Vefat etmiş insanların emekli maaşını alan yakınlarına dava açılacak

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Son 7 yılda, ölen yakınlarının maaşını alan 75 bin kişi hakkında dava açıldı. SGK, usulsüzlüğün önüne geçmek için haftalık denetimlere başladı.

Yunanistan'da 4 bin 500 kişiye hayatta olmadıkları halde emekli maaşı verildiğinin ortaya çıkmasının ardından Türkiye de dâhil Avrupa'nın birçok ülkesi mezarda gözüken ancak her ay maaşı çekilen kişileri takibe aldı. Türkiye'de son 7 yılda, ölen yakınlarının maaşını alan 45 bini SSK'lı olmak üzere yaklaşık 75 bin kişi yakayı ele verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu kişiler hakkında dava açarken, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) üzerinden haftalık denetimler başladı. Ödenen maaşlar yasal faiziyle geri alınırken, ölümleri bildirmeyenlere yasal işlem başlatılıyor.

Yunanistan Çalışma Bakanı Luka Kaçeli, geçen hafta ülkesinde yaklaşık 4 bin 500 kişiye hayatta olmadıkları halde emekli maaşı verildiğini saptadıklarını açıkladı. Bunun üzerine Yunanistan emekli maaşları ile ilgili verileri doğrulama çalışması başlattı. Komşu'da ortaya çıkan bu tablonun ardından birçok Avrupa ülkesi de ortalama 80-90 yaşını geçen emeklileri izlemeye aldı.

TÜRKİYE'DE 9.5 MİLYON EMEKLİ VAR

Türkiye'de yaklaşık 9.5 milyon emekli bulunuyor. Bir zamanlar Yunanistan benzeri, "5 yıl boyunca ölen annesinin maaşını çekti", "Ölen babasının kılığında yıllarca bankadan maaş aldı" şeklinde medyaya yansıyan olaylar hızla azalmaya başladı. SGK, ölen yakınının maaşını alan, baba maaşı için anlaşmalı boşanan ve haksız yere çift maaş alanlara göz açtırmıyor. SGK, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı emeklilerin geçmişte kâğıt ortamında tutulan tüm bilgilerini elektronik ortamda kayda aldı. Ardından da Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) üzerinden haftalık denetimler başladı.

KAYIT 15 GÜNDE BİR YENİLENİYOR

Yasalara göre ölen emeklinin vefatı bir ay içinde kuruma bildirilmek zorunda.. Yeni sistemle birlikte elektronik ortama aktarılan kayıtlar 15 günde bir yenileniyor. Ölenlere ilişkin kayıtlar sistemden anında görülüyor. Bu isimler emekli listelerinden çıkarılıyor, bir ay içinde de emekli maaşı kesiliyor.

Maaşlar faiziyle geri alınıyor;

SGK incelemelerinde, son 7 yılda 45 bin SSK'lı, 20 bini Bağ- Kur'lu, 10 bini de emekli sandığı olmak üzere ölen 75 bin kişiye ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Bu kişilerin maaşları kesilirken, ölümü bildirmeyen yakınlar hakkında da yasal işlemler başlatıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ölüm tarihinden itibaren fazladan ödenen maaşların faiziyle birlikte geri alınması için de dava açtı. SGK, son dönemdeki gelişmeler üzerine denetimlerini sıklaştırarak, sahip olduğu bilgileri MERNİS kayıtları ile haftalık olarak karşılaştırıyor.


Sabah
 
F

Fırtına

Guest
geciken bir takip..................2022 maaşı alan engelli vatandaşlar; üzerlerine araba alıyor, yakınları sgk'lı çalışıyor, vs vs diye; çok yakın takibe alınıp (!) 2022 maaşları kesiliyor.!!! haksızlık yapılarak.!!! bakın; ne ''dolandırıcı..babında..'' usulsüzlükler yapılıyor..muş.!!! gözünü dört aç sgk.............hakkı olanları mağdur etmeyi bırak, asıl takibe alacaklarını takip et.!!!
 
F

Fırtına

Guest
6 Ay çekmediği emekli maaşına SGK el koydu.!

maas.jpg



Emekli aylığını hac parası biriktirmek için 6 ay boyunca hesabından çekmeyen Ömer Çimen büyük şok yaşadı. Birikmiş parasını almak için banka şubesine giden Beyşehirli Çimen, maaşının SGK tarafından 'öldü' sanılarak kesildiğini öğrenince ne yapacağını şaşırdı. SGK'ya 11 Mayıs'ta 'ölmedim, yaşıyorum' diye ihtarname çeken talihsiz adam hâlâ bir cevap alamamaktan yakındı. Konya'nın Beyşehir ilçesinde yaşayan Bağ-Kur emeklisi Ömer Çimen, hac parası biriktirmek için emekli maaşını aylarca çekmeyince, SGK tarafından 'öldü' sanılarak kesildiğini iddia etti.

Beyşehir Sanayi Sitesi'nde esnaflık yapan 51 yaşındaki Çimen, yaklaşık 6 ay önce hac parası biriktirmek için emekli maaşını bankada biriktirmeye başladı. 8 Nisan'da aylarca biriken maaşını çekmek için banka şubesine giden Çimen, uzun süre maaşını çekmeyince kendisini 'öldü' zanneden SGK tarafından hesabındaki paranın çekildiğini, maaşının ise dondurulduğunu öğrendi.

Çimen, banka hesabına en son 28 Mart'ta aylığının yattığını, banka görevlilerinin kendisine, "Ağabey sen parayı çekmeyince öldü sanıp hem parayı geri çekmişler hem de maaşını dondurmuşlar" dediğini söyledi.

Yaşadığını ispat etmek için vukuatlı nüfus örneği alarak SGK Beyşehir Şubesi'ne başvuran Çimen, sonuç alamamaktan yakındı. Yetkililerden mağduriyetinin giderilmesini isteyen Çimen, şöyle konuştu;

"Yaşadığımı ispat etmek için noter tasdikli belge olsun diye SGK'ya 11 Mayıs'ta ihtarname çektim, 'Ben ölmedim, yaşıyorum' dedim. SGK bu ihtarnameyi 15 Mayıs'ta almış ama haziran ayının ortasına geldik ben hâlâ maaşımı alamıyorum. Ne aylığım geldi ne birikmişim.. Telefonla da yetkililere ulaşamıyorum. Devlet büyüklerimin bunu çözmesini istiyorum. Bu paraya ihtiyacım var. Benim yaşadığımı öğrenmek internet devrinde mümkün.. Ölmüş olsam bile sen benim birikmişimi, hak edişimi nasıl kesersin.? Bu parayı benim çocuklarımın almaya hakkı var. Ben bir türlü yaşadığımı ispat edemedim. Bir vatandaş olarak bu durumu lütfen düzeltsinler.."


Anadolu Ajansı


neler oluyor türkiye de.........bir de şu (düzen/nizam/intizam..) rüya gerçek olsa olsa (!)
 
F

Fırtına

Guest
Maaşını 6 ay çekmeyen emeklilerin parası SGK'ya geri dönüyor

Emekliler bu parayı tekrar alabilmek için yeniden başvuru yapıp, ölmediklerini ispatlamak zorunda kalıyor. Bu yüzden SGK yetkilileri emeklileri uyararak paralarını uzun süre bankada tutmamalarını istedi. Yetkililer, "Aylıklarınızın kesilmemesi için PTT ve bankalara gönderilen paralarınızı 6 ay geçmeden tahsil edin" dedi.


Anadolu Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst