Van'da deprem!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49


Van'da 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi


Merkez üssü Van'ın Merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan önce 6.6, sonra da 7.2 büyüklüğünde olduğu açıklanan deprem çevre illerde hissedildi. Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar da evlerini terk ederek sokaklara çıktı.

Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.

Bu arada, depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi. Amerikan Jeoloji Enstitüsü'nden gelen bilgiye göre ise depremin büyüklüğü 7.3.

Son gelen bilgilere göre, Van'da telefonların ve elektriğin kesildiği söyleniyor. Van Belediye Başkanı, köylerden henüz bilgi alamadıklarını ifade etti.

ERCİŞ'TE HASAR FAZLA

Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem Erciş'te de etkili oldu. Depremde ilk belirlemelere göre ilçe merkezinde yaklaşık 35 bina yıkıldı. Kamu binalarında ve özellikle hastanelerde herhangi bir zarar olmadığı belirtilirken, Zeynel Caddesi, Van Yolu Caddesi, Alkanat Caddesi ve Kışla Caddesi üzerinde bulunan binalar büyük hasar gördü. Ayrıca deprem sebebiyle 130 kişi kapasiteli özel bir öğrenci yurdu ile İmam Hatip Lisesi'nin eski binası da yıkıldı.

Deprem sebebiyle Erciş Devlet Hastanesi karşısında bulunan binalardan bazılarının da yakıldığı belirtildi. Deprem çok sayıda binada hasar oluşmasına sebep oldu.

İKİ DEPREM DAHA MEYDANA GELDİ

Kandilli Rasathanesi, Van Tabanlı köyündeki 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Ilıkaynak ve Gedikbulak köyleri merkezli iki deprem daha ölçüldüğünü bildirdi.

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Merkeze bağlı Ilıkkaynak köyünde saat 13.48'de 5.4, merkeze bağlı Gedikbulak köyünde ise saat 13.56 itibariyle 5.5 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Van Tabanlı köyündeki 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından Halkalı ve Kurubaş köyleri merkezli 4 deprem daha ölçüldüğünü açıkladı.

İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre, Kurubaş köyünde saat 14.10 itibariyle 4.7; Halkalı köyünde saat 14.32'de 5.5, saat 14:44'de Güvençli'de 4.3; saat 15.03'te Özyurt'ta 4.3 büyüklüğünde dört deprem yaşandı.

Van Tabanlı merkezli depremde artçı depremler olmaya devam ediyor.

VATANDAŞLAR ENKAZ ALTINDA KALANLARI KURTARMAYA ÇALIŞIYOR

Van'da meydana gelen depremin ardından, Erciş ilçesinde enkaz altında kalan yaralıları, vatandaşlar kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor.

Depremin ardından Erciş Kaymakamı Ramazan Fani başkanlığında kriz masası oluşturuldu. İlçede çok katlı binaların bir kısmının yıkıldığı gözlenirken, vatandaşlar enkaz altında kalan yaralıları iş makineleriyle kurtarmaya çalışıyor.

Elektrik ve su verilemeyen ilçede, iletişim altyapısının da çöktüğü belirtildi. Yaralılar, Ağrı, Hakkari ve Muş gibi çevre illerden gelen ambulanslarla taşınıyor.

Zaman zaman artçı sarsıntılarında devam ettiği ilçede, yıkılan binaların civarında emniyet ekipleri çevre güvenliğini sağlamaya çalışırken, bir yandan da kan merkezi kurulması için çalışma başlatıldı.

Bu arada, evlerinde hasar olmayan birçok vatandaş, Erciş Kaymakamlığı önünde gönüllü yardım ekipleriyle birlikte yapılan çalışmalara destek olmak amacıyla toplandı.

UÇUŞ TRAFİĞİ AÇIK

Van Ferit Melen Havaalanı'nın uçuş trafiğine açık olduğu bildirildi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Van'da büyük bir deprem yaşandığını belirterek, Van Ferit Melen havaalanının uçuş trafiğine açık olduğunu, kendilerinin de Van'a gideceklerini bildirdi. Bakan Yıldırım, depremden dolayı yardıma ihtiyacı olan vatandaşların, 112 ve 155 çağrı merkezlerine mesaj atabileceklerini, bunun tüm operatörler için geçerli olduğunu söyledi.

ÇEVRE KENTLERDE DE HİSSEDİLDİ

Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7,2 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

Depremi fark eden Erzurumlular koşarak kapalı alanları terk etti. Şiddetli bir şekilde sarsıntı yaşadıklarını belirten vatandaşlar, "Çok büyük bir şekilde sarsıntı oldu. Korktuk. Kendimizi dışarı attık" dediler.

Iğdır Valisi Amir Çiçek AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.

Kars Valisi Ahmet Kara da Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.

Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle vatandaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan ise merkezi Van olan depremin Hınıs ve Karayazı'da da hissedildiğini belirtti. Özarslan, ''Depremi 10-15 saniye hissettik. Şuanda bize ulaşan bir olumsuzluk yok. Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Karayazı'da herhangi bir sıkıntı yok. Köylerde araştırmaları başlattık. Hastanelere de intikal eden bir durum yok. İlçe merkezinde de olumsuz bir durum yok'' diye konuştu.

7.2 büyüklüğündeki deprem Şırnak'ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Yerel bir gazete bürosunda deprem anı saniye saniye görüntülenirken gazete çalışanları da büyük bir panik yaşadı. Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem Cizre'de büyük bir paniğe neden olurken vatandaşlar kendilerini cadde ve sokaklara attı. Dershanede ders gören öğrencilerde büyük bir panik içerisinde kendilerini binanın dışına atarken sarsıntıların bitmesi ile dershane öğretmenleri tarafından öğrenciler tekrar içeri alındı.

Deprem Ağrı'da da hissedildi. Van'da meydana gelen deprem Ağrı'da vatandaşı sokağa döktü. Deprem, ilde kısa süreli paniğe neden oldu.

Bu arada Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi ile sağlık ekiplerinin Van'a doğru yola çıkarıldığını söyledi. Vali Öztürk, ayrıca ikinci ekibin hazırlandığını, havalimanında ise hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.

BİTLİS'TE EVLER YIKILDI

Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 6,6 büyüklüğündeki deprem, Bitlis merkezde ve ilçelerinde de hissedildi.

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Can kaybımız yok ancak panikleyen vatandaşların balkondan atlaması nedeniyle yaralanmalar var. Adilcevaz ilçemize bağlı Aydınlar beldesinde de iki köyde evler çöktü. Oraya Vali Yardımcımızı gönderdik. Henüz bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı. Bitlis'ten 4, Muş'tan iki ambulans ve iş makinelerini Van'ın Erçiş ilçesine gönderdik'' dedi.

Sarsıntılar nedeniyle Bitlis'te vatandaşlar büyük bir panik içerisinde evlerini terk ederek sokağa çıktı. Binalarda mahsur kalan bazı vatandaşlar da itfaiye ekiplerinin yardımıyla balkondan çıkarıldı. Sarsıntıda Bitlis kalesinin arka duvarı ve bazı camilerin minareleri yıkılırken, çok sayıda binada da çatlak meydana geldi.

Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ise binanın zarar görmesinden dolayı dışarı çıkarıldı.

Bu arada ilçede birçok mahallede elektrik kesintisinin olduğu öğrenildi.

MUŞ'TA İKİ CAMİNİN MİNARESİ EVLERİN ÜZERİNE YIKILDI

Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem Muş'ta da hissedildi.

Muş Valisi Ali Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşmış herhangi bir olumsuz durum olmadığını belirterek, ''Bize ulaşan can kaybı yok. Yalnızca Bulanık ilçesinin Sarıpınar beldesinde bir caminin minaresi evlerin üzerine yıkıldı. Bu olayda da şans eseri ölen ve yaralanan olmadı'' dedi.

Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez ise Adıvar köyünde bir caminin minaresinin yıkıldığını, bu nedenle bazı ev ve iş yerlerinin zarar gördüğünü ifade etti.

YAKLAŞIK 50 KİŞİ HASTANEDE


AA muhabirinin deprem bölgesinden verdiği bilgiye göre, depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.

Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor.

İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara vatandaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.

KIZILAY BÖLGEDE

Kızılay, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgedeki depolarından bölgeye çadır, battaniye ve diğer yardım malzemelerini göndermeye başladı.

Van'dan meydana gelen depremin ardından, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın talimatıyla bütün birimler acil duruma geçti. Kızılay Afet Operasyon merkezinde gelişmeleri takip etmek için kriz masası oluşturuldu.

Erzurum başta olmak üzere yerel lojistik depolarından çadır, battaniye ve diğer ihtiyaç malzemeleri de Van'a gönderilmeye başlandı.

Bu arada Van'da bulunan bir ekip de ihtiyaç ve durum tespiti çalışmasını sürdürüyor, bu tespite göre yardımlar koordine edilecek.

Kızılay Muş Şube Başkanlığı tarafından Van'a 4 araç afet malzemesi gönderildi.
Şube Başkanı Cengiz Koç, 2 TIR ve 2 kamyon olmak üzere toplam 4 araç afet malzemesini Van'a gönderdiklerini belirterek, Kızılay olarak depremin yaralarını sarmak için seferber olduklarını vurguladı.

Araçlarda çadır, battaniye, gıda malzemesi, katalitik soba gibi afet malzemeleri bulunduğuna dikkat çeken Koç, araçların en kısa sürede bölgeye ulaşacağını söyledi.
Öte yandan, Afet ve Acil Durum Müdahale Müdürlüğü (AFAD) tarafından da Van'a arama kurtarma ekibi gönderildiği öğrenildi. AFAD Müdürü Abdurrahim Dayanan şu ana kadar 3 ekip gönderildiğini söyleyerek, 2 ekip daha göndereceklerini belirtti.

Kızılay Başkanı Ahmet Akar, akşam saatlerine kadar 250 kişilik bir ekibin deprem bölgesinde konuşlanmasını beklediklerini belirterek, "Umut ediyorum ki, bu akşama varmadan oradaki çadırlarımızı kurmuş ve yemeklerimizi çıkarmış olarak afetzedelere hizmet etmeye başlayacağız." dedi.

Kızılay Başkanı Ahmet Akar, Van merkezli deprem konusunda Cihan'a açıklama yaptı.
Akar, "Bize gelen bilgilere göre yıkıcı bir depremle karşı karşıyayız. Uzman arkadaşlarımız hasarın çok olabileceği düşüncesinde. Biz de geçmiş tecrübelerimizle bu şiddetteki bir depremin o bölgede oldukça yıkıcı olabileceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Bölgedeki tüm afet operasyon bölgelerinden ekiplerin Van'a doğru yola çıktıklarını aktaran Akar, "Şu anda yoldalar. Bir veya iki saat içerisinde bölgede olacaklar, yıkım olan yerlerde. Erciş'te, özellikle yıkım olduğu şeklinde bir haber geldi. Bizim Van merkezde afet operasyon merkezimiz var. Oraya ulaşması için şube başkanımızı aradığımda, şube başkanımız Van'ın içinde trafikteydi. Depoya ulaşmaya çalıştığını ancak Van'da çok yoğun bir toz bulutu olduğunu ifade etti. Biz de çabuk oralara hareket etmek için arkadaşlarımızı yönlendirdik. Umut ediyorum ki, bu akşama varmadan oradaki çadırlarımızı kurmuş ve yemeklerimizi çıkarmış olarak afetzedelere hizmet etmeye başlayacağız." dedi.

İlk etapta çadır ve battaniyelerin yola çıkarıldığını kaydeden Akar, "Mobil mutfaklarımız yolda. Yemek ve ekmek çıkarmak ile ilgili hazırlıklar başladı." ifadesini kullandı.
"Kızılay'a ait 250 kişilik bir ekibin akşama kadar orada konuşlanmasını bekliyoruz." diyen Akar, yaklaşık 10 TIR'lık çadır ve battaniyenin sevk edilebileceğini ümit ettiğini söyledi. TIR'ların Erzurum ve Muş'tan yola çıktığını, Van'da da bir depolarının bulunduğunu dile getiren Akar, "Gerekirse başka depoların olduğu illerden de takviye götüreceğiz. Ama şimdilik Erzurum ve Muş'un bu kapasiteyi karşılayacağını ümit ediyoruz." dedi.

Akar, depremin hissedildiği çevre bölgelerde herhangi bir yıkım olmadığı bilgisini aldıklarını kaydederek, "Van'ın muhtelif ilçelerinde, özellikle Erciş'te yıkımın kuvvetli olabileceği bilgisi geldi. Van'ın içinde de bir yıkım olduğu bilgisi geldi." dedi.

AKUT BÖLGEDE

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin, deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.

AKUT'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Bingöl, Erzurum, Trabzon ve Giresun ekipleri deprem bölgesine ulaşmaya başladı. Ankara ve Kocaeli ekipleri de Van'a gitmek üzere yola çıktı.

GÖNÜLLÜ YARDIM ÇAĞRISI

İstanbul'da görev yapan 112 Hızır Acil Servis ekiplerine deprem bölgesine gitmeleri için çağrı yapılıyor. Van'da meydana gelen depremde gönüllü olarak görev yapmaları için acil yardım çağrısı yapılan personelin saat 19.00'a kadar komuta merkezinde hazır olmaları istendi.

112 Acil Yardım istasyonlarına ve çalışanlarına yapılan çağrıda Van'daki deprem nedeniyle sağlık çalışanlarına ihtiyaç olduğu, gönüllü olarak gitmek isteyenlerin 2 saat içinde Avrupa ve Anadolu Yakası'nda bulunan komuta merkezlerinde toplanması gerektiği belirtildi.

Merkezlerde toplanan sağlık çalışanlarının uçakla Van'a götürüleceği bildirildi.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN AFET BÖLGESİNE YARDIM

Genelkurmay Başkanlığı'nın, Van'daki depreme acil müdahale için 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) emrine tahsis ettiği bildirildi.

AA muhabirinin, Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, iki uçak Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'nda, 1 uçak da Diyarbakır'da hazır bekletiliyor.

Nakliye uçakları, AFAD'ın belirleyeceği acil yardım malzemelerini Van'a ulaştıracak. Uçakların, tıbbi yardım malzemeleri ve arama kurtarma malzemeleriyle akşam saatlerinde Van'a ulaşması planlanıyor.

ANKARA'DAN YARDIM YOLA ÇIKTI

Van'da meydana gelen depremin ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce 18 kişilik bir arama kurtarma ekibini bölgeye gönderildiği bildirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı 18 kişilik arama kurtarma ekibi bölgeye gönderildi. Ekibin, K-9 adı verilen 3 arama kurtarma köpeğini de Van'a götürdüğü belirtildi.

Ekibin akşam saatlerinde Van'a ulaşması bekleniyor.

ERZURUM'DAN ÇADIR VE YARDIM MALZEMESİ

Van'da meydana gelen depremin ardından, Erzurum'daki Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden deprem bölgesine çadır ve yardım malzemesi gönderildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Erzurum-Tortum karayolunda bulunan Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi depolarından deprem bölgesine çadır, battaniye, katalitik soba ve mutfak setinden oluşan yardım malzemeleri gönderilmeye başlandı.

Yetkililer, ilk etapta 3 tır dolusu çadır ve yardım malzemesinin bölgeye sevk edildiğini belirterek, yardım malzemelerinin gönderilmesine devam edileceğini bildirdi.

Bu arada, bölgedeki diğer Türk Kızılayı depolarından da bölgeye yardım malzemeleri gönderildiği öğrenildi.

ERCİŞ VE MURADİYE'DE CİDDİ HASAR VAR

Van'da meydana gelen depremin kentin yanı sıra ilçelerde de ciddi hasara yol açtığı bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, depremin Erciş'te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı.

İlçedeki çok sayıda eski ve çok katlı binanın yıkıldığı, enkaz altında kalanlar olduğu, bazı yerlerden duman yükseldiği belirtildi.

Telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ilçede, bazı yolların kapandığı, ilçedeki hastanenin yetersiz kaldığı öğrenildi.

Muradiye ilçesinde de binalarda çatlaklar oluştuğu, vatandaşların sokaklara çıktığı ifade edildi.

Muradiye Devlet Hastanesi'ndeki hastaların deprem nedeniyle dışarı çıkarıldığı, hastanenin yanında boş bir arazide çadır kurulacağı belirtildi.

EĞİTİME ARA

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ), kentte yaşanan 7.2'lik depremin ardından eğitime bir hafta ara verildi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece kampüs içinde 3 binada hafif çaplı hasar olduğunu, yaralanma veya can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

Eğitime 1 hafta ara verildiğini belirten Battal, ''Öğrencilerimizin hepsinin durumu iyi aileleri rahat olsun. Çevre merkezlerle görüşüyoruz. Öğrencilerimizin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapacağız. İsteyenleri buradaki emniyetli binalara yerleştireceğiz. İsteyenler için çadır kuruyoruz uygun yerlere. Çevre illerin yetkilileriyle görüşüyoruz, isteyenleri oraya yönlendireceğiz. Aileler merak etmesin. Hiçbir öğrencimizin burnu bile kanamadı'' diye konuştu.

Battal, ''YYÜ Tıp Fakültesi hastanesi bahçesine seyyar hastane oluşturuyoruz. Vatandaşlarımıza, ülkemize büyük geçmiş olsun'' dedi. Deprem sonrası, bazı hastanelerdeki hastalar ile depremde yaralananların bir kısmı buradaki hastanede tedavi altına alındı.

Van'ın Erciş ilçesinde gönüllü hekim ve sağlık personelinden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), arama ve kurtarma çalışmalarına destek verirken, kentteki özel hastanelerde çalışan hekimler ve sağlık personeli de boş arazilere kurulan sedyelerde yaralılara müdahale ediyor.

Bu arada, doğalgaz boru hattında meydana gelen sızma nedeniyle doğalgaz akımı da kesildi. Polis, şehir merkezinde yaptığı anonslarla sigara içilmemesi yönünde uyarılarda bulunurken, bazı mahallelerde su boru hatlarında meydana gelen patlama nedeniyle şehrin bazı kesimlerine su verilemiyor.

TWITTER'DAN YARDIM İSTİYORLAR

Van'da meydana gelen depremin ardından enkaz altına akrabaları olan bir kişi, Erciş ilçesinde yıkılan evin adresini vererek yardım istiyor.

Twitter'da çok sayıda kişi tarafından yeniden "tweetlenen" mesajda, teyzesi ve kuzenlerinin enkaz altında olduğunu belirten kişi, adres olarak "Zeynel Caddesi, Aydınlar Apartmanı" mevkiini verdi.

Adresi, "Erciş Çarşı'nın içinde postanenin önündeki apartman" olarak da tarif eden Twitter kullanıcısı, teyzesi ve kuzenleriyle telefonla irtibat kurduğunu belirtiyor.
Aynı kişi, enkaz altında olduğu belirtilen kişinin isimlerinin ise Zeynep ve Aynur Karataş olarak açıkladı.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sakarya Valiliğinden Van’da Yaşanan Deprem Felaketi İçin Yardım Kampanyası

Sakarya Valiliğinden yapılan yazılı bir açıklama ile Van’da meydana gelen deprem felaketine yardım kampanyası başlatıldığı duyuruldu.

Valilikten yapılan açıklamada, “Başbakanlık internet sitesinden 24/11/2011 günü yayınlanan basın bildirisi ile 23/10/2011 tarihinde Van İlimizde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 7,2 lik depremle ilgili olarak başta Van İli ve Erciş İlçesi olmak üzere bölge halkının hava koşullarının da etkisi ile büyük bir sıkıntı ile karşı karşı olacağı bu olumsuz şartları en asgariye indirebilmek için halkın yiyecek, içecek, giyinme ve barınma ihtiyaçlarına karşılamak üzere Ülkemiz genelinde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının(AFAD) koordinasyonunda bir yardım kampanyası başlatılmıştır” denildi.

Açıklamada ayrıca yardım kampanyasına destek olmak isteyen vatandaşlar için hesap numaraları verildi. Açıklamada son olarak Van’da yaşanan felakette zarar görenlere yardım etmek isteyen vatandaşların şu hesap numaralarından para yardımı yapabilecekleri ifade edildi:

Hesap Adı: VAN DEPREMİ İNSANİ YARDIM HESABI

T.C ZİRAAT BANKASI

Aşağı Ayrancı Şubesi, Ankara


TL Hesabı:TR600001000820555555555031

ABD Doları Hesabı:TR330001000820555555555032

Euro Hesabı:TR060001000820555555555033

T.VAKIFLAR BANKASI A.O.

Finansmarket Şubesi, Ankara


TL Hesabı:TR620001500158007299317599

ABD Dolar Hesabı:TR430001500158048013094088

Euro Hesabı:TR320001500158048013094092

T.HALK BANKASI

Bakanlıklar Şubesi Ankara


TL Hesabı:TR190001200940800005000015

ABD Dolar Hesabı:TR210001200940800058000100

Euro Hesabı:TR910001200940800058000101
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Geceye damgasını vuran yardım

Fedakar ve civanmert Anadolu insanı Vanlı kardeşleri için seferber oldu. İşte gecenin en anlamlı yardımı...


Samanyolu Yayın Grubu, Kimse Yok Mu Derneği ve TUSKON'un birlikte hazırladığı "Kardeşlik Zamanı" programı bunun ispatı oldu. Rekor bağışlar arka arkaya geldi. Miniklerin anlamlı yardımları duygu dolu anlar yaşattı. İşte dün gece başlayıp geç saatlere kadar devam eden o programdan bazı satırbaşları...

Anadolu İnsanı, Van'lı kardeşleri için seferber oldu. Kardeşlik Zamanı dedi.

Samanyolu Yayın Grubu, Kimse Yok Mu Derneği ve TUSKON el ele verdi. "Kardeşlik Zamanı- Van Özel" isimli programla hayırsever insanımızın yardımlarının ulaşmasına vesile oldu. Türkiye'nin yakından tanıdığı isimler programda görev almak için oradaydılar. İş adamları, sanatçılar, gazeteciler stüdyodaydı.

İlk bağışı MuhteremFethullah GülenHocaefendi yaptı. Gülen, 20 bin TL bağışladı. Hemen ardından TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral ilk rekor bağışı duyurdu. Cengiz İnşaat'ın 500 bin TL verdiğini söyledi. Onu, Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan takip etti. İnan, Van'da 500konutyapacaklarını söyledi. Konutların değeri toplamda yaklaşık 35 milyon lira yapıyordu.

Samanyolu Yayın Grubu ve Kimse Yok Mu Derneği'nin Afrika'daki muhtaçlar için düzenlediği kampanyaya 750 bin lira bağışlayan Doğuş Holding, Van'daki depremzedeler için toplamda 2 buçuk milyon lira vereceklerini söyledi. Bunun 1 milyon 250 binini Kardeşlik Zamanı kampanyasına diğer yarısını da Başbakanlık Afet Koordinasyon Merkezi'nin düzenlediği kampanyaya vereceklerini anlattı.

Yardım kampanyası sınırları aştı. Avrupa'dan telefonlar geldi. Azeri işadamı Abdülbari Güzel aradı. 500 bin dolar vereceğini söyledi.

Dakikalar ilerledikçe ekranın üst bölümünde yer alan ve ne kadar yardım toplandığını gösteren rakam gittikçe büyüyordu. 3 saat sonra toplanan bağışın miktarı 60 milyon lirayı geçmişti.

Gecenin en anlamlı yardımı çocuklardan geldi. Önce Sakarya'dan Lösemili Çocuklar aradılar. Harçlıklarını vereceklerini söylediler. Sonra Somalili gençler aradı. Türkiye'de eğitim görmek için gelmişlerdi. Telefon açtılar. Biz de varız yardıma hazırız dediler.
Kardeşlik Zamanı Stüdyosu Türkiye'nin kalbinin attığı merkez oldu.

Ünlü isimler kampanyanın insanımızın nasıl birlik içinde olduğunu gösterdiğini anlattılar.

Eğitim Kurumlarından yardımlar geldi. Fatih, Melikşah ve Zirve Üniversiteleri nakdi yardım yapanlardandı. İş Adamı Ethem Sancak, Hedef Alianz, 500 bini Kardeşlik Zamanı, 500 bini de Başbakanlık Afet Koordinasyon Merkezince yürütülen kampanyası olmak üzere 1 milyon lira vereceklerini söyledi. Aydınlı Grup, Nejat Nasıroğlu 300'er bin lira verdiler. Saatlerce süren program, Samanyolu Televizyonu, Samanyolu Haber TV, Mehtap Televizyonu,internetüzerinden Diziler | TV Rehberi | Haberler | Filmler | Videolar | Küre TV ile 100 yerel televizyon ve radyodan canlı yayınlandı. Kral FM de programı canlı yayını dinleyicilere ulaştırdı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Deprem'de vefat edenin 1 yıl hizmeti var ise, hak sahiplerine emekli maaşı bağlanacak

KAMU GÖREVLİLERİNDEN DEPREM NEDENİYLE MALUL KALANLARIN KENDİLERİNİN,
- VEFAT EDENLERİN HAK SAHİPLERİNİN,
SOSYAL GÜVENLİKLERİ NASIL OLACAKTIR?

Öncelikle Ülkemizde meydana gelen doğal afet sonucu vefat edenlerin yakınlarına ve ülkemize başsağlığı dileriz. Malül kalan veya doğal afetten kurtulan vatandaşlarımıza ve ülkemize geçmiş olsun dileğinde bulunmak istiyoruz.

Deprem nedeniyle malul kalanların kendilerinin, vefat edenlerin dul ve yetimlerinin sosyal güvenliklerinin sağlanması açısından, 4447 sayılı Kanunun Geçici 5 inci maddesi ile düzenleme yapılmıştır. (8.9.1999 tarihli, 23810 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır). Söz konusu madde şu şekildedir:

"15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun uyarınca, 17/8/1999 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle Bakanlar Kurulu tarafından afet bölgesi ilan edilen yerlerde malül kalan sigortalı veya iştirakçiler ile ölen sigortalı veya iştirakçilerin hak sahiplerine en az 360 gün prim veya 12 aylık prim veya kesenek ödenmiş ve her ne ad altında olursa olsun Sosyal Güvenlik Kurumlarından aylık veya gelir almamak şartıyla; 506, 2925, 5434, 1479 ve 2926 sayılı) Kanunlarda öngörülen prim veya kesenek ödeme süresi aranmaksızın ilgili kurumca kendi mevzuatlarına göre aylık bağlanır. Bu şekilde bağlanan aylıklarla ilgili söz konusu kanunlarda öngörülen prim veya keseneklerin eksik olan kısmı Hazinece kurumlara ödenir. Bu konudaki usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığınca müştereken tespit edilir."

Daha sonra bu hüküm, 25/02/2000 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, 592 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesi ile değiştirilmiştir Değişiklik sonucu madde şu hale gelmiştir:

"17/8/1999 tarihinde ve daha sonraki tarihlerde meydana gelen depremler sonucunda malul kalan sigortalı veya iştirakçiler ile ölen sigortalı veya iştirakçilerin hak sahiplerine en az 360 gün prim veya 12 aylık prim veya kesenek ödenmiş ve her ne ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından aylık veya gelir almamak şartıyla; 506, 2925, 5434, 1479 ve 2926 sayılı Kanunlarda öngörülen prim veya kesenek ödeme süresi aranmaksızın ilgili kurumca kendi mevzuatlarına göre aylık bağlanır. Bu şekilde bağlanan aylıklarla ilgili söz konusu kanunlarda öngörülen prim veya keseneklerin eksik olan kısmı Hazinece kurumlara ödenir. Bu konudaki usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Devlet Bakanlığınca müştereken tespit edilir."

DEĞERLENDİRME

Yukarıdaki madde hükmüne göre;

360 GÜNLÜK PRİM YETERLİ

- Sigortalı veya devlet memuru olanlardan malul kalanlar ile vefat edenlerin sosyal güvenliklerinin sağlanabilmesi için en az 360 günlük veya 12 aylık prim veya kesenek ödenmiş olması şartı öne çıkmaktadır. Ancak, her ne ad altında olursu olsun aylık veya gelir almakta olan bu düzenlemeden yararlanamayacaktır.

- Normal ölüm aylığı veya malul aylığı için aranılan süreler, deprem felaketinde malul kalan veya vefat edenler için aranmamaktadır. Deprem felaketinde malul kalan veya vefat edenler için eksik olan süreler, normal ölüm aylığı için aranılan sürelere yükseltilerek hizmet ilavesi yapılmakta, hizmet ilavesi yapılan sürelerin prim veya kesenekleri Hazine tarafından karşılanmaktadır.

- Vefat edenlerin, eş ve çocuklarına aylık bağlanabilecektir. Vefat edenlerin anne veya babalarına da aylık bağlanabilecektir. Ancak bunun için, malullük, muhtaçlık, aylık ve gelir alınmaması gibi şartların bir arada taşınması gerekmektedir. Eşin, çocuğun, anne ve babanın hangi oranda yardım alacağı konusunda detaylı dosya için tıklayınız. (Buradaki dosya 2009 yılında hazırlanmıştır. Alt sınır aylığı Dul-Yetim sayısı bir ise 750,85; iki ise 844,71; üç ise 938,57 liradır)

SGK'YA MÜRACAAT YETERLİDİR

- Sosyal güvenliklerinin sağlanması açısından, ilgililerin kendileri, hak sahipleri kendileri veya görev yaptıkları kurumları aracılığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri yeterlidir.

1 YILLIK ŞARTIN DA KALDIRILMASI YERİNDE BİR UYGULAMA OLACAKTIR

592 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik, 4447 sayılı Kanunun Geçici 5 inci maddesi 1999 tarihinden sonra meydana gelen depremleri de kapsayan bir madde olduğundan, bu madde hükmünün bugün için de geçerli bir hüküm olduğunu, yeni bir maddeye ihtiyaç bulunmadığını değerlendirmekteyiz. Ancak, maddede yer alan l yıllık süreyi tamamlayamayan devlet memurları yada sigortalıların olacağını da varsayarsak bu bir yıllık sürenin hiç konulmaması ve çalışma hayatına başlamanın yeterli olduğu yönünde yeni bir kanunun çıkarılmasının daha uygun olacağını değerlendirmekteyiz.

Memurlar.Net
 
Tekerlekli Sandalye
Üst