Üretra Darlığı Nedir?Nasıl Tedavi Edilir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sonradan yada doğuştan olan üretra darlıkları diye iki guruba ayırdığımız bu hastalık kaza, enfeksiyon hastalıkları, yanlış sonda takımı prostat ameliyatları veya sistoskopik girişimler sonrası olabilmektedir. Bu durumlar hakkında daha çok bilgi edinmek istiyorsanız yazımızın devamına göz atmanızı öneririz. Nasıl belirtiler verir tedavisi nasıl yapılır gibi bir çok detay yazımız içeriğinde mevcuttur.


ÜRETRA NEDİR?

Üretra mesanede depolanmış olan idrarı vücut dışına ulaştıran iki ucu açık tüp şeklinde bir kanal olup erkekte 18-20 cm, kadında ise 3-4 cm uzunluğundadır. Erkekte kadınlardan farklı olarak meni ve prostat bezi sıvıları da bu kanal yoluyla vücut dışına atılmaktadır.

ERKEK ÜRETRASININ HASTALIKLARI

DARLIKLARI (ÜRETRA VE MEA DARLIĞI)
İYİ HUYLU TÜMÖRLERİ (POLİP)
İLTAHAPLARI(ÜRETRİT)
SİĞİLLER (KONDİLOMLAR – HPV VİRÜSLERİ)


ÜRETRA DARLIĞI

Üretra darlıkları erkeklerde, üretra kadınlardan daha uzun olduğundan daha sık rastlanır. Kadınlarda darlık sebebi genellikle hormonalken erkeklerde doğuştan veya sonradan oluşabilir. Sonradan oluşan darlıklarda ana sebep genç erkeklerde düzgün tedavi edilmemiş cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya trafik kazalarıyken, yaşlı erkeklerde herhangi bir sebeple düzgün takılmayan sonda, zor geçmiş prostat ameliyatları veya sistoskopik girişimler sonrası olabilmektedir.


BELİRTİLERİ

İDRAR AKIŞINDA ZAYIFLAMA
İDRARIN İNCE GELMESİ
TAM BOŞALAMAMA HİSSİ
Ağrılı idrar yapma, çatallı idrar yapma, bitirirken damlama yapması



TANI

Bu şikayetlerle hekime başvuran hastaya;
İdrar tahlili ve kültürü
Üriner sistem sonografisi
ÜROFLOWMETRİ

(üretrografi: idrar kanalının içine boyalı madde vererek film çekilmesi)
Ürodinami
testleri yapılabilir.

Teşhise götürecek en pratik uygulama ÜROFLOWMETRİK testtir.

ÜROFLOWMETRİ işeme sırasında idrar akımının hızını, şeklini ve miktarını gösteren bir testtir.

İdrar kesesine ait nedenlerle veya idrar kesesinin çıkışından sonraki hastalıklarda (prostat hipertrofisi, üretra darlıkları gibi) bozulmuş olan işeme fonksiyonunun araştırılmasında kullanılır. Tek başına ve ya sistometri ile beraber kullanılabilir. Bu test ile;
Maksimum işeme hızı (Maximum Flow Rate); Ortalama işeme hızı (Mean Flow Rate); İşeme süresi (Voiding time); Maximum işeme hızına ulaşma süresi (Time-to-max); İşenen İdrar Hacmi (Voided Volume) gibi parametrelere ait grafikler ve matematiksel değerler elde edilir.



TEDAVİ

AMAÇ: Daralmış olan idrar yolunun yarattığı işeme zorluğu sonucunda normalde idrar yapma fonksiyonu sonrasında tamamen boşalması gereken mesane yavaş yavaş yorulur ve idrardan sonra içinde atık idrar (residüel idrar) kalmaya başlar. Bir süre sonra bu atık idrar nedeniyle böbreklerde bozulmaya başlar ve böbrek işlevleride bozunca hasta sonunda DİALİZ hastası olur. İşte amaç böbrek fonksiyonları bozulmadan hastanın idrar yolu darlığının düzeltilmesidir.
ÜRETRA DARLIKLARI İLAÇLA DÜZELMEZ !!!

Darlığın nedeni, yeri, uzunluğu, süresi, hastanın yaşı dikkate alınarak tedavi planlanmalıdır!

Buji ile genişletme (dilatasyon) [yumuşak veya metal sondalar kullanılabilir]

Balon dilatasyonu (sistoskopi eşiliğinde uygulanır)

İnternal üretrotomi (darlığın endoskopik sistemler kullanılarak kesilmesi)
a. körlemesine kesi (otis üretrotomi )
b. görerek soğuk bıçakla kesi (sachse üretrotomi )
c. plazma kinetik enerjiyle sıcak kesi
d. holmium laserle sıcak kesi


Üretral stent takılması (tekrarlayan ve zor vakalarda üretranın içine geçici veya kalıcı metalden yapılma spiral borucukların yerleştirilmesi) Açık ameliyatlar: çok sık tekrarlayan veya çok uzun olan özellikle trafik kazası sonrası gelişen darlıklarda gerekebilir.

Bu yöntemler içinde en sık uygulanan üretrotomi intern teknikleridir. Tamamiyle kapalı endoskopik sistemle olan bu tedaviler sonrasında üretraya mutlaka sonda konur ve 1 hafta ile 3 hafta arasında hasta sonda ile idrarını yapar. Daha sonra hastanın sondası alınır ve belirli periodlarda da buji dilatasyonuna hasta gelmelidir.

Üretra darlıkları iyi tedavi edilseler bile çok sık tekrarlama eğilimindedir. Bu sebeple düzgün tedavi ve takip tedavilerini hastaların aksatmaması gereklidir.



ÜRETRAL POLİPLER

Bunlar üretranın iyi huylu tümörleridir. Özellikle idrar yolunun diş ağızından dışarıya çıkan üzüm salkımı görünümünde kitlelerdir. Tanı çok kolaydır. Hasta ağrılı idrar yapma dış üretra ağzında kitle ve veya kanlı idra yapma şikayetiyle müracat eder. Tedavi de mutlaka bu kitlenin cerrahi olarak çıkartılması ve patolojiye yollanması şeklinde olur. Tedavin düzgün olabilmesi içinde yani üretranın başka yerinde de polip olup olmadığının saptanabilmesi için idrar yolunun bütün kısımlarının gözlemlenmesi (sistoskopi) gereklidir.

ÜRETRAL KONDİLOM (HPV – SİĞİL)

Üretral siğillerinde tanısı görsel olduğundan kolaydır. Poliplerle aynı şikayetleri yaparlar. Tedavileride üretral poliplerle aynıdır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Üretra Darlığı

Üretra idrarın mesaneden vücut dışına aktarımını sağlayan kanala verilen isimdir. Bu kanal bazı durumlar karşısında daralabilir ve sıkıntılı anlar yaşanmasına neden olabilir. Nedir bu sıkıntılı durumlar?
Örneğin idrar akımında azalma, idar akımı anında ağrı gibi şikayetleri olanların mutlaka bir Ürologla görüşmesi ve sıkıntılarının altında yatan nedenlerin tesbiti yoluna gitmesi gerekmektedir.

Üretra darlığının genç hastalarda oluşma sıklığı diğer yaş gruplarına göre daha fazladır. Genellikle oluşmasının altında bir travma, bir trafik kazası yada bir darbe almak olabilmektedir. Bir başka oluşma nedeni ise ameliyatlar sırasında uygulanan sonda takımıda üretrada darlık oluşmasına zemin hazırlayabilir. Ayrıca bir enfeksiyon durumuda bu darlıklara neden olabilir. Yukarıdada bahsettiğimiz gibi en belirgin belirtileri idrar akım hızının yavaşlamasıdır.


üretra.jpg

Üretra darlığı nasıl tedavi edilir?
Üretra darlığı yerine seviyesine ve uzunluğuna göre tedavi şekli değişmektedir.
İlk seçenek üretrotomi itern denilen idrar kanalının endoskopik yöntemle kesilip açılmasıdır. Bu yöntemle küçük kısa darlıklar tedavi edilebilir.
Darlık uzun ise ve fibrozis denilen kireçlenme dokusu fazlaysa bu bahsedilen tedavi nin başarı şansı düşüktür ve nüksedebilir.
Bu gibi durumlarda yapılması gereken açık ameliyatlardır. Uzman hekimler tarafından deneyimli ellerde yapılması gerekmektedir. Başarı şansı oldukça yüksek bir işlemdir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst