Vefat eden engelli adına alınan ÖTV indirimli araç?

yasin67

Üye
Üye
Katılım
Ara 10, 2016
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
İyi günler,ablam %95 engelli ve biz ötv indiriminden araç almak istiyoruz ,Ablamın vasisi babam fakat ablamın soyadı farklı eşi vefat etti ve halen eşinin soyadını kullanıyor.
Biz ÖTV indirimli arabayı aldıktan sonra ablam vefat ederse (allah uzun ömürler verir inşallah ) Araç durumu ne olur.Babam vasisi olduğu için yasal haklar babamda mı olur yoksa Soyadı ayrı olduğu için diğer taraf yani vefat eden eşinin çocukları yada akrabaları arabada hak sahibi olurmu. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkürler

SM-G925F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=16903]yasin67[/MENTION] , vasilik ve soyadı değişikliği durumu karıştıryor. Doğrusu bu durumda sonuç ne olur tam kestiremiyorum. Bu konuyu bir avukatla görüşmeniz daha iyi olur. Ben ÖTV indirimli aracın miras yoluyla hak sahiplerine aktarılmasının yasal prosedörünü aşağıya ekliyorum.

İlk İktisabı İstisna Olan Taşıtların Veraset Yoluyla İntikali

İlk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmaz. Dolayısıyla, taşıtın veraset yoluyla intikaline bağlı olarak müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilmesi halinde, bu intikal işlemi nedeniyle ÖTV uygulanmaz.

Ancak, muristen mirasçılara sadece bir taşıtın intikal etmiş olması, başka bir mal ve/veya hakkın intikal etmemiş olması halinde, taşıtın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesi, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) “veraset yoluyla intikal” olarak değerlendirilmez.

Bu şekilde bir ivaz karşılığında veya ivazsız (bağış, hibe, hediye vb.) olarak gerçekleşen devir işleminde ÖTV, adına kayıt ve tescil yapılan/yapılanlardan aranır. Muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekede söz konusu taşıtın yanı sıra başkaca mal ve/veya hakkın da bulunması halinde ise diğer mirasçıların, lehine taşıt üzerindeki mülkiyet hakkından ivazsız olarak feragatini gösteren noter onaylı belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan taşıtın lehine feragat edilen mirasçıya intikali, “veraset yoluyla intikal” olarak değerlendirilir. Ancak bunun için, terekede yer alan diğer mal ve/veya hakların toplam değerinin taşıtın değerine eşit veya taşıtın değerinden yüksek olması gerekmektedir. Aksi takdirde taşıtın devredildiği varis, kendi hissesi dışındaki hisselere isabet eden ÖTV’yi ödemek durumundadır.

ÖTV’den müstesna olarak ilk iktisabı yapılan taşıt dışında herhangi bir mal ve/veya hakkın “birden fazla mal ve hak” kapsamında değerlendirilebilmesi için söz konusu mal ve/veya hakkın Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesine dahil edilmiş olması ve gerektiğinde ölüm tarihi itibariyle mevcut olduğunun ispatlanması gerekmektedir.
 

yasin67

Üye
Üye
Katılım
Ara 10, 2016
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
Öncelikle yorumdan dolayı çok teşekkür ederim,fakat benim öğrenmek istediğim konu şu şekilde;
Diyelim biz ötv indiriminden araç aldık ve diyelim ki ablam vefat etti Ablamın soyadı vefat eden eşinin soyadı yani soyadlarımız aynı değil ama ablamın yasal vasisi babam.Ablamın vefatı durumunda eski eşinin ailesi varsa çocukları bu araçtan hak talep edebilir mi .bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

SM-G925F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst