtılması nedeniyle bu arttı. 500 civarında kök hücre nakli yapılırken, bugün 2 bin sınırına dayandı. Biz de onlardan biri olacağız'' dedi

Hematolojik açıdan Türkiye'nin çok büyük bir gelişme kaydettiğini dile getiren Sarı, ''Akut lösemide eskiden yurt dışında yapılan tedaviler artık ülkemizde yapılıyor. 5 yıllık süreç içinde Türkiye'deki nakil merkezlerinin çoğu, Avrupa'dan, Balkanlardan, Kuzey Irak çevresinden ve Türk Cumhuriyetlerinden kök hücre nakli yapılmak üzere hasta alacak duruma gelecek'' diye konuştu.

''NAKİLDE BAŞARI İÇİN BAŞLANGIÇ TEDAVİSİNDEKİ SORUN ÇÖZÜLMELİ''
Türkiye'deki lösemi hastalarının ilk tedavileri için yatırılmalar konusunda hala çok büyük sıkıntılar çekildiğini de bildiren Sarı, şunları söyledi:

''Lösemi hastaları bizim indüksiyon tedavisi dediğimiz, yaklaşık ortalama 30 gün süren başlangıç kemoterapisi için yer bulmada hala büyük sıkıntılar çekiyor. İstanbul'un durumu ortada, 20 milyon nüfuslu bir şehir. Avrupa ve Anadolu yakasında lösemi hastaları için ayrılan kamu hastanelerindeki yatak sayısı neredeyse bizim yatak sayımıza eşit. Oradan bile hastalar bizi arıyor 'Başlangıç kemoterapisi için yer var mı' diye. Nakil ünitelerinin sayısının artmasıyla nakil sorunu hemen hemen çözüldü, fakat nakilin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için nakil öncesi başlangıç tedavisiyle lösemi hücrelerinin tamamına yakınını yok edilmesi gerekiyor, aksi takdirde ilik tutmuyor. Umarım bu konunun da üzerine gidilerek çözümlenir.''

PAÜ'nün Kök Hücre Nakil Ünitesi'nin Ulusal Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu'ndan ruhsat aldığını bildiren Sarı, ''PAÜ'de kök hücre nakli ünitemiz hizmet vermeye başladı. Son teknolojiyle donatılmış 7 odadan oluşan bir nakil ünitemiz var. Bu yaklaşık bir ayda 7-10 hasta, senede de 100-120 civarında hastaya nakil yapma potansiyeli demektir. Şu anki güncel verilerle, Ege Bölgesi'ndeki en fazla erişkin yatak sayısına sahip kök hücre nakli ünitesiyiz'' dedi.

AA
 

güneyli

Üye
Üye
Katılım
Kas 19, 2010
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Konya'ya kök hücre nakil merkezi

Cuma, 17 Haziran 2011

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü'nde Kök Hücre Nakil Merkezi açılıyor. Daha önce Konya ve çevre illerden ilik nakli için sayılı bulunan merkezlere gönderilen hastaların, Sağlık Bakanlığı'ndan gelecek onayın ardından Konya'da tedavileri yapılacak.

KONYA - SÜ Meram Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü Kök Hücre Nakli Sorumlusu olarak atanan Prof. Dr. İsmet Aydoğdu ve Doç. Dr. Aynur Uğur Bilgin konu hakkında bilgi verdi. Büyükşehirlerde olan ve Konya'da eksikliği bulanan merkezin cihazlarının 500 bin TL'ye alındığı ifade eden Aydoğdu, "6 artı 1 olarak hazırladığımız merkezimiz Sağlık Bakanlığı'nın onayından hemen sonra hizmete girecek. Konya'da teşhisini koyduğumuz kan kanseri, lef bezi kanseri ve kemik iliği kanserlerinin tedavisini planlıyoruz. Biz ilik nakli seviyesine gelen hastalarımızı bu merkez olmadığı için İstanbul, Ankara ve başka şehirlere gönderiyorduk. Yeni kurulan ve açılmak için onay bekleyen merkez sayesinde ilik nakli yapacağız" dedi.


Kök Hücre Nakli Merkezi sayesinde dokuları uyumlu kardeşten kardeşe, hastanın kendisinden tekrar kendisine ilik nakli yapılacağını anlatan Doç. Dr. Bilgin ise, "Aksaray, Karaman ve Konya'daki ilik nakli kanseri hastalarımıza nakil yapamıyorduk. Şimdi ise dokuları uyumlu olanlardan alınan ilikleri biz burada hastalarımıza nakledebileceğiz. Bu hastalıkta nakilin mutlaka şart olduğunu biliyoruz. Bu merkezimiz acil bir ihtiyaçtı ve giderildi" şeklinde konuştu.


Hastane Başhekimi Prof. Dr. Hamdi Arbağ da, teknik tüm cihazların alındığını ve hazırlandığını belirterek merkezin açılması için Bakanlığa müracaatta bulunduklarını söyledi. Başhekim Arbağ, yakın bir sürede çıkacak onay sayesinde hastanelerinin yeni bir merkezle hizmet etmeye devam edeceğini kaydetti.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst