Uyku sorunları Alzheimer habercisi olabilir

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Uyku sorunlarının, Alzheimer'ın habercisi olabileceği belirlendi.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilimadamları, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, beyin dokusunda "plak" olarak adlandırılan proteinlerin birikmesinin Alzheimer'a neden olduğunu belirterek, plaklar oluşmaya başladığında hayvanların uyku düzeninin bozulduğunu vurguladı.

Alzheimer'ın ilk evrelerinde yapılan müdahalenin hastalığın tedavisinde önemli olduğunu belirten araştırmacılardan David Holtzman, hastalığın semptomlarından önce ortaya çıkan uyku bozukluğunun tespit edilmesinin, hastalığın ilk aşamalarında teşhis konulmasını sağlayabileceğini ifade etti.

Ancak Holtzman, insanlar ve farelerin tepkisinin farklı olabileceğini, uyku bozukluğu çeken herkese Alzheimer teşhisinin konulamayacağını, bu nedenle daha kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti.

İngiltere Alzheimer Araştırma Derneği de uyku sorunlarıyla hastalık arasındaki ilişkinin kanıtlanmasının, tıp dünyasında çığır açabileceğine dikkati çekti.

Araştırma, "Science Translational Medicine" dergisinde yayımlandı.

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Her unutkanlık alzheimer değil

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Akın, bazı kişilerin her unutkanlığı alzheimer sandığını, birçok unutkanlığın alzheimer olmadığını söyledi.

Dr. Akın, “Çok mutlu olduğumuz anlarda unutkan olduğumuz aklımıza gelmiyor. Çok sıkıntı da üzüntü de, keyifsiz olduğumuz da unutkan olduğumuz ortaya çıkıyor.” dedi. Hormonal dengesizlikler veya yaşanan stres nedeniyle ortaya çıkan unutkanlıkların herkesin aklına acaba ben alzheimer mıyım? sorusunu aklına getirdiğini anlatan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Akın, popüler hastalık olması nedeniyle ben de alzheimer var mı diyen hastaların karşısına çıktığını belirtti.

Demans hastalığının genelde ileri yaşlarda ortaya çıktığını aktaran Dr. Ümit Akın, beyin bulgularının çok farklılık gösterebildiğini dile getirdi. Dr. Akın, “Demans, unutkanlığın arttığı, kişisel bakımının, günlük ihtiyaçlarını karşılama durumunun zamanla bozulduğu, yakınlarının desteğinin gerektirecek duruma gelebileceği bir rahatsızlık. Fakat bu unutkanlık şeklinde tezahür edebildiği gibi bazen kişilik bozukluğu, hayal görme şeklinde de ortaya çıkabilir. Basit unutkanlıklar sadece alzheimere bağlı olmuyor. Depresyon gibi günlük moral çöküntülerinden de kaynaklanıyor. O zaman kant tetkikleri, beyin tetkikleri, MR tetkikleri ile bu ikisinin ayrımını yapmak kolay olabiliyor.” dedi.

Direkt hastaya, demans demenin aslında çok uygun olmadığına değinen Dr. Ümit Akın, “Çünkü depresyondan kaynaklanıyor ise demans ilacı yazmadan, depresyon ilacını vererek bunu ortadan kaldırabiliyoruz. Birçok insan 40, 50 yaşında benim demans hastalığım var diye karşınıza çakabilir ama çoğu iş yükünden, iş stresinden, üzüntü, sıkıntı, vitamin B12 eksikliklerinden, guatr hastalıkları, tiroit bezi rahatsızlıklarında karşınıza çıkabiliyor. O zaman hiç böyle bir demans ilacına kalmaksızın. Tespit edilen o eksik maddeyi temin ederek. Bu durumu kökünde halledebiliyorsunuz. Genelde hepsi bir birinin içine karışabiliyor.” diye konuştu.

Cihan Haber Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst