Vergi indirimi yapılan engelliye kolay emeklilik

Gazoz Agacı

Moderator
1 Ekim 2008’den önce sigortalı olup vergi indirimi alan engellilerin emekliliği kolaylaştı. Bu hakkı olan engellilerin hastane raporları doğrudan işleme alınacak.

Engellilerin emekli olma yollarından biri de sakatlık vergi indirim belgesi almaktır. Bu uygulamadan 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olup kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış sigortalılar yararlanabilir.

Bu sigortalılar hakkında 5510 sayılı Kanun’un geçici 10. Maddesi’ne göre işlem yapılır. (1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olanlar hakkında sakatlık vergi indirimi yerine Kurum Sağlık Kurulu‘nca verilecek rapora göre özürlü erken emekliliği uygulaması yapılmaktadır.) Sakatlık vergi indirimi alan sigortalılar, SGK tarafından kolay emekli edilmektedirler.

Öncelikle engelli yaşlılık aylığında yaş şartı bulunmaktadır. 1 Ekim 2008 gününden önce sigortalı olup yüzde 40 ve üzerinde sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar hakkında, Mülga 506 Sayılı kanunda öngörülen aylığa hak kazanma koşulları korunmuştur. Buna göre 6 Ağustos 2003 tarihi baz alınmıştır. Emeklilik durumu 6 Ağustos 2003 tarihi öncesi ve sonrasında değişkenlik göstermektedir.

Tabloda gösterildiği üzere; 506 sayılı Kanunu’na göre sigorta başlangıç tarihlerine ve sakatlık oranlarına göre şartlarla emekli edilir Bunlardan 18 yaşından önce işe girmiş olanlar varsa işe giriş tarihleri değil, 18 yaşını ikmal ettikleri tarihler dikkate alınmalıdır.

Sağlık raporu alınmalı


Engelli olup da erken emeklilik şartlarından yararlanılabilmesi için engelli çalışanın (ücretli hizmet erbabının) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 31. Maddesi gereği çalışma gücünün en az yüzde 40’ını kaybettiğini ispat edecek şekilde sağlık raporu alması gerekir.

Engellinin hastanelerden aldığı ve ilgili müdürlükler vasıtasıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilen raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nca ‘Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik’ ve eki cetvellere göre incelenir ve oran değerlendirilmesi yapılırdı. Bu inceleme çalışan için zaman kaybına sebep olduğu gibi, zaman zaman hastaneden alınan özürlü orandan farklı bir oran çıktığı için bir hak kaybı da oluşmaktaydı. Söz konusu yönetmeliğin 15. Maddesi’nde yapılan değişiklik sonucu artık raporlar Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nca incelenmeyecek.

Yani hastanelerden alınan raporlar doğrudan ilgili defterdarlıklarca dikkate alınarak çalışma gücünün en az yüzde 40’ını kaybettiğini ispat edecek şekilde sağlık raporu alınması halinde sakatlık vergi indirimi belgesi verilecek. Bu da alınan raporun herhangi bir ekstra değerlendirme olmadan doğrudan işleme alınacağı ve sakatlık vergi indirimi belgesinin beklemeden alınacağı anlamına geliyor.

060420131928522746325_4.jpg
 
Merhaba dev adam,

Raporların Ankara 'ya gitmemesi ve rapor oranının düşürülmemesi için bizlerin de yönetmelikteki değişiklikten haberimiz olması ve ilgili yetkiliye de gerekirse yönetmeliğin bir kopyasını göstermemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Bu ülkede engelliye kolay kolay hak verilmiyor, verildiğinde ise kolay kolay uygulanamıyor maalesef sizin de dediğiniz gibi ama bir bakıma bizler de sessiz kalmamalı hakkımızı aramada sesimizi daha çok yükseltmeliyiz diye düşünüyorum.
 
haklısınız ama ne yapabilirizki hastanede doktorlar suratsız defterdarlıkta memurlar suratsız ankara dersen lutfedip telefonu bile acmıyor.kime soracaz kime danışacaz ki
 
Listede yanlışlık var : 2003 ve 2008 arasında işe giren 1 dereceden engellilere haksızlık oluyor. Asgari ücretli değilse daha fazla prim yattığında emekli maaşı oldukça aşağı düşer.
 
Selam İsen,

Haklısın ama artık uygulama böyle maalesef :( amaç çok prim ödeyen engelliye daha yüksek emekli maaşı bağlamamak yani eskiden olduğu gibi ne kadar çok prim o kadar yüksek emekli maaşı yok maalesef. SGK zamanı gelen engellinin kendisine tanınan erken emeklilikten faydalanmasını ve bir an önce iş hayatından çekilmesini istiyor.
 
:eek: Arkadaşım tamam da orada baskı hatası olmuş :))) tabii ki 360 değil 3600 gün ama bunu herkes anlar zaten...
 
Gazoz Ağacı işin Ankara ayağı kalktı deniyor ama ben 15 Kasım 2012 de İstanbul Haseki Hastanesinden aldığım %43 raporu Maliye Bakanlığı onaylamayıp beni Şişli Etfal Hastanesine hakem hastane diye sevk ettiler.Buradan %53 oranında rapor verildi.Tarih 08.02.2013.Rapor onay için 14.02.2013 te Ankaraya gönderilmiş o tarihten beri hala bekliyorum henüz bi haberde yok.Yani 7 aydır emekli olabilmek için bekliyorum.İnsanlar bu kadarda uğraştırılmazki.Başbakanlık özürlü kimliği bile mevcut elimde ama ben hala vergi indirimi bekliyorum
 
Selam E-ge-men,

Ben de senin gibi İstanbul'da yaşadığımdan, Şişli Etfal Hastanesinden aldığım raporun neticesinde vergi indirim hakkıma belki sana abartı gibi gelecek ama tam 7 ay sonra işyerime gönderildiğinde kavuşabildim. Biliyorum böyle olmamalı ama maalesef bizim ülkemizde özürlü kelimesini değiştirmeyi yıllar sonra akıl eden zihniyet, engelli vatandaşını her türlü engellemeye devam etmekten de geri kalmıyor.

Sana teselli olsun diye demiyorum ama inan gelecek günlerde her şey çok daha güzel olacak. En azından vergi indirim hakkı alması gerektiğini bilmeyen kalmayacak ( benim gibi ) ve her engelli kendi hakkına daha kolay sahip olacak diye umut etmek istiyorum.

Umutla kalın, sağlıcakla kalın,
 
Evraklarını sırasıyla numarasıyla takip et. Ne durumda olduğunu öğrenirsiniz. Sonuçlar 2 ay ile 6 ay arasında netleşir.
 
Geri
Üst