Üst Solunum Yolları Enfeksiyonlarından Korunmak İçin Dikkat Etmemiz Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu soğuk günlerde sıklıkla yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları yaşam kalitemizi oldukca kötü etkilemektedir. Enfeksiyona bağlı olarak yaşanan halsizlik,öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi bir takım semtomları orataya çıkaran üst solunum yolu enfeksiyonundan korunmamız için önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız.

enfeksiyon.jpg

Üst solunum yolu enfeksiyonları ve korunma yöntemleri nelerdir?


Havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte kapalı ortamlarda daha fazla kalınması gibi sebeplerden dolayı sonbahar ve kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına (ÜSYE) daha sık rastlanmaktadır. ÜSYE aslında tonsilit, sinüzit, farenjit gibi enfeksiyonları içerse de terim olarak nezle ve grip hastalıklarını tanımlamakta kullanılır. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş , öksürük, hapşırma, baş ağrısı, geniz akıntısı, boğazda yanma-ağrı, gözlerde sulanma, adele ağrıları, halsizlik, iştahsızlık başlıca belirtilerdir. Virüslerin neden olduğu bu hastalık grubunda bulaşma yakın temas ile olmaktadır. Hapşırma ve öksürme ile ortama dağılan partiküller uzun süre havada asılı kalmakta ve buradan geçen diğer bireylere kolaylıkla bulaşmaktadır. Özellikle havalandırması yetersiz kapalı ortamlar ve yakın temasın en çok olduğu okullar, bu enfeksiyonların kış aylarında daha sık görülmesinin temel nedeni olmaktadır. Alınacak basit önlemlerle bu enfeksiyonlardan korunulabilir ve salgınların oluşması engellenebilir.

Ellerin yıkanması birçok bulaşıcı hastalıktan olduğu gibi ÜSYEden de koruyacaktır. Bununla birlikte sık temas edilen kapı-pencere kolları, telefon ve çalışma masası gibi yüzeylerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekir. Hasta olan kişilere çok yaklaşmamak, temas etmemek, havlu ve bardak gibi eşyaları ortak kullanmamak oldukça önemlidir. Hastanın da hastalığı çevreye bulaştırmamak için tedbir alması gereklidir. Maske takmak, tokalaşmamak, öpüşmemek, başkalarıyla aynı çatal, kaşık, gibi eşyaları kullanmamak alınacak önlemler arasında yer almaktadır. ÜSYE belirtileri olan kişilerin mümkünse işe gitmemeleri ve evde kalmaları enfeksiyonun yayılmaması ve başkalarına bulaşmaması açısından önemlidir.


Bağışıklık sisteminizin zayıflamaması için düzenli ve dengeli beslenmeye özen göstermek gereklidir. Tek yönlü beslenmeden kaçınarak bol bol sebze ve meyve tüketilmesi vücut direnci için çok önemlidir. Yetersiz uyku, stres, aşırı alkol ve sigara tüketiminin de bağışıklık sistemini zayıf düşürdüğü bilinmektedir.

Toplu taşıtlar, okul, kışla, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde ÜSYE geçirmekte olan bir kişi virüsleri kolaylıkla ortama yayıp diğer sağlıklı bireylere bulaştırabilmektedir. Bu nedenle özellikle bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi basit tedbirler ile ÜSYEnin yayılmasını engeller.

Risk grubundakilerin grip aşısı olması korunmak açısından önem taşımaktadır. Aşılar 65 yaş üzerindekilere, kronik kalp ve karaciğer hastalığı olanlara, diyabet gibi kronik sistemik hastalıkları olanlara, bağışıklık sistemi yetersiz hastalara, toplu halde yaşayanlara ve doktor, hemşire gibi risk grubundaki kişilere önerilmektedir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Üst solunum enfeksiyonunda fayda göreceğiniz bilgiler

Aşağıdaki evde hazırlanabilecek ilaçlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarında hızlı yardım almak için kullanılabilir. Bunlar size ciddi yardım sağlayacaktır;

* Dinlenin ve bol miktarda sıvı alın.

* Boğaz ağrısı semptomları konusunda yardım isterseniz boğazınızı tuzlu su ile gargara yapınız.

* Burun salgıları gevşeterek sıkışıklığı rahatlatmak için buharı tüten bir kase çorba alınız.

* Larenjit durumunda çok fazla ve çok yüksek sesle konuşmayınız. Ses kutusunu dinlendiriniz.

* Balık, deniz ürünleri, derisiz kümes hayvanları, yumurta beyazı, yağsız et, filizi, soya ve düşük yağlı süt ürünleri gibi iyi kalite proteinleri içeren bir diyet kullanın.

* Şeker ve rafine edilmiş tahıllardan kaçının. Tahıl, kepekli tahıllar, taze meyve ve sebze üzerine odaklanın.

* C vitamini solunum yolu enfeksiyonları için çok iyi bir çözümdür. Ilık su ile limon suyunu karıştırın ve her yere götürün. Her zaman yanınızda hazır olsun.

* Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonu durumunda Zencefil ve bal vermek yararlı olacaktır.

* Buharı nefes almak etkili bir çözümdür. Sıcak suya teneffüsten önce okaliptüs yaprakları veya pudina Nane yaprağı koymak etkiyi artıracaktır. Bu muamele burun tıkanıklığı durumunda rahatlama sağlar.

* Sarımsak(Allium sativum) doğal bir antibiyotiktir. Çocuklar için yapılan gıdalar veya çorbalara katılarak istifade edebilirsiniz. Yetişkinler ise bir diş sarımsağı yutabilir yada yemeklerinize dahil edebilirsiniz.

* Şeker, zerdeçal tozu(Curcuma longa), toz biber ve Thippili(Piper longum) tozunu bir bardak süt ile karıştırıp içiniz.

* Hapşırma sağlamak için ise bal ile betel (Piper betle) yapraklarının suyunu birlikte alınız.

* Balgam olmadan meydana gelen kuru öksürük konusunda yardıma ihtiyacınız varsa süt ve sade yağ ile boğazınızı yağlı tutun.

* Balgamlı öksürük için Meyan Kökü ile balı kaynatıp kullanın.

* Karabiber, sade yağ, şeker ve bal ile birlikte alındığında öksürük için başka iyi bir çözümdür.

* Öksürükten rahatlamak istiyorsanız Jaggery(hurma suyundan yapılan bir çeşit koyu renk şeker) ile taze soğan suyunu karıştırıp içiniz.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları ve Teşhisi

Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Sebep Olan Etkenlerin Ayrımını Yapmak Oldukça Önemlidir. Çünkü Bakteriyel Hastalıklarda Antibiyotik Kullanılırken Viral Hastalıklarda Antibiyotik Kullanılması Sakıncalıdır.

Üst solunum yolları enfeksiyonlarından korunma yöntemleri.jpg

Solunum Yolu İnfeksiyonlarının Teşhisinde En Kolay Yöntem Hangisidir?


Üst solunum yolu enfeksiyonları ve teşhisi

Üst solunum yolları enfeksiyonları, tüm dünyada insanları en sık doktora götüren sebeplerdir. Soğuk algınlığıolarak da bilinirler. Nezle, grip, farenjit, sinüzit, larenjit gibi iltihapların hepsini üst solunum yolu enfeksiyonlarına dahil edebiliriz.

Solunum yolu hastalıklarının nedenleri

Bu enfeksiyonların %70-80'i virüs, kalan %20-30'u da bakteri kaynaklıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olabilen 200?ün üzerinde virüs vardır. Solunum yolu hastalıklarının sonbahar ve kış aylarında daha sık görülme sebebi, çocukların okula gitmesi ve bir arada olması, insanların iç ortamlarda yakın temas içinde olmaları ve düşük nemin burun mukozasını kurutmasıdır.

Üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan etkenlerin ayrımını yapmak önemlidir. Çünkü, bakteriyel hastalıklarda antibiyotik kullanılırken, viral hastalıklarda antibiyotik kullanılması sakıncalıdır. Bu hastalıkların tanısı için hastanın kliniği, boğazdan alınan sürüntü örneği kültürünün yapılması veya bazı hızlı testler kullanılabilir. Fakat en önemli tanı yöntemi, Türkiye'de yeni kullanıma giren, tanıda son derece ileri bir yöntem olan Multipleks PCR denilen moleküler bir yöntemdir.

Bu testin ismi "Solunum Yolu Etkenleri Multipleks PCR Testi" olarak geçer. Multipleks PCR Testi ile boğazdan alınacak bir sürüntü örneği veya balgam ile aynı çalışmada 18 farklı virüs türü ve 4 farklı bakteri türü beraber bakılabilmektedir.

Multipleks PCR Testi ile aranan 18 virüs, en sık enfeksiyon oluşturan virüslerdir. İçinde domuz gribi etkeni H1N1 de vardır. 4 bakteriyel etken ise, başka tanı yöntemleri ile üretilmesi çok zor olan ve atipik pnömoni dediğimiz belirti vermeden zatürreye sebep olan tehlikeli etkenlerdir.

Kan, laboratuvara iletildikten sonra 4 saat içinde sonuç verilir. Şu anda üst solunum yolları hastalıklarının teşhisinde en ileri yöntemdir.


Makale: Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ
 
Tekerlekli Sandalye
Üst