Vergi indiriminden faydalanıp emekli olanın çalışması

süleyman

Üye
Üye
Katılım
Kas 24, 2010
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Sayın Halil Bey;

Birçok soruya vermiş olduğunuz cevapları takip ettim.Fakat benim durumuma benzer bir soru ile karşılaşmadım.Soruma cevap verirseniz sevinirim..

Ben 2001 yılında %80 oranında rapor ile vergi indiriminden faydalanarak 15 yıl ve 3600 iş günü prim süresini doldurarak emekli oldum. Benim merak ettiğim raporda %80 çalışma gücünü kaybettiğini yazdığı gibi ayrıca çalışabilir-çalışamaz bölümlerinden çalışmaz kısmında X (çarpı) işareti var. Dolayısıyla maaşımı yaşlılık maaşı olarak alıyorum ve tahsis numaram 2 ile başlıyor. Ogünden bugüne kadar hiç bir iş yerinde çalışmadım.Ancak her okuduğum benzer konularda ve SGK nın sitesinde bulabildiğim kadarıyla yaşlılık maaşına hak kazanan herkesin SGDP primi ödeyerek çalışabileceği, malulen emekli olanların ise herhangi bir iş yerinde çalışamayacağı yazılmaktadır. Benim sorum 1. 2. 3. derece sakatlık indiriminden faydalananların hepsi mi SGDP primi ödeyerek çalışabilir? Eğer öyleyse bu çarpı işaretinin anlamı nedir?
(Ben böbrek hastasıyım ve tek böbrekliyim)
İliginize teşekkür eder..Esenlikler dilerim...
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Merhabalar süleyman bey, malulen emekli olanlar hariç, engelli erken emekliliğinden yada yaşlılık emekliliğinden faydalanarak emekli olanlar, SGDP ( Sosyal Güvenlik Destek Primi ) ödeyerek çalışabilir. Sizin çalaşabilir/çalışamaz kısmında x (çarpı) işareti yazması nı SGDP ödeyerek çalışabilir algılamalısınız. Zira sizin gibi emekli olan binlerce kişi SGDP ödeyerek çalışıyor.
İşin etik yanı nı bir kenara koyarak söylüyorum. Bırakın yaşlılık emekliliğinden faydalanarak emekli olanları, malulen emekli olanlar bile "kayıt dışı" çalışıyor.
Tabi bu durum genelde bizim ülkemize has bir durum. Dünyanın başka ülkelerinde emekli olan kişiler başka işlerde çalışmayıp emekliliğin tadını çıkarıyor. Ama işte bizim ülkemizde emekliye verilen maaş az yaşam koşullarıda pahalı olunca insanlar mecburen emekli olduktan sonra da çalışıyor. Kimi SGDP ödeyerek kimi ise kayıt dışı çalışıp SGDP ödemeden çalışıyor.
 

süleyman

Üye
Üye
Katılım
Kas 24, 2010
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
sayın Halil Bey,öncelikle tahminimde kısa sürede cevap verdiğiniz için size çok teşekkür ederim.Yanlız, raporda çalışabilir kelimesinin yanındaki karenin boş olupta çalışamaz kelimesinin yanındaki karede X işaretinin olması kafamı bulandırıyor.Neden her ikisinde X işaret yok veya her ikisindede kutucuk boş değil? Asıl aradığım sorunun cevabı bu.Ben mühendis olduğum için bir iş yerinde mutlaka resmi olarak çalışabilirim.Çalışmaya başlarsam başıma bir iş gelirmi?İşe girmeden önce sgk veya vergi dairesinden SGDP ödeyerek çalışabileceğime dair bir yazı almam gerekirmi?İlginize tekrar tekrar teşkkür ederim.Saygılarımla.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Size şöyle anlatayım süleyman bey,
Sakatlık oranı ne olursa olsun o kişinin raporun da "çalışacağı" ve "çalışmayacağı" alanlar belirtilir. Sizin sakatlık oranınız %80 imiş. Sakatlık oranı %95 olan kişilerin bile raporlarında çalışabilecekleri alanlar yazılıdır. Zaten sağlık bakanlığının bu konuda ki görüşleri çok net.
Sağlık Bakanlığı der ki;

i) Rapor formunun “çalışabilir”, “çalışamaz” satırlarında özürlünün çalışma gücü kaybı derecesine göre çalışıp, çalışamayacağı tespit edilecektir. Çalışma gücü kaybı derecesine göre “çalışamaz” denen bir özürlünün özür grubunun gerektirdiği işlerde çalışamayacağı anlaşılacaktır. Örnek, % 65 Çalışma Gücü Kaybı derecesi ile değerlendirilmiş olan ortopedik özürlüye çalışamaz denmiş ise bu, özürlünün bedenen yapabileceği işleri kapsamaktadır.

j) “Çalıştırılamayacağı iş alanları” satırında ise; özürlünün özürü nedeniyle yapmaması/yaptırılmaması gereken iş alanları mutlaka belirtilecektir. Örnek; özür grubuna göre “Ayakta Durmayı gerektiren İşlerde”, “Görmeyi Gerektiren işlerde” çalışamaz şeklinde ifade edilecektir.

Daha önce ki mesajımda söylediğim gibi SGDP ödedikten sonra çalışmanız için hiç bir engel bulunmuyor. Bu konuda içiniz rahat olsun. İyice rahatlamak istiyorsanız bulunduğunuz ildeki SGK müdürlüğünede sorabilirsiniz.
 

süleyman

Üye
Üye
Katılım
Kas 24, 2010
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Sayın Halil Bey,Beni aydınlatmanız içime su serpti.Size sonsuz minnettarım.Tekrar görüşmek üzere sonsuz teşekkürler.
 

petsiye

Üye
Üye
Katılım
Kas 5, 2013
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Sn Halil Bey,

Geçen gün bu konu ile ilgili bir arkadaş ilginç bir şey paylaşmış bir grupta. Demişki ; " Sayın kardeşim, normal çalışıyorken şeker, tansiyon, anjio, göz vbç hastalıklarım var deyip müraccat etmişsen ve aldığın puan % 65 ÜZERİ İSE, sende bu belgeyi işyerine vermiş ve emekli olmuşsan, asla sen ne bu işyerinde ne de kendi adına başka bir işyerinde çalışamazsın demiş"

Bu cevabı bu arkadaş bana verdi. Ben bunu malulen emeklilik için söylediğini düşünmüştüm ama sorduğumda, hayır engelli erken emekliliği için bu söylüyorum dedi ve ekledi; rapor oranı % 65 üzeri olupta erken emeklilikten faydalanan kişi tekrar çalışırsa maliyeden ceza alır dedi. Bu konunun aslı nedir acaba ? aydınlatırsanız sevinirim.

NOT : Benim % 74 Sürekli vergi indirim belgem var, benim mayıs 2015 te günüm ve prim sayım doluyor, engelli erken emekliliğine başvurmayı düşünüyorum, ve aynı işyerinde emeklilik sonrası çalışmayı düşünüyorum.

Tekrar Selamlar ve Teşekkürler
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,397
Tepkime Puanı
440
Puanları
83
İlk açıklamada bir çok çelikili durum var.


En önemlisi siz emekllilik için müracat ettiğiniz taktirde size rapor sonucu elinize gelmez rapor oranınızı emeklikilk için değerlendirir ve sonuç size bildirilir.

Ayrıca emekli olduğunuz firma sizin bilgi ve iş gücünüzden memnun olduğu süerece çalıştırmak istemesinin önünde bir engel yoktur.

Malül veya erken emekli konusunda takrar çalışmak isteyen kişiler için ceza söz konus değil fakat maaşından küçük bir kesinti vardır.

Bu %65 rapor oranı hiç bir anlam ifade etme z%40 -- %60-- %80 ... oranları vergi indirminde sgk başlangıcı ile ilgilidir.

%40 ile %59 arası engelli seviyesi ile işe başlayıp ki ( iş gücü kaybı ) tek bir rahatsızlığa bağlı olan ) işe girip artması sonucu 1800 sgk primi ve 10 yılık sgk süreci içinde malüllük hakkı kazanlır.

Diğer her şart altında vergi indirimi yani %40 ve üzeri engelinz varsa sgk prim ve sgk prim ödme tarihinizle ile gilidir.

Notunuza cevap olarak aynı işyeri diye bir şart yok istediğiniz yerde istediğiniz kadar çalışabilirsinizn yanlız emekli maaşınızdan küçük şuan net olarak söyleyemeyeceğim %10-15 arası bir kesinti söz konusudur. Diğer cezai işlem diye bir şey söz konusu değildir.
 

petsiye

Üye
Üye
Katılım
Kas 5, 2013
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Sn. Septik,

Cevabınız için Teşekkür ederim. Ben sgk' ya vergi indirimim olduğunu bildirip gün toplama dilekçemi verdim ve xxxx mayıs 2015 tarihinde emekli olabileceğime dair yazı, benim tarafıma gönderildi. Açıklayıcı cevabınız için tekrar Teşekkürler
 
Tekerlekli Sandalye
Üst