Vakıfların Sosyal Hizmetleri.!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Vakıfların Sosyal Hizmetleri;

Aşevi Açılması;

Vakfiyelerde yazılı hayır şartlarını yerine getirmek üzere Vakıflar Genel Müdürlüğünce sıcak yemek ve kuru gıda verilecek muhtaç sayısı belirlenerek, bunların dağıtımı gerekli yerlerde aşevleri açılır.

Kimler Aşevinden Yararlanacak?

1) Sosyal güvencesi bulunmayan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ,Banka ve Borsa Sandıklarına tabi olmayanlar) veya geliri net asgari ücret (570,21 TL.) miktarından fazla olmayanlar aşevinden yararlanabilirler.

2) 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince aylık alanlar da aşevi hizmetinden yararlanabilirler.

Nasıl Başvurulacaktır?

1) Muhtaç kişiler yönetmelik Ekinde yer alan Ek-9 formunu doldurmak suretiyle aşevi veya kuru gıda hizmetinden yararlanmak isterler. Vakıflar Bölge Müdürlüklerine şahsen, posta yoluyla veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirler. Yapılan değerlendirmede durumu uygun olanlar aşevi veya kuru gıda hizmetinden yararlandırılır.

2) Kontenjanın dolmaması halinde, engelli çocuklar için açılmış eğitim kurumlarındaki çocuklara da kurum yönetiminin vereceği liste dikkate alınarak aşevi hizmeti verilebilir.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Muhtaçlık İzlenir;

Vakıflar Bölge müdürlüğünce aşevinden faydalananların gelirleri ve mal varlığı hakkında, gerçek ve tüzel kişilerden bilgi istenebilir. Yapılan araştırma sonucunda yararlanma şartlarını taşımadığı tespit edilenler aşevi hizmetinden faydalanamaz.

Yoklama Belgesi İstenmesi;

1) Aşevi hizmetinden yararlananlar her yılın Kasım ayında yönetmelik ekinde bulunan Ek-10’daki yoklama belgesini doldurarak, aşevi görevlilerine vermek zorundadır.

2) Yoklama belgesini 15 gün içerisinde vermeyenlere aşevi hizmeti verilmez.

Muhtaçlara Verilen Hizmet Ne Zaman Sona Erer?

a) Ölümü,

b) Muhtaçlığının ortadan kalkması veya bakım altına alınması,

c) Bilgi verilmeksizin kesintisiz 10 gün yemek alınmaması,

Halinde muhtaç kişilere verilen hizmet son bulur.

Eğitim Yardımı;

1) Vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla, ailelerinin maddi durumu yeterli olmayan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine eğitim yardımı yapılabilir.

2) Aynı aileden sadece bir öğrenciye eğitim yardımı verilir.

3) Vakıflar Genel Müdürlüğünden muhtaç aylığı alanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarınca bakım altına alınan ya da burs alan öğrencilere eğitim yardımı yapılmaz.

4) Eğitim yardımı verilecek öğrenci sayısı, miktarı, yıllık artış oranı, ödeme zamanı ve illere göre dağılımı Vakıflar Genel Müdürlüğünce belirlenir.

Eğitim Yardımı İçin Başvuru Şartı;

Yönetmelik ekindeki Ek-15'de yer alan formun doldurulması suretiyle başvuru yapılır;

1) Eğitim yardımından faydalanmak isteyen öğrenciler ilköğretim ve ortaöğretim okullarının öğretim yılının başladığı tarihten itibaren bir ay içerisinde Vakıflar Bölge Müdürlüklerinde oluşturulacak müracaat kabul merkezlerine, şahsen, posta yoluyla veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirler.

2) Boş kontenjan bulunması halinde ise Vakıflar Bölge Müdürlüklerince duyuru yapılarak başvurular alınır.

Eğitim Yardımı için Yapılan Başvuruların Değerlendirilmesi;

Öğrencilerin başvuru forumlarındaki bilgiler yönetmelik ekindeki Ek-16’daki kriterlere göre Vakıflar Bölge Müdürlüğünce değerlendirilerek, puan sıralaması yapılıp asıl ve yedek isim listeleri çıkarılır. Bu listeler Vakıflar Genel Müdürlüğünce onaylandıktan sonra başvuru sahibi öğrencilere Vakıflar Bölge Müdürlükleri tarafından öğrenciler adına açtırılan banka hesap numaraları da belirtilerek tebligat yapılır ve eğitim yardımı verilmeye başlanır. Asıl listede boşalma olduğu takdirde yedek listedeki sıraya göre yardım verilir.

Eğitim Yardımı Ne Zamana Kadar Verilir?

Eğitim yardımı almaya hak kazanan öğrenciye, öğrencilik halinin devamı ve eğitim yardımı almasına engel bir durumun olmaması koşuluyla öğrenim süresince verilir. Öğrencinin başka bir okula naklini yaptırması halinde eğitim yardımı aynı bölge müdürlüğünce ödenmeye devam edilir.

Eğitim Yardımının Takibi ve Sona Erdirilmesi;

1) Vakıflar Bölge müdürlükleri, eğitim yardımı alan öğrencinin öğrencilik halinin devam edip etmediğini her yıl tespit eder.

2) Öğrenciliğin sona ermesi ve başarısız olması halinde eğitim yardımı kesilir. Ancak, sağlık sebebiyle öğrenim süresinin uzadığına ilişkin rapor ibrazı halinde eğitim yardımı devam eder.

Muhtaç Öğrencilere Özel Eğitim Yardımı Verilmesi;

Yönetmelik uyarınca verilen yıllık eğitim yardımı miktarının beş katını geçmemek kaydıyla muhtaç öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere özel eğitim yardımı yapılabilir.

Fakir ve Garip Hastalara Tedavi Yardımı;

Sağlık güvencesi bulunmayan, fakir ve garip olduğu tespit edilen hastaların tedavileri vakfiye şartları doğrultusunda hastane imkânları ile sınırlı olarak ve diğer hastalarla aynı kalitede ücretsiz yapılır. Zorunlu hallerde hastanede bulunmayan her türlü tıbbi malzeme dışarıdan temin edilir.

Kimler Fakir ve Garip Hasta Haklarından Yararlanacaklar;

a) Vakıflar Genel Müdürlüğünden muhtaç aylığı alanlar,

b) 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre maaş alanlar,

c) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu gereğince, korunmaya muhtaç çocuklar hakkında mahkemece verilmiş ilamı olanlar,

ç) Vakıf aşevi hizmetinden faydalananlar,

d) Şehit aileleri ve gaziler.

Müracaat Şekli;

1) Fakir ve garip hastalar hastane baştabipliğince belirlenmiş büroya müracaat ederler. Hastanın beyanı doğrultusunda yönetmelik ekinde bulunan Ek-17’de yer alan form düzenlenir.

2) Ek-17’de yer alan formda belirtilen bilgiler hastane baştabipliğince tetkik edilerek değerlendirilir.

Tedavi İşlemlerinin Uygulanması Esasları;

1) Acil olarak hastaneye müracaat eden fakir ve garip hastaların beyanlarına itibar edilerek tıbbi işlemleri yapılır.

2) Ayaktan ve yatarak tedavi için hastaneye müracaat eden fakir ve garip hastaların beyanı doğrultusunda yönetmelik ekinde yer alan Ek-17’de form düzenlenerek tıbbi işlemleri başlatılır. İlgili polikliniğe sevk edilir.

Yanlış Beyanda Bulunma Sonucunda Uygulama ve Tahsilatı;

Gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve sağlık güvencesi olduğu tespit edilen hastaların tedavi, ilaç ve tıbbi malzeme giderleri Sosyal Güvenlik Kurumundan tahsil edilir.

Yol ve Cenaze Giderleri Karşılanır;

Fakir ve garip hastaların gerektiğinde yol, cenaze ve benzeri giderleri karşılanabilir.

Yabancı Uyruklu Fakir Kişilere Tedavi Yardımları;

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu fakir kişilerin muayene ve tedavileri ücretsiz olarak yapılabilir.

Sosyal Güvenlik Kanunundan yararlanma imkanı bulunmayanlar için, Sosyal Güvenliğin temeli olan Vakıflar muhtaç ve engelli vatandaşlarımızın yardımına sınırlı da olsa koşuyor.

Bu yardımları hak edenlere düzenli bir maaş verirken, günlük sıcak bir yemek yada kuru erzak yardımı yapıyor. Eğitim yardımlarında bulunuyor. Sağlık ve Tedavi yardımları ile onlara yardımcı oluyor.


Detaylı bilgi Vakıflar Genel Müdürlüğünün internet sitesindedir.



Vedat İLKİ
 

kosovali1

Üye
Üye
Katılım
Eki 28, 2013
Mesajlar
387
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
iyi günler erzak yadımı baş vurusu nereye venasıl yapılır ve keşif geliyormu
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,399
Tepkime Puanı
443
Puanları
83
Bağlı bulunduğunuz il de Valilik binasında, ilçede ise Kaymakamlıklarda yer alan, Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına müracaat edeceksiniz.

İstenilen belgeler.

1. SYDV Başvuru Kayıt Formu (İlk defa başvuru yapılıyorsa Vakıf personelince başvuru sırasında hazırlanır.)
2. Sosyal Yardım Bilgi Sistemi Dilekçesi (Evli vatandaşlarımız için iki adet form gerekmektedir.)
3. Nüfus Cüzdan Fotokopisi (ilk başvurularda istenmektedir.)

Hizmet Tamamlanma Süresi

Başvuru dilekçesi işleme alındıktan sonra Vakıf memurlarınca hane ziyareti yapılarak ilk başvuru en geç 30 gün içinde sonuçlandırılır.
Yapılan yardımın devamı niteliğindeki başvurular 7 gün içinde sonuçlandırılır.
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,399
Tepkime Puanı
443
Puanları
83
Kurum yetkilileri bir daha gelir sanırım. evde olmamanız talep reddine neden olmaz diye düşünüyorum.
 

kosovali1

Üye
Üye
Katılım
Eki 28, 2013
Mesajlar
387
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Skk li çalışıyorum erzak yardımı ala bilirmiyim
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,399
Tepkime Puanı
443
Puanları
83
[MENTION=10265]kosovali[/MENTION]

Ssk na tabi çalışan olduğunuz için malesef sydv ndan herhangi bir yardım talebinde bulunamassınız.

SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI YARDIM TÜRLERİ VE BAŞVURU KOŞULLARI
İl /İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunacak vatandaşlar;
Fakru Zaruret içinde ve Muhtaçlık durumlarını, Kanunla kurulu Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabii olmadıklarını ve bu kuruluşlardan aylık ve/veya gelir almadıklarını belgelemek zorundadırlar
 

bilge birol

Üye
Üye
Katılım
Kas 18, 2016
Mesajlar
23
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Ben gittim vermiyorlar bana 2022 yani engelli maasım var dıye bu nasıl iş gelirim yokki ondan başka


iPhone cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst