Uzay Terapisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Prof. Volodymyr Kozyavkin, ilginç tedavi yöntemiyle yürüyemeyen çocuklara umut oluyor...

Ukrayna notlarımıza devam ediyoruz... Seyahat denilince akla sadece yeme, içme, gezme gelmesin. Bu kez bir sağlık merkezinin kapısındayız. Ukrayna devletinin kahramanlık ve onur nişanı verdiği Prof. Volodymyr Kozyavkin karşılıyor bizi. Prof. Kozyavkin, elle tedavi yöntemiyle beyin felci ve sinirsel (nörolojik) kaynaklı bazı hastalıklardan muzdarip çocukları tedavi ediyor.

Prof. Kozyavkin, sohbetimizde 1980'lerin başında Kozyavkin beyin felci olan çocukların kas tonosunu iyileştirmek için elle terapiyi kullanmaya başladığını anlattı. Fakat çocukların omurgaları, pek çok açıdan, yetişkinlerin omurgasından çok farklı olduğu için, bilindik elle terapi tekniklerini uygulamak pek mümkün değildi. Bu yüzden Prof Kozyavkin, yeni tekniklerin geliştirilmesi gerektiğini fark etti ve 10 yıllık bir uğraşın ardından Uzay Terapisi'ni çıkardı.

UZAY TERAPİSİ NEDİR?
Bu yöntemin temeli, belkemiğinin (omurganın) biyomekanik bir tarzla düzeltilmesine dayanıyor. Terapide zarar görmüş bölgeye bitişik beyin bölümlerinin "açılması" amaçlanıyor. Bu da el kullanılarak geliştirilen bir tedaviye dayanıyor. Hastanın organizmasının geliştirebileceği telafi mekanizmaları bulmak amaçlanıyor. En azından kısmen kaybolan işlevin iyileştirilmesi amaçlanıyor. Vakaların yüzde 90'ında olumlu sonuçlar alınmış.

Tedavi genel anlamda insan organizmasının telafi edici ve rezerve mekanizmalarını, spesifik olarak da beyini, açan kapının anahtarını bulmamızdır. Bu rezervler harekete geçirilerek hastanın hayatın gerektirdiği çeşitli işlevlere adapte olması sağlanıyor. Terapinin temelinde fiziksel terapi var. İlaç ya da ameliyata ise gerek yok. Tedavide, omurga ve onun eklemlerine uygulanan düzeltici baskıya yönelik teknikler var.

Reflexoterapiyi, kinetoterapiyi, karma ve elle uygulanan terapiler de kullanılıyor. Ukrayna'nın Truskavets kasabasında bir hastanede beyin felçinden, diğer ciddi hastalıklardan, omurga yaralanmalarından muzdarip çocuklar kendilerine bakmayı, yürümeyi ve konuşmayı öğreniyorlar. Denildiğine göre iki ya da üç hafta sonra iyileşme süreci başlıyor.

Bu kadar bilgiyi aldıktan sonra Prof. Kozyavkin ile de kısa süreliğine de olsa sohbet imkânı edindik:

Bu zamana kadar kaç hasta geldi?
50 ülkeden 40 bin üzeri hasta bu kliniğe geldi ve tedavi oldu. Genelde Batı Avrupa: Almanya, İsviçre, Macaristan; Suudi Arabistan, Kuveyt, Abu Dabi gibi ülkelerden hastalar geldi. Birçok üniversite ile çalışmalarımız oldu. Sadece eğitim alanında değil ciddi araştırmalar da yapmaktayız. Kırım'da da bir klinik yapıyoruz. Devlet Başkanı tarafından destekle bu klinik kuruluyor.


Uzay Terapisi neler sağlıyor?
Metod duruşu düzeltiyor, baş tutmayı sağlıyor, denge sağlıyor, yürümeyi sağlıyor, dokunma hissini geliştiriyor.

Hangi hastalıkları tedavi ediyor?
Engelli çocukların tedavileri gerçekleşiyor. Yeni teknolojilere göre bütün dünyadan hastalar geliyor ve iyileşiyorlar. Daha çok omurga ve eklemlerle ilgili hastalıkları tedavi ediyoruz.

Tedavi için yaş önemli mi?
Sadece hareket mekanik olarak yetersiz olduğunda biz müdahale ediyoruz. Hastayı görüyoruz, teşhisi koyuyoruz ve tedaviye başlıyoruz. Sadece dokunarak değil, fizyoterapiden de faydalanıyoruz. Tedavimizde gizlilik durumumuz yok. Çocuğun kaç yaşında geldiği çok önemli. Ne kadar erken tedavi olursa sonuç o kadar olumlu olur.

"Şu yaşa kadar gelinirse tedavi başarılı olur" diyebilir misiniz?
Bunu söylemek zor. Çocuk yaştan başlayıp, 40 yaşında bize gelen hastalarımız da var.

Türkiye'ye geldiniz mi? Türkiye'den doktorlarla görüştünüz mü?
Üç kez geldim ama başka yerlere giderken aktarmalı uçuşlar için havalimanında bulundum. Türk halkına minnettarım. Gururla bakıyorum. Türkiye'nin 20 yıl önceki ekonomik durumunu biliyoruz. Şimdi çok farklı bir durumda. Bizden de ileri. Maalesef Türkiye ile bu tedaviler hakkında çalışmalarımız olmadı.

Peki Türkiye'den bir ekip geldi mi?
Biz kimseyi davet etmedik. Ama bu konuda ciddi bir işbirliğimiz olmadı. Biz bir reklâm yapmıyoruz. Bizi bulmaları gerekiyor. Ama Türkiye'den gelen hastalar oldu. Yılda 70 kişi tedavi için Türkiye'den geldi.

Prof. Kozijavkin'in tedavi yönteminde neler var?
* Tedaviler rehabilitasyon temelinde yürüyor ve farklı metodlar kullanılıyor.
* Fizik tedavi, masaj, ritmil jimnasyik, mekanoterapi gibi farklı yöntemlerden faydalanıyor.
* Tedavide amaç fiziksel engelli kişilerde sosyal hayata adaptasyonu artırmak. Onları hayata bağlanmak. Bu yöntemde kullanılan masaj vs gibi konular iyileşme hedefini taşıyor.
* Bu zamana kadar gelen hastaların % 75’de baş kontrolü gözlendi. % 62 hasta oturma deneyimini geri kazandı, önceden yürüyemeyen % 19 hasta desteksiz yürüme deneyimini geri kazandı, % 87 hasta spastik olarak kasılı olan avucunu açabildi.
* Tedavide özel kıyafetler kullanılıyor. Bu kıyafetler vücuttaki dengeyi sağlıyor.

haberturk
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bodrum'da Engelli Çocuklara "Uzay Terapisi"

Bodrum Sağlık Vakfı'nda eğitim gören zihinsel ve bedensel engelliler için "duyusal bütünleme odası ve uzay terapisi" birimleri açıldı.



Turgutreis beldesinde hizmet veren Bodrum Sağlık Vakfı'nın Halkla İlişkiler Müdürü Şafak Yaşar, gazetecilere yaptığı açıklamada, rehabilitasyon merkezinde engellilere daha kaliteli eğitim verebilmek için en son eğitim yöntemlerini ve tekniklerini uygulamaya koyduklarını, engellilerin eğitiminde ve tedavisinde daha kısa sürede ve kalıcı iyileşmeler gerçekleşmesi için bütün imkanlarını engellilerin hizmetine sunduklarını söyledi.



"Duyusal bütünleme odası ve uzay terapisi" birimleri açılması için Karia Rotary Kulubü ile işbirliği yaptıklarını bildiren Yaşar, projenin çocuklara katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.



-Duyusal bütünleme odası-



Otistik bireylerin çevresinden duyularıyla aldığı bilgileri algılama, anlamlandırma ve genelleme süreçlerinde sıkıntılar yaşadıklarını, duyularını kullanmada güçlüklerle karşılaştıklarını, genellikle tek yönlü duyu kullandıklarını anlatan Yaşar, "Duyusal bütünleme terapisi otistik bireylerin tüm duyularını aynı anda kullanarak çevreye adaptasyonunu sağlar. Çevresinden gelebilecek her türlü tehlikeye karşı durabilmelerini ve dolayısıyla otistik bireylerin bağımsızlaşma yolunda daha başarılı olmalarını amaçlar" dedi.



Yaşar, duyusal bütünleme terapisinin otistik bireylerin duyularını geliştirerek onları fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik alanlarda uygun davranışlarını arttırarak toplum içinde de kabul edilebilmelerine olanak sağladığını bildirdi. Duyu bütünlemesi eğitiminin pahalı olması nedeniyle erişimin aileler için zor olduğuma işaret eden Yaşar, bu proje ile okulda bu eğitimden ücretsiz faydalanabilme imkanının doğduğunu söyledi.



-Uzay terapisi-



Fizyoterapist Melek Olşen ise Uzay Terapisi'nin uzay teknolojisinden ilham alınarak geliştirilen bir pediatrik fizik tedavi yöntemi olduğunu söyledi.



Uzay terapisinin ABD'de, Avrupa'da ve Türkiye'de kullanıldığını anlatan Olşen, şöyle konuştu:



"Elastik bant sistemi sayesinde birbirine bağlantılı çeşitli ekipmanlarla yer çekimi kuvvetini etkisiz hale getirerek, zayıf kas gruplarında aktif hareketlere fayda sağlar. Beyin felci, omurilik rahatsızlıkları olan çocuklarda kullanılan bir uygulama. Yaklaşık bir aydır kullanıyoruz, neticelerini göreceğiz. Uzay Terapisi, serabral palsi, gelişim geriliği ve travmatik beyin hasarı gibi nörolojik bozukluklar için çok heyecan verici bir yaklaşımdır. Çeşitli teknikler ve metotlarla elemanlarını kombine eder. Temelleri egzersiz fizyolojisine dayanan sağlam bir mantığı vardır."
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Uzay terapisi engelli çocukları yürütüyor

Bu yöntem ile Bodrum'da yaşayan felçli çocuklar yürümeyi keşfediyor.


Beyin felci, açık omurilik, spastisite... Yürümeyi engelleyen bu hastalıklarla artık yeni bir mücadele yöntemi var.

"Uzay Terapisi" adı verilen uygulama ile Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan engelli çocuklar yürüyor, zıplıyor hatta top oynuyor.

EIHZFQYOAQBADBGWRLOE.jpg


Bodrum Sağlık Vakfı'nın başlattığı "uzay terapisi" uygulaması ile engelli çocuklar kendi ayakları üstünde durmayı öğreniyor.

Fizyoterapist Melek Olşen, "Bu giysileri ağır spastik olan çocuklarımıza giydirip koşu bandında yürütüyoruz. Hiç ayakta duramayan, spastisitesinden dolayı hiç yürüyemeyen çocukları bu koşu bandında yürütüyoruz." dedi.

Vakıf ayrıca otistik çocuklar için duyusal bütünleme odası ile de hizmet veriyor.

Odada güzel kokular, renkli ışıklar ve oyuncaklarla otistik çocukların algı dünyası hareketlendiriliyor.

Bodrum Sağlık Vakfı İlişkileri Müdürü Şafak Yaşar, "Duyu algı odası otistik çocukların algılarını yükseltmek kendi iç dünyalarında yaşadıkları için dış dünyayla irtibatları olmadığından beş duyuya cevap vererek çocukların algısını yükseltmek için düzenlenmiş yeni bir sistem." dedi.

[video]http://www.izlesene.com/tv/trthaber/video/uzay-terapisi-engelli-cocuklari-yurutuyor/6642427#[/video]
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Uzay terapisi' ile yürüyecekler

Erzincan'da Kızılay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören bedensel engelli çocuklar, 'Uzay Terapi ve Hidroterapi' denilen özel sistemle yürümeye alıştırılıyor.

801449_detay.jpg


Uzay terapi' adı verilen sistemde iplerle desteklenen bedensel engelli çocukların kendi başlarına yürümesi, dengede kalması ve oturup kalkması sağlanıyor. 2 bin 752 metrekare alan üzerine kurulu olan merkezde 210 öğrencinin eğitim görüyor ve 30 personel görev yapıyor.

Rehabilitasyon merkezinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kızılay Erzincan Şube Başkanı Halim Ferit Bayata:

"Rehabilitasyon merkezimiz 2008 yılından itibaren hizmetlerine devam etmektedir. İl Özel İdaresi'nden kiralamış olduğumuz 3 bin metrekare alan üzerine kurulu 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Türkiye de ilk 10'a girebilecek donanıma sahip bir rehabilitasyon merkezine sahibiz. Burada yaklaşık 210 tane fiziksel ve zihinsel engelli öğrencimize eğitim vermekteyiz. Toplam 30 personelimiz var. Bunlardan iki tanesi fizyoterapist. Merkezimiz de engelli parkı, hidroterapi salonu, fizyoterapi salonu, engelliler için bilgisayar programlarının bulunduğu bilgisayar laboratuvarı ve kütüphaneden oluşan çok donanımlı bir tesis. Uzay terapi merkezimizde genel merkezimiz ve SODES desteği ile sağlamış olduğumuz iki tane laboratuvarımız bulunuyor. Burada fiziksel engelli, yürüme güçlüğü çeken, emekleme güçlüğü çeken ya da diğer engelli öğrencilerimizin uzay terapi dediğimiz sistem içerisinde eğitim alarak hareketlerinin gelişmesini sağlayan bir laboratuarımız var. Fizyoterapistlerimiz eşliğinde bu eğitim veriliyor. Burada eğitim alan öğrencilerimizden de çok başarılı sonuçlar aldık. Burada aldığımız başarıda bizi çok mutlu etti" açıklamasında bulundu.

Uzay terapi sistemi sayesinde çocukların kuvvet ve denge çalışması yaptığını belirten Fizyoterapist Çağlar Ağgöç:

"Bu ipler yardımı ile öğrencilerimiz hem ellerini hem ayaklarını çalıştırıp, kendi başına ayağa kalkabiliyor. Yürüme zorluğu ve denge problemi yaşayan çocuklarımız bu sistem sayesinde bir özgüven duyuyorlar. Oturamayan, emeklemeyen, ayakta duramayan çocuklar üzerinde burada çeşitli ipler vasıtasıyla çalışmalar yapıyoruz. İyi sonuçlar aldık. Devamını da getireceğiz" dedi.
Kızı Birgül Bektaş'ı eğitim merkezine getirdiğini ve ilk başlarda kızının hiç yürüyemediğini söyleyen Makbule Bektaş, "Kızım şimdi dengesini sağlıyor ve yürüyebiliyor. Burası çok önemli bir merkez ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.


958de32df31a6c6fb2a141ede0647643_k.jpg


f63d2b06b1447e926b5219e7fd2c3e54_k.jpg


ffe37d5df8ae5a13efe5b48785798513_k.jpg

30fe06ef4c0fe50293f63bc4fe191589_k.jpg


CİHAN
 
Tekerlekli Sandalye
Üst