Varis Tanımı ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bir toplardamar çeperinin iltihaplanma durumuyla birlikte genişlemesi varis olarak adlandırılır.

TOPLARDAMAR YÜKSEK BASINCI

Varis toplardamarların sürekli genişlemesidir. Bedendeki bütün toplardamarlarda varis görülebilir, ama varis dendiğinde ilk olarak alt üyelerin toplardamarlarında genişlemeler akla gelir.

Toplardamar üstüne baskı uygulayan kas kasılması ve toplardamar içindeki kapakcıklar, kanın kalp'e doğru ilerlemesini sağlar ve toplardamar dolaşımında önemli rol oynarlar. Varislerin ortaya çıkmasında bazı etkenler ve iş grupları vardır. Tezgahtarlık, berberlik, aşçılık gibi sürekli ayakta durmayı gerektiren iş grupları varis oluşumuna ortam hazırlarlar.

Ayrıca kanın kalbe geri dönüş yolu üstündeki ya damar içi ( trombozlu toplardamar iltihabının yarattığı bozukluk) yada damar dışı (karın-leğen organlarının urları gebelik gibi) engeller söz konusu olabilir.

Toplardamar kapakcıklarının yetersizliklerinde kalıtım ve iç salgı hormonlarının etkisde söz konusudur. Damarın genişlemesine toplardamar içi yüksek basınç yol açar. Varisler deri altında mavimsi şeritler halinde gözükür. Bazı noktalarda değişen az veya çok sert veya yumuşak şişlikler yer alır.

Varisler bacaklarda ağrı, ağırlık duygusu yorgunluk ve ödemle birlikte görülür. Varislerin en sık rastlanan ihtilatları toplardamar tıkanıklığı ve çeşitli deri hastalıklarıdır örneğin ( egzema, deri kalınlaşmasıo, sertleşmesi özelliklede yara yada ülser dir nadir görülenller ise deri yırtılmasıdır.

ETKİN TEDAVİLER
Varislerin tedavisi varisin ağırlığına bağlı olarak farklılık gösterir. Özel çoraplar ile ( varis çorabı ) baskı uygulanması yatar durumda ve bacaklar yükseğe kaldırılmış olarak dinlenme, yürüyüş, cimnastik, yüzme yada bisiklet binme gibi bazı sporlar varis tedavisi için yararlıdır. Uzun süre ayakta durmak çok sıcak banyolar ve güneş banyolarından kaçınılmalıdır. Bu tedavi metotları işe yaramazsa toplardamarlar çevresine şişliği giderici maddeler şırınga edilir.

Bu maddeler ancak derin toplardamar ağının sağlam olduğu durumlarda ve beşli ve onbeşli dizeler halinde uygulanır. Cerrahi tedavi ise iç safen toplardamarının tamamının çıkartılmasından oluşur. Bu yöntemde bacağın örneğin alt iç bölümünden yapılan kesiyle iç safen toplardamarının içine ince bir metal çubuk sokularak toplardamarın tümü çıkarılır.

Bu cerrahi girişim yönteminin sonuçları genellikle çok iyidir. Ancak girişim öncesinde derin toplardamar dolaşımının sağlamlığının flebografi :) toplardamar anjiyografisi ) olarak adlandırılan bir rontgen incelemesiyle doğrulanması gerekmektedir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Varis sorunu yaşayanlar için faydalı olacağını düşündüğüm bir kaç videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle varis egzersizlerini anlatan videomuz




Bir diğer videomuz ise Varisler Nasıl Geçer Varise Ne İyi GelirVaris İçin Bitkisel Çözüm Kantaron Yağı Masajı

 
Tekerlekli Sandalye
Üst