Ülkemizde Organ Bağışı Yetersiz

F

Fırtına

Guest
Türkiye'de 2010’da bin 50 beyin ölümü gerçekleşti, ancak bunlardan sadece 269'nun organları hastalara umut oldu. Yani beyin ölümü gerçekleşenlerin sadece dörtte birinin organları bağışlandı.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Uzman Dr. Pelin Taşdemir, Türkiye'de gerçekleşen bin 50 beyin ölümden 269'nun organlarının bağışlanmasının düşündürücü olduğunu söyledi.

Toplumun bilinçlenmesiyle organ bağışı oranının artacağını ve yaşamak için umut bekleyen hastaların hayata dönebileceğini ifade eden Taşdemir, ''Ülkemizde 60 bin kronik böbrek yetmezliği olan hastamız var. 18 bin 250 kişi böbrek, 195 kişi kalp nakli için sıra bekliyor. Ülkemizde geçen yıl bin 50 beyin ölümü gerçekleştiği halde kadavralardan sadece 269 organ nakli yapıldı. İnsanlarımızı organ bağışı konusunda eğitmeli ve başkalarına umut olmalıyız'' dedi.

''ENDİŞELERİNİZDEN KURTULUN''

Toplumda insanların organlarını bağışlama konusunda endişeye kapıldığına dikkati çeken Taşdemir, ''Beyin ölümümüz gerçekleşmeden organlarımız alınır korkusu yaşıyorlar. Beyin ölümünün gerçekleştiğine 4 hekim karar verir. Bu endişeleri toplumun yenmesi gerekiyor. Dinimiz açısından uygun olmadığı inancına Diyanet İşleri Başkanlığımız da karşı çıkıyor. Organ bağışında bulunarak umudunu kaybetmek üzere olan insanları hayata döndüreceğimiz için sevap işleriz'' diye konuştu.

''KISA ÖMÜRLER UZAYABİLİR''

Organ naklinin topluma pek çok yönüyle faydalı olduğunu vurgulayan Taşdemir, ''Organ nakliyle kısa ömürleri uzatabiliriz. Diyaliz hastalarının devlete olan maliyeti çok yüksektir. Böbrek nakliyle bu masraf ortadan kalkar ve böylelikle bütçeye katkı da sağlanır. İnsanların yaşam kalitesi artar. İş gücü kaybını kazanca dönüştürdüğü için insanlar organlarını bağışlayarak devletin bütçesine de katkıda bulunur'' ifadesini kullandı.

NTV
 
F

Fırtına

Guest
Yoğun bakımlarda organ bağışının artırılmasına yönelik önlem alındı

Bu birimlerde görev yapan sorumlu uzman tabiplere, organ bağışçısı olabilecek hastalar hakkında, organ nakli koordinatörünü bilgilendirme yükümlülüğü getirildi.

Sağlık Bakanlığı'nca, Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, yoğun bakımlarda görevli sorumlu uzman tabibin görev, yetki ve sorumlulukları düzenlendi.

Buna göre, bu birimlerde sorumlu uzman tabiplere, hizmetin koordinasyonu ve organizasyonu, bir bütün olarak planlanıp yürütülmesi sorumluluğunun yanı sıra, organ donörü olabilecek hastalar hakkında organ nakli koordinatörünü önceden bilgilendirme yükümlülüğü de getirildi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Doku, Hücre ve Kan Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Halil Yılmaz Sur, düzenlemenin, organ bağışının artırılması amacıyla yoğun bakımlarla diğer birimler arası koordinasyonun sağlanmasını da öngördüğünü bildirdi.

Organ bağışının artırılmasında, yoğun bakım ünitelerindeki hastaların yakından takibinin büyük önem taşıdığını ifade eden Sur, söz konusu düzenlemeyle potansiyel donör adaylarının atlanmamasının hedeflendiğini söyledi.

''YER YOK'' DENMEYECEK

Sağlık Bakanlığı'na, üniversitelere ve diğer kamu kuruluşlarına ait, bünyesinde yoğun bakım hizmeti verilen tüm yataklı sağlık tesislerini kapsayan tebliğ, hastaların ''yer olmadığı'' gerekçesiyle başka bir hastaneye sevkinin önüne geçilmesini de öngörüyor.

Tebliğe göre, yoğun bakımda tedavi görmesi gerekenler, erişkin, çocuk ve ilgili branş yoğun bakım hastası olup olmadığına bakılmaksızın, sağlık tesisinin, ilgili dal uzman tabibi mevcudu, tıbbi donanım ve boş yatak bakımından tıbbi durumun gerektirdiği bakım ve tedaviyi sağlayabilecek seviye ve şartları taşıması halinde, başka sağlık tesisine sevk edilemeyecek.

Bu hastalar, öncelikle bu sağlık tesisinde boş bulunan yoğun bakım yataklarından birisine yatırılarak tedavi edilecek.


Anadolu Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst