Üç boyutlu yazıcı ve çalışma şekli

14-03-2015 - Mss.jpg

Bu alete 3 boyutlu yazıcı deniyor ama biz ona kopyalayıcı diyeceğiz. Fotokopi makinesine benzeyen bu makine objeleri üç boyutları yazdırıyor. Açıkçası basit olarak bir resim yükleyin ve 30 cm2 lik sert bir obje bulun. Bu makine her şeyi yapabiliyor figürlerden,mimari maketlere, icatlara ve hatta prototip koşu ayakkabılarına kadar her şeyi yapıyor. Ve bunların hepsi özel olarak dizayn edilmiş yazıcının dilinden anlayan bir yazılım sayesinde oluyor. Bu durumun sayesinde bir devasa online oyuncusu sanal dünyadaki karakterini gerçek hale getirmek isteyebilir. Başlangıç için üç boyutlu yazıcımıza dijital 3 boyutlu dosyayı yüklüyoruz. Yazıcının işlemcisi 3 boyutlu resmi aynı bir kategori taraması gibi bütün detaylarıyla inceliyor insan saçının enine yakın bir boyut olan mili metrenin beşte biri kalınlığında dilimlere ayırıyor. Her sanal dilimin şekli gps nin sanal haritalardaki matematiği kullanışına benzer bir şekilde olduğu gibi matematik yardımıyla koordinatlara dönüştürülüyor.

Dizayn yüklendikten ve analiz edildikten sonra kopyalama işlemi başlıyor, bir merdane aracılığıyla ince bir tabaka toz besleme kabından yazıcının yapım çemberine taşınıyor. Bu toz belli bir sertlik ve esneklik derecesine sahip olması gereken bazı plastik kimyasalların birleşiminden oluşur. Kuruduğunda talk pudrasının yoğunluğuna sahip oluyor. Tozun ilk tabakası atıldıktan sonra yazıcımız işe başlıyor. Renkli mürekkep objenin koordinatlarına bağlı olarak yerleştiriliyor.

Ama bu makinenin mürekkebi almasıyla bitmiyor, üç boyutlu boyama yapabilmesi için bir yapıştırıcıya ya da tutkala ihtiyacı var. Her yeni tabakada bu yapıştırma işlemi devam ediyor. Yapım çemberi her yeni tabakanın eklenmesiyle alçalıyor, daha çok mürekkep ve daha çok yapıştırıcıya hazır hale geliyor. Bu durum bütün model tamamlanana kadar devam ediyor, objenin renklendirilmesinde 3 renk mürekkep kullanılıyor ve onların karışımıyla diğer renkleri de elde ediyor yazıcı.


Tamamlanmış ürün bittiğinde bir toz yığınının altında oluyor. Etrafını saran toz objeyi yapım aşamasında ayakta tutmaya yarıyor. Fazlalık malzemeler bir dahaki işlemde kullanılabiliyor yani ziyan olan hiçbir şey yok. Bir arkeoloğun kazıda bulduğu şeyi temizlemesi gibi figürün üzerindeki tozların temizlenmesiyle ürün ortaya çıkıyor. Elle son birkaç rötuş yapılıyor ve son işlemde tamamlanmış oluyor. Mimarlar ve mühendisler bu aleti her şey için kullanıyorlar maketlerden, makine prototiplerine kadar. Eğer normal bir yazıcı ressamsa üç boyutlu yazıcıda heykel traş diyebiliriz.
 

Ekli dosyalar

  • 14-03-2015 - Mss.jpg
    14-03-2015 - Mss.jpg
    51.9 KB · Görüntüleme: 142
Geri
Üst