Turizm tesislerinde bedensel engelliler için yapılacak düzenlemeler belirlendi

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
otel.jpg



Buna göre tesis bahçe ve girişi;

Farklı seviyedeki yerler bedensel engelli dolaşımına uygun olarak düzenlenecek. Tesis giriş kapısı temiz genişliği en az doksan santimetre olacak. Resepsiyonda tekerlekli sandalye erişimine izin verecek şekilde tasarlanmış en fazla 90 cm yüksekliğinde banko düzenlemesi yapılacak.

Genel tuvaletler de ise;

Temiz kapı genişliği en az 85 cm olacak. Eşik yapılmaması tavsiye edilmekle birlikte yapılması halinde en fazla 1, 5 cm yükseklikte ve pahlı olarak yapılacak. Klozet, lavabo, sifon, batarya gibi donatılar bedensel engellinin kullanabileceği şekilde düzenlenecek. Klozet etrafına, bitmiş döşemeden 85-95 cm yükseklikte olacak şekilde tutunma barları yerleştirilecek. Aynalar göz hizasında veya inip çıkan ayarlı veya öne doğru 10-15 derece eğik olacak.

Yatak odaları için ise;

Odalar, bedensel engellilerin rahatça hareket edip odayı kullanabileceği şekilde, uygun büyüklük ve konumdaki eşyalarla tefriş ve dekore edilecek, dengesiz duran, sivri köşeli eşyalar bulundurulamayacak. Oda giriş kapısı genişliği en az 85 cm olacak. Zemini kaygan olmayacak, kalın, yumuşak, tutan halı kullanılmayacak. Dolap kapıları sürgülü ve askı yüksekliği en fazla 140 cm olacak şekilde düzenlenecek.
 
F

Fırtına

Guest
Turizm Tesislerine Klima Bulundurma Zorunluluğu Getirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, iklim koşullarına göre 43 ildeki turizm tesislerine klima bulundurma zorunluluğu getirdi. Kış turizmi ve yayla turizmine yönelik faaliyet gösteren asli konaklama tesislerinde ise klima şartı aranmayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, - Gaziantep, Giresun, Hatay, Iğdır, İçel, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak'ta yer alan turizm işletmelerine klima bulundurma zorunluluğu getirildi. Kış turizmi ve yayla turizmine yönelik faaliyet gösteren asli konaklama tesislerinde ise klima şartı aranmayacak.

Ayrıca, dört ve beş Yıldızlı otellerin servis merdiveni veya asansörü düzenlenmelerinde, Yönetmelikte müşteri asansörü için belirlenen kriterler esas alınacak. Bu esaslar, dağınık yerleşim düzenindeki dört ve beş Yıldızlı oteller için de geçerli olacak. Kademeli katlar şeklinde düzenlenmiş tesislerde ise servis asansörü veya merdiveni her farklı kademedeki bölüm için, hizmetin aksamaması kaydıyla, ayrı sağlanmak zorunda olmayacak. Bu husus butik otellerde müşteri asansörü düzenlemeleri için de geçerli sayıldı.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Otellerde engel kalmayacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tatil köyleri, oteller başta olmak üzere turistik tesislerde engellilerin de rahatça tatil yapabilmesi için yeni kriterler getirdi.


Buna göre, Türkiye'de yaşayan yaklaşık 9 milyon engelli vatandaşın da rahatça tatil yapabilmesi için otel girişinden bahçesine, asansöründen odasına kadar her alanda beş yıldızlı konfor sağlanacak. Yatak odaları da rahatça hareket edecekleri şekilde dekore edilecek. Hastane ve muayenehanelerin ardından turistik tesislere de "engelli" kriterleri getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan tebliğe göre engellileri unutan işletmelere faaliyet belgesi verilmeyecek. Mevcut tesislerde de bu konuya yönelik denetimler sıklaştırılacak. İşte, bedensel engellilerin daha rahat tatil yapabilmesi için işletmelere getirilen bazı kriterler şöyle:

Tesis bahçe ve girişi başta olmak üzere farklı seviyedeki yerler bedensel engelli vatandaşların dolaşımına uygun şekilde düzenlenecek.

Genel tuvaletlerde kapı genişliği en az 85 cm olacak. Kapı önündeki eşikler 1.5 cm'yi geçmeyecek.

Klozet, lavabo, sifon, batarya gibi donatılar bedensel engellinin kullanacağı şekilde düzenlenecek.

Tekerlekli sandalyenin tam bir dönüş yapmasına imkan sağlayacak 150 cm. çapında bir daire kadar alan sağlanacak.

Yatak odaları, rahatça hareket edip odayı kullanabileceği şekilde, uygun büyüklük ve konumdaki eşyalarla dekore edilecek.

UYMAYANA CEZA YOLDA

Bakanlık müfettişleri, bu yaz oteller başta olmak üzere turistik tesislere ilişkin denetimleri sıkı tutacak. İşletme belgesi almak için başvuran tesislerde engellilerin rahatça tatil yapmasına olanak tanıyan bu kriterlerin yerine getirilip getirilmediğine bakılacak. Ayrıca mevcut tesislerin de bu konudaki eksiklerini tamamlaması istenecek. Kurallara uymayan tesisler cezai müeyyide ile karşı karşıya kalacak.

Sabah
 
F

Fırtına

Guest
Tatil yapma hakkımız yok mu.?

Engelli insanların tatil yapma hakkı yok mu.?!

Kars Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, engeli olmayanların bile yaşamakta zorluk çektiği bir şehirde, engelli insanların yaşamakta oldukları sorunları anlamaya çalışmanın bile çok zor olduğunu söyleyerek, “Pek çok yerel yönetimin bu konudaki uygulamaları maalesef “sıra savmaktan” öteye gitmiyor.” dedi.

Her insan gibi engelli olanların da tatil yapma hakkının olduğuna dikkat çeken Ocak, “Bunun gerçekleşebilmesi için de, herkes için geçerli olan bazı koşullar var; Ekonomik güç ve boş zaman.. Engelli insanlar için bu iki koşula başka koşulların da eklenmesi lazım.” diye konuştu.

“Turizm hareketinin oluşması için ulaştırma ve konaklama, en başta gelen ön-koşullar..” diyen Ocak, “Bu iki konuda da engelli insanlara yönelik uygulamaların yeterli olduğundan söz etmek şehrimizde olanaksız ama her konuda olduğu gibi bu konuda da kağıt üzerinde her adım atılıp uygulamada ise sınıf tekrarlarıyla uğraşmaktayız. Engellilerin toplumsal hayata tam ve eşit katılımını sağlamak amacıyla 5378 sayılı Özürlüler Kanunu'na göre, kamuya açık tüm alanların ve kent içi toplu taşıma hizmetlerinin 2012 yılı Temmuz ayına kadar engellilerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesi gerekmektedir. Öngörülen sürenin dolmasına yaklaşık bir yıl kala tüm kurumlarımızca gerekli düzenlemelerin yapılmasını arzu etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Ocak daha sonra şunları söyledi; “Ulaşılabilirlik anlamında hayatın önemli bir parçası da turizm alanıdır. Tatil yapmak engelli bireylerin de diğer tüm bireyler gibi hakkıdır. Turizm alanlarına engellilerin rahat bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla yapılacak düzenlemeleri belirlemek ve engellilerin bu konudaki sıkıntılarını birinci ağızdan edinmek maksadıyla Kültür ve Turizm Bakanlığınca; Özürlüler İdaresi Başkanlığınca 28-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Antalya bölgesinde “Bir Engelli de Sen Ağırla Kampanyası” düzenlendi ve katılımcılara bir anket uygulanmıştır.

Engelli kişiler anket kapsamında turizm alanları, ulaşım, oteller ve diğer turistik tesisler hakkındaki sorulara cevap vererek, turizmin ulaşılabilirliği konusundaki beklenti ve taleplerini dile getirme fırsatı buldular. Ayrıca, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonunun işbirliğiyle düzenlenen Engelsiz Kent - Engelsiz Turizm Sempozyumu'nun sonuç bildirgesinde, "turizm tesislerinin, bütün özür gruplarının ihtiyaçları dikkate alınarak düzenlenmesi gerektiği" belirtilmiştir.

Son olarak, Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile yapılan çalışmalar neticesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı 26 Haziran 2011 Pazar günü Resmi Gazete’de;

“Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair” bir Tebliğ yayınlamıştır. Tebliğin 20. maddesinde turistik tesislerde özellikle ortopedik engelliler için yapılacak düzenlemeler konusunda yol gösterici ve düzenleyici bazı standartlar getirilmiştir. Buna göre tesislerin bahçeleri, girişleri, tuvaletleri, yemek alanları, odaları gibi alanlar engellilerin ulaşılabilirliğine uygun hale getirilecektir.

Engelli insanların tatil olanaklarını artırmaya yönelik çalışmalar konusunda, her alanda olduğu gibi bu alanda da devam etmektedir ama çok geç kaldığımız da ortadadır. Engelli insanlarımızın da tatil yapma gereksinimleri olduğu kabul edilmiş olup 26 Haziran 2011 Pazar günü Resmi Gazete’de “Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair” bir Tebliğ yayınlanmıştır. Tebliğin 20. Maddesinde de engelliler göz ardı edilmemiştir icraatı beklemekteyiz..”
 
Tekerlekli Sandalye
Üst