Vergi indiriminden emeklilik

Midem alındı ve neroendokrin tümör olarak %70 hayat boyu sürekli raporum var. Vergi dairesine indiriminden faydalanmak için raporumu verdim geçen hafta içinde %70 olarak indirimden faydalanmam gerektiğine dair yazı geldi.vergi indiriminden emekliliğe başvurmak istiyorum fakat ne kadar maaş alcağımı bilemediğim için cesaret edemiyorum. 01.05.1998 ilk sigortaya girişim. 2900 tl üzerinden pirimlerim yatıyor 5670 günde pirimim var yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler


iPhone cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
Teşekkürler Halil bey bu %70 ilk raporumla ben başvuracağım. Fakat iş yerim bu ayın 31 nde çıkış yapacağım ve kasım 1 nde tekrar giriş yapacağım dedi bana,emekli olmadan beni nasıl emekli olarak çalıştıracak yani benim emekli aylığı bağlanana kadar beklememe gerek yokmu


iPhone cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
Emeklilik başvurusu yaptığınızda işten çıkış belgenizi sunmanız gerekiyor. Bu yüzden size işten çıkış belgesi verirler. İşten çıkış belgesini aldıktan sonra tekrar aynı işyerinde emekli olana kadar hatta emekli olduktan sonrada çalışabilirsiniz. Yani hem emekli aylığı alırsınız hemde normal maaşınızı.
 
engelli emekliliği

Emeklilik başvurusu yaptığınızda işten çıkış belgenizi sunmanız gerekiyor. Bu yüzden size işten çıkış belgesi verirler. İşten çıkış belgesini aldıktan sonra tekrar aynı işyerinde emekli olana kadar hatta emekli olduktan sonrada çalışabilirsiniz. Yani hem emekli aylığı alırsınız hemde normal maaşınızı.

iyi günler ben 26.08.2016 tarihinde engelli emekliliğine başvurdum. 28 gündür sağlık kurulunda bekliyor ne zaman sonuç alırım. 1998 yılında memur olarak işe başladım. % 46 oranında heyet raporum var vergi indirim belgem de var sonuç nasıl olur kabul edilir mi sorumu cevaplarsanız çok sevinirim
 
Arkadaşlar e-devlet ten aldığım bilgiye göre. 2000 öncesi 62.00 2000-2008/10 arası aylık bağlama oranı 60.00 2008-2010 sonrası aylık bağlama oranı 33.54 2000 öncesi gün 312 2000-2008/10 arası gün 2604. 2008-2010 sonrası gün 2780. Toplam gün 5696. Göstergesi 9475. Aylık gelir türü=yaşlılık aylığı. Ne kadar maaş yatacağı belirtilmemiş. Sizce ne kadar alırım. Teşekkürler


iPhone cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
iyi günler, ben 1983 doğumluyum. 1996 da ilk sgk girişim var ancak bu güne kadar hiç pirimim yok. bu yıl bi şirkette çalışmaya başladım normalde %82 raporum var kronik rahatsızlıklarından. temmuzda engelli vergi indirimine başvurdum. bugün sonuçlandığını gördüm % 76 olarak. ancak 2 sene süreli olarak. şimdi size sorum 2. derece engelli olarak kaç yıl çalışmam lazım? birde benim varolan %82 lik süresiz raporum hükmünü yitirmişmi oluyor?
 
@selcuk atik, ne kadar emekli maaşı alacağınızı şuradan hesaplatabilirsiniz. http://engelliler.gen.tr/f11/bugun-emekli-olsam-ne-kadar-maas-alirim-23534/
@basıma neler geldi, sizin durumunuz biraz karışık. Öyleki 1996 yılında SGK girişiniz olmuş ama ancak hiç prim yatmamış bu durumda da sigorta başlangıç tarihinizin 1996 yılımı yoksa 2016 yılımı olacağı durumunu karıştırıyor. Konuya ilşkin Ali Tezel'in şu açıklamasını aşağıya ekliyorum.

Merhaba Ali Bey, yazılarınızı takip etmeye çalışıyorum. Gerçekten çok faydalı bilgiler veriyorsunuz. Bunun için ayrıca teşekkür ederim. Benim yakın bir aile dostumun bir sorunu var. Onu size aktarmak istiyorum.
- 1980 İlk işe giriş yapılmış ancak prim yatıp yatmadığını bilmiyorum.
- 1980 - 1988 yıllar arası hiç prim yatmamış.
- 1988'de bir kaç ay prim yatmış SSK'ya.
- 1990 - 1997 yıllar arası Bağ-Kura prim yatırılmış.
- 1997 - 2007 yıllar için 6111 sayılı kanuna göre borçlandırılmış ancak borç ödenmemiş.
- 1997 - bu güne kadar SSK'ya prim yatıyor.

Bu kişinin 1980 yılında ilk işe girişi yapıldığı halde 8 sene boyunca prim yatmadığı için ilk işe girişini 1988 olarak hesaplanıyormuş SGK tarafından. Bu durum ne kadar doğrudur? Uygulama tam olarak nasıl yapılıyor. Nurettin Albayrak



Sayın okurum, yakınınızın 1980 yılında işe girişi var ama SSK hizmet cetvelinde gün ve kazanç görünmüyorsa buna "günsüz işe giriş" adı verilir. Bu durumun iki sebebi olabilir ya işvereniniz o tarihlerde var olan Aylık Sigorta Prim Bildirgesi ve Dört Aylık Sigorta Dönem Bordrosunu verdi ama her iki belge arasında mutabakatsızlık var olduğundan SSK işleme almadı veya çalışma gün ve kazançlarınızı gösteren Dört Aylık Sigorta Dönem Bordrosu verilmedi. Eğer, birinci alternatifteki gibi mutabakatsızlık var ise ilk işe giriş bildirgesi verilen SSK Sigorta Müdürlüğü'nün arşivinde değil, mutabakatsız dönem bordroları, eski adıyla bordro kontrol servisinin bir köşesinde bekliyordur ve siz bu servisten araştırtıp sonuca gidebilirseniz mahkemeye gerek yok.

Eğer bu yoldan sonuca ulaşamazsanız iki seçeneğiniz var. Ya hemen ilk işe giriş gününüz için hem SSK'yı (istiyorsanız hem de işvereninizi) iş mahkemesinde dava edip bir günlük hizmet tespit davası açacaksınız. Dava açmazsanız bu kere 1988 yılı başlangıç kabul edilir.
YALNIZ SİZ DEĞİLSİNİZ
Karşılaştığınız durum sizin gibi pek çok insanın başına gelen bir olay olduğu için konuyu biraz açacağım.
Bir işveren, işçi aldığı zamandan sonra olmak kaydıyla (o zamanki kanunlar gereğince) 1 ay içinde SSK'ya işe giriş bildirgesi ile bildirmek zorundaydı ve her ay aylık sigorta prim bildirgesi ve her üç ayda bir (o zamanlar) üç aylık dönem bordrosu ile SSK'ya çalışanını bildirmek zorundaydı, ama 1993 yılına gelinceye kadar bu belgelerin verilmemesinin (özellikle sizin işinizi bozan dönem bordrosunun) cezası ya hiç yoktu ya da çok düşüktü. Bu nedenle de işverenler bir işçisi emekli oluncaya kadar SSK'ya dönem bordrosu vermezdi.
Ancak, burada SSK'nın da hatası var; işe girişi bildirilen (ki o zamanlar çalıştıktan sonra bildiriliyordu) sigortalının dönem bordrolarının SSK'ya verilip, verilmediğini araştırması gerekir ve eksiklik varsa kendi kanunu (506 Sayılı Kanun, 78-79'uncu maddeler) gereğince işverenden istemesi ve işverenin de vermemesi halinde resen (kendisi) düzenlemesi gerekirdi.
Yani, işveren işe giriş bildirgesi veriyor, ama dönem bordrosunda gün ve kazanç bildirmediği için SSK bu işe girişi geçerli saymıyor. Aslında 506 Sayılı Kanun'un 79. maddesi gereğince en azında işe giriş günü için işverenden gün ve kazanç bildiren dönem bordrosu istemeli, işveren vermezse resen düzenlemeli. İşverenin ve SSK'nın görevlerini yapmamalarının vebali çalışanlara çektiriliyor.

YARGITAY'IN GÖRÜŞÜ
Ne var ki Yargıtay bu konuda SSK gibi düşünmüyor ve işe giriş bildirgesinin verildiği günü sigortalılık süresinin başlangıcı saydığı gibi, işe giriş bildirgesinin verilmiş olması nedeniyle en az bir günlük çalışmanın var olduğunu kabul etmeye devam etmektedir. (Yarg.10. Huk. Dai. 5259/5152, 20.06.1995)

ZAMANAŞIMI SÜRESİ
Genel olarak, 506 Sayılı Kanun'un 79'uncu maddesine göre açılacak olan "Bir Günlük Hizmet Tespit Davası" işinizden ayrıldığınızı yılı takip eden yılbaşından itibaren beş yıl içinde açılmalıdır. Beş yıl geçtikten sonra açılacak davalar, hak düşürücü süre geçtiği için hemen reddedilmelidir. Ancak, yine Yargıtay bu konuda siz sigortalılardan yana tavır koymuş ve işe giriş bildirgesi verilmiş, ama dönem bordrosu verilmemiş olaylarda bu beş yıllık zamanaşımı süresinin geçerli olmayacağı kararını vermiştir.
Buna göre eğer sigorta başlangıç tarihiniz 1996 olarak kabul görürse %76 lık sakatlık oranıyla 16 yıl hizmet süresi 4 ay 3760 gün primle emekli olursunuz. Yok eğer sigorta başlangıcınız 2016 olarak kabul görürse bu seferde 15 yıl hizmet süresi 3960 gün primle emekli olursunuz...
 
Geri
Üst