Üre Yükselmesi Nedir? Ne Gibi Sorunlar Yaratır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Üre Nedir?
Üre böbrekler yardımı idrar ile vücuttan atılan bir protein ürünüdür. Aynı zamanda suda eriyebilen azotlu bir maddedir. Üre karaciğerde oluşmaktadır ve böbrek fonksiyon testlerinde önemli bir ölçüt olarak alınmaktadır. Bu ölçüte göre normal bir insanda üre değeri diğer bir değiş ile BUN değeri beş ve yirmi beş mg/dL olmalıdır. Fakat üre değeri vücuttaki genel azottan etkilenmektedir. Günlük alınan sıvı miktarı ve idrar yapımındaki hıza varana kadar çoğu alandan etkilenmektedir. Bu nedenle her hangi bir teşhis koymak için tek başına yeterli bir test olmamaktadır. Fakat hastalıklardan şüphelenmek adına bir yol göstericidir.


Ürenin Arttığı ve Azaldığı Durumlar:
Arttığı Haller:

Ürenin artışı öncelikle bir böbrek fonksiyon bozukluğunun mesajını vermektedir. Bununla birlikte kalp yetmezliğinde, tuz ve su alımında anormallikler ile kontrolsüzlüklerde, bağırsak kanamalarında, protein tüketiminde, stres anında, yanık durumlarında, ateş yüksekliğinde, akut myokard enfarktüsünde ve kontrolsüzce yapılan diyetlerde artmaktadır.

Azaldığı Haller:
Üre değerinin düşüklüğü özellikle de karaciğer yetmezliği hastalığını yaşayan bireylerde sıklıkla görülmektedir. Bunun dışında kontrolsüzce kilo alım ve verimleri bir diğer adıyla kaşeksi hastalığı da üre değerlerinde azalmaya neden olmaktadır. Nefroz gibi böbrek hastalıkları da üre değerlerine etki etmektedir.

Üre Artışının Zararları

Böbrek yetmezliği nedeniyle böbrekler görevlerini yerine getiremedikleri için vücuttan atılması zorunlu olan ve atılmadığı taktirde sağlığa ciddi zararları bulunan ürenin yükselme riski görülmektedir. Üre yükselmesi, tüm kan hücrelerini de olumsuz etkilediği için üresi yüksek olan hastaların derileri genellikle solgun ve sarı renklidir. Hatta üre yükselmesinden dolayı bazı hastalarda şiddetli kaşıntılara rastlanır.



Üre, vücudumuz için son derece zararlıdır. Yediğimiz ve içtiğimiz tüm besinlerle vücudumuza giren azotlu maddenin yanması ile üre meydana gelir. Üre, böbrekler tarafından idrar yoluyla atılır. Ancak böbreklerin işlevini yerine getirmemesi durumunda kanda birikir ve ciddi sağlık problemlerinin görülmesine neden olur. Nasıl ki atıklar çevreye zarar veriyorsa, üre de vücuttan uzaklaştırılmadığı taktirde bizim vücudumuza zarar vermektedir.

Birtakım sebeplerden dolayı oluşan böbrek yetmezliği, son zamanlarda daha da artış göstermiş ve birçok kişinin bu hastalığa yakalandığı bilimsel araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır. Böbrek yetmezliği üre yükselmesi sorununun ortaya çıkmasındaki en büyük etkendir. Üre yüksekliği böbrek yetmezliğine bağlıdır.

Üre yükselmesi nedeniyle nefes darlığı, sırt üstü yatamama, nefesin amonyak gibi kokması, bulantı, baş ağrısı ve dönmesi, iştahsızlık, kansızlık, geçmeyen hıçkırık, kusma ve ülser gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.

Üre yükselmesinin daha da ilerlemesi çok ciddi sağlık sorunlarının görülmesine de sebep olmaktadır. Hastalarda istemsiz hareketler, parmaklarda titremeler, kol ve bacaklarda güçsüzlük, vücudun çeşitli bölgelerinde uyuşmalar, komadan ölüme kadar sağlık tehdit altındadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst