Vesayet

Merhaba ben 2026 Ekpss sınavına hazırlanıyorum ve vesayet altındayım akıl zayıflığı nedeniyle tam ehliyetsiz oldum eğer Ekpss sınavından memur olarak atanırsam memurluğum vesayet yüzünden iptal olur mu?

Merhaba ben 2026 Ekpss sınavına hazırlanıyorum ve vesayet altındayım akıl zayıflığı nedeniyle tam ehliyetsiz oldum eğer Ekpss sınavından memur olarak atanırsam memurluğum vesayet yüzünden iptal olur mu?
Merhaba ,

Vesayet altında olmanız, tek başına “atanınca otomatik iptal” sonucunu doğuran bir hüküm değildir. Ancak fiiliyatta iki kritik eşik var ve bunlar memuriyetin kaderini belirler:

1) Atama için aranan genel şart: 657 m.48/A-7​

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre devlet memurluğuna alınacaklarda, 53. madde saklı kalmak kaydıylagörevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak” şartı aranır.

Siz “akıl zayıflığı” gerekçesiyle vesayet altındaysanız, bu durum Türk Medeni Kanunu m.405 kapsamındaki “kısıtlılık” halidir.
Bu nedenle idare, atama aşamasında sağlık değerlendirmesinde “görevini sürekli yapma yeterliliği” yönünden tereddüt görürse atamayı yapmayabilir.

Özet: Vesayet kararı, 657 m.48/A-7 yönünden idarenin ‘şart sağlanmıyor’ kanaatine ulaşmasına çok elverişli bir durumdur.

2) Atandıktan sonra “sonradan şart kaybı” tespiti: 657 m.98/b​

Diyelim ki yerleştirme oldu ve atama yapıldı. Sonradan, memurluğa alınma şartlarından birini taşımadığınızın anlaşılması veya memuriyet sırasında bu şartlardan birini kaybetmeniz halinde memuriyet sona erdirilebilir.

Bu yüzden “atanırsam kesin kalır mı” sorusunun yanıtı şudur:

• Eğer sağlık değerlendirmesi ve dosya incelemesi sonunda “görevini devamlı yapmaya engel akıl hastalığı” kapsamında görülürse, atama yapılmayabilir veya yapılmışsa 657 m.98/b gerekçesiyle sonlandırılabilir.

3) Peki EKPSS zaten engelli alımı değil mi?​

Evet, EKPSS engelli istihdamı mekanizmasıdır ve 657 m.53 engelli istihdamını düzenler.
Ama bu, 657 m.48/A-7’deki “görevini devamlı yapma” eşiğinin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Kanun metninde zaten “53. madde hükümleri saklı” denilerek birlikte değerlendirme yapılacağı ifade edilmiştir.

4) Riskinizi azaltan en net yol: vesayetin kaldırılması veya daraltılması​

Vesayet, sebep ortadan kalkarsa vesayet makamı kararıyla kaldırılabilir.
Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle kısıtlılıkta kaldırma için, kısıtlama sebebinin ortadan kalktığının resmi sağlık kurulu raporuyla belirlenmesi gerekir.

Bu şu anlama gelir:

• Sağlık durumunuz çalışma hayatını sürdürebilecek düzeydeyse, vesayetin kaldırılması (TMK m.472) veya kaldırma şartlarının oluştuğunun raporla ortaya konması (TMK m.474), memuriyet sürecinde karşılaşacağınız “ehliyet” kaynaklı riski ciddi biçimde düşürür.

Geri