Uzun süre oturmanın zararları!

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Evde, okulda, ofiste, televizyon karşısında, bilgisayar başında ya da arabada uzun süre oturuyorsanız büyük bir risk altındasınız demektir. Bu haberi okuduktan sonra hemen ayağa kalkın ve harekete geçin.

İşte uzun süre oturmanın zararları!

KALP HASTALIĞINA NEDEN OLUR: Uzun oturma sırasında kaslar daha az yağ yakar ve kan akışı daha yavaşlar. Bu da yağ asitlerinin kalbi daha kolay bir şekilde tıkamasına yol açar. Uzun süreli oturma, yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol ile bağlantılıdır. Hareketsiz zamanlar geçiren insanların kalp hastalıklarına yakalanma olasılığı normalin 2 katıdır.

fft18_mf4507215.Jpeg



PANKREAS HIZLI ÇALIŞIR: Pankreas insülini (hücrelere enerji için glikoz taşıyan hormon) üretir. Fakat çalışmayan kaslar insüline kolayca yanıt vermez ve bundan dolayı pankreas daha fazla üretim yapar. Bu da diyabet ve diğer hastalıklara sebep olabilir.

fft18_mf4507218.Jpeg



KOLON KANSERİ SEBEBİ: Çalışmalar göstermiştir ki oturmak kolon meme ve rahim kanseri için büyük risk oluşturur. Nedeni tam olarak belli olmamakla beraber bir teoriye göre aşırı insülin hücre büyümesini teşvik eder. Düzenli hareket ise doğal antioksidanları artırarak serbest radikalleri, hücrelere zarar veren ve potansiyel kanser sebebi olan hücreleri öldürür.


fft18_mf4507219.Jpeg



GEVŞEK KARIN KASLARI: Ayakta duruşta, oturduğunuzda veya hareket ettiğinizde karın kaslarınız sizin dik durmanızı sağlar. Fakat eğer bir sandalyeye, koltuğa yığılırsanız kasları kullanmazsınız. Gergin bel kasları ve yetersiz karın kasları belinizin çukurluğunun artması, başınızın öne doğru çıkması, kalçanızın geriye doğru hareketi, kürek kemiklerinizin kanatlaşması, kamburluğun artması gibi tamamen bozuk bir duruşa sebep olur.


fft18_mf4507211.Jpeg


GERGİN KALÇALAR: Esnek kalçalar dengenizi sağlamaya yardım eder; fakat sürekli olarak oturan insanlar çok nadir olarak kalçanın ön kısmındaki kasları gerer; bu sebepten kaslar kısalır ve gerginleşir, eklem hareketini limitler ve adım uzunluğunu azaltır. Azalan kalça hareketi yaşlı insanların düşmeye eğilimli olmasının temel sebebidir.


fft18_mf4507208.Jpeg


GEVŞEK KALÇA KASLARI: Otururken kalça kaslarınız neredeyse hiçbir şey yapmaz. Yumuşak kalça kasları sizin dengenizi ve itme kuvvetinizi bozar, güçlü ve büyük adımla yürüme konusundaki yeteneğinizi sürdüremezsiniz.

fft18_mf4507209.Jpeg


BACAKLARDA ZAYIF KAN DOLAŞIMI: Uzun süre oturmak bacaklardaki kan dolaşımını yavaşlatır; bu da kanın bacaklarda göllenmesine sebep olur. Problem, şişmiş ayak bileğinden varise kadar ilerleyebilir.

YUMUŞAK KEMİKLER: Yürüme ve koşma gibi vücutta ağırlık aktarmayı gerektiren aktiviteler kalça ve alt gövde kemiklerinin kalın, yoğun ve güçlü olmasını sağlar. Bilim adamları, osteoporozun sebebini kısmen aktivite eksikliğine bağlıyor.

BULANIK BEYİN: Kasların çalışması beyine temiz kan ve oksijen pompalanmasını ve genel ruh hali üzerinde etkili kimyasalların salgılanmasını tetikler. Biz uzun süre hareketsiz kaldığımızda beyin fonksiyonları dahil her şey yavaşlar.

fft18_mf4507212.Jpeg


GERGİN BOYUN: Eğer oturduğunuz zamanların çoğunu işteki ofisinizde geçiriyorsanız başınızı aşırı derecede geriye atarak bir şey takip etmek, klavye kullanmak için sürekli başınızı öne eğmek veya telefonu omzunuz ile sabitleyip bir şey ile uğraşmak boynunuzdaki gerginliği artırır.

ESNEK OLMAYAN BİR OMURGA: Biz hareket ettiğimizde omurgalar arasındaki yumuşak madde kan ve besinleri tıpkı sünger gibi emer. Fakat biz uzun süre oturunca diskler sıkışır. Tendon ve bağları destekleyen kollojen sertleşir.

DİSK HASARI: Çok oturan insanlarda bel fıtığı oluşma riski daha yüksektir. "Psoas" adı verilen kas abdominal boşluğu geçerek bacağa yapışır. Eğer bu kas kısalırsa bel bölgesindeki omurgaları öne doğru çeker. Üst gövdenin ağırlığı bütün vücuda dağıtılacakken tüber iskiadikum (oturma kemiği) üzerine biner. 8,5 yıl süren bir çalışma göstermiştir ki çok fazla TV izleyen kişilerin günde 1 saatten az izleyen kişilere göre ölüm riski yüzde 61 daha fazladır.

fft18_mf4507214.Jpeg
 
Tekerlekli Sandalye
Üst