Viral Hepatit ve Bilmemiz Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
VİRAL HEPATİT

Hepatit

Hepatit, karaciğer iltihabı demektir. Genellikle karaciğerde büyüme, hassasiyete ve bazen kalıcı hasar oluşmasına neden olur. Virüsler dışında çeşitli kimyasal maddeler, ilaçlar ve alkol alımı nedeniyle de oluşabilir.

Viral hepatit, karaciğere yerleşen çeşitli virüslerin neden olduğu en sık görülen bulaşıcı hastalıktır.

Viral Hepatit’in farklı tipleri var mıdır?

Her biri farklı bir virüs tarafından oluşturulan en az sekiz tip viral hepatit bulunmaktadır.

Hepatit A: Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde en çok çocuklarda, gelişmiş ülkelerde ise erişkinlerde görülmektedir.

Hepatit B: Hepatitin en sık görülen türüdür. Dünyada 300 milyon kişi bu hastalığı taşımaktadır.

Hepatit C: En tehlikeli olanıdır. Hastaların yarısında siroz hastalığına yol açar.

Hepatit D: Esas itibariyle hepatit B virüs taşıyıcısı olan ve damar içi uyuşturucu kullanlarda görülür.

Hepatit E: Bu hastalığın belirtileri hepatit A’ya benzer. Sıklıkla Hint okyanusu bölgesinde, Afrika’da ve gelişmiş ülkelerde görülmektedir. Yeni tanımlanan üç tane virüs hakkında çok az şey bilinmektedir. Son zamanlarda viral hepatit etkeni olduğu sanılan beş yeni virüs daha tanımlanmıştır.

Karaciğeri iltihaplandırarak hepatit oluşturan diğer hastalıkların virüsleri de şunlardır. Soğuk algınlığı virüsü, su çiçeği virüsü, enfeksiyöz mononükleaziz virüsü ve sitomegalovirüs.

Viral Hepatit’in Bulaşma Yolları:

Hepatit A ve E : Bu virüsler, hasta insanın dışkısı ile atılır. Bu dışkı ile temas eden ve iyice temizlenmemiş eller, sular ve yiyeceklerle bulaşır.

Hepatit B : Bu virüs kan ve kan ürünlerinin nakli ile bulaşabildiği gibi, küçük kesiklerden, örneğin öpüşme, kulak delinmesi, dövme yaptırılması sırasında, diş tedavisi veya cinsel ilişki sırasında da bulaşabilir. Doğum esnasında annede virüs varsa, çocuğa geçebilir.

Hepatit C : Bu hepatit virüsü, kirli enjektör, kirli kan ve kan ürünlerinin nakli ile insandan insana bulaşır. Cinsel temas yoluyla ve anneden bebeğine geçtiği de gösterilmiştir. Ancak hastaların üçte birinin hastalığı nereden ve nasıl aldığı saptanmamaktadır.

Hepatit D : Esas olarak virüs bulunduran kirli enjektör veya kirli kan ve kan ürünlerinin nakli ile bulaşır. Bu virüs sadece hepatit B virüsü bulaşmış insanlarda hastalık yapmaktadır. Muhtemelen hepatit B ve D taşıyıcılarından geçmeketdir.

Hepatit Olduğunuzda Renginiz Sarıya Dönecek mi, yani Sarılık Olacak mısınız?

Hayır, birçok viral hepatit hastasında sarılık ortaya çıkmaz


Viral Hepatit’in Belirtileri Nelerdir?

En sık rastlanan belirtiler halsizlik, orta derecede ateş, kas ve eklem ağrıları bulantı, kusma, dikkat azalması, müphrem karın ağrısı ve bazen ishal’dir. Birçok hastada belirtiler hafiftir veya yoktur; bu nedenle teşhis konulmayabilir. Hastaların küçük bir kısmında deride ve göz aklarında beliren sarılık, sarılığı takiben koyu renkte idrar ve açık renkte dışkı gözlenir. Kaşıntı olabilir. Sarılık ortaya çıktığında diğer belirtiler kaybolur. Bazı hastalar, hastalık sırasında 2,5-5 kg zayıflayabilirler.

Tekrar Hepatit olur muyum?

Evet, çünkü en az beş veya daha fazla hepatit virüsü vardır. Bunlardan herhangi birini, herhangi bir zamanda alırsanız hepatit olursunuz. Hastalığı geçirdikten ve virüse karşı bağşıklık oluştuktan sonra aynı virüs daha sonra alsanız bile hastalık oluşmaz. Bununla beraber, bazen B, C ve D hepatit virüsler yeniden hastalık oluşturabilirler.

Yatakta yatmalı mıyım?

Zorunlu değildir. Kural şöyledir: Kendinizi iyi hissediyorsanız, kalkıp dolaşabilirsiniz, yorgun hissediyorsanız yatmanız doğru olacaktır.

Ben ve Ailem için tehlike nedir?

Aynı evi paylaşan bireylerden birinde A, B, C veya E hepatit görülmesi diğer bireylere bulaşma riski doğurur. Gerekli kurallara uyulması yanısıra, evdeki bireylere A hepatit için gamma globulin, B hepatit için hiper immün gamma globulin, hepatit A ve B aşıları uygulanması koruyucudur.

Özel bir Diyet uygulamam veya Vitamin alamam gerekli mi?

Kolay sindirilen ve kaloriden zengin (çorba, komposto ve meyva suları) yiyeceklerin yenmesi yeterlidir. Birçok hastada halsizlik ve bulantı olması nedeniyle hafif bir kahvaltı gün boyunca yeterli olmaktadır. Öğünler arasında yukarıda belirtilen yiyeceklerin alınması uygun olur. Vitamin almanın etkisi henüz bilinmemektedir.

Alkol alabilir miyiz?

Alacağınız alkol hasta karaciğerinizi daha da yoracaktır. Alınmaması daha uygun olur.

Cinsel Hayatım devam edebilir mi?

Cinsel hayatın sürmesi hastalığın gidişini etkilemez. Ancak özellikle hepatit B’yi eşinize geçirme riski vardır. C hepatit için bu risk düşüktür. Prezarvatif kullanırsanız bu tehlike ortadan kalkacaktır.

Yemek yapabilir miyim?

Hepatit A ve E geçiriyorsanız bulaştırma riski olması yüzünden hem yemek yapmanız, hem de ailenizin yaptığınız yemekleri yemesi sakıncalıdır. Hepatit B, C ve D için böyle sakınca yoktur.

Bu hastalık ne kadar sürer?

Belirtilerin aniden ortaya çıkışını takiben birkaç hafta, bir veya iki ay içerisinde hastalık belirtileri geriler. Erişkin hastaların %90-95 kadarı %5-10 hastada kronik hepatit veya taşıyıcılık gelişir. Hepatit C başlangıç döneminde bazen tanınmaz. Hastalık, mikrobun alışından aylar ile yıllar sonra ortaya çıkabilir. Hepatit C hastalarının yarısından fazlasında belirtiler ve serum bulguları devam eder ve kronik hepatit gelişir. Hepatit B hastalarını yakalayan D hepatit virüsü, hepatit B’den daha ağır bir hastalık tablosu oluşturur, ancak hastalık tablosu oluşturur, ancak hastalık birkaç ay sonra iyileşir.

Doktorumu görmeye ne kadar zamanda bir gitmeliyim?

Kan testleri hastalığın tamamen geçtiğini gösterinceye kadar doktorunuza gitmelisiniz. Kan testlerindeki bozukluk 6 aydan fazla sürerse hastalığın kronikleşmesi söz konusu olduğundan dikkatli olunmalıdır.

Hepatitin Komplikasyonları nedir?

A, B, D, E hepatit hastaların çoğu tamamen iyileşirler. Birkaç ay ara ile hafif alevlenme atakları görülebilir. Her atak ile öncekinden daha hafif geçer. Ancak bu tekrarlanmalar, tam iyileşme olmayacağını göstermez. Hepatit A nedeniyle ölüm oranı, D ve B hepatite göre daha azdır. E hepatite bağlı ölüm oranı ise bilinmemektedir.

Hepatit B hastalarını %5-10’unda ve hepatit C vakalarının %80’den fazlasında kronik karaciğer hastalığı gelişir. Kornik hastalık hafif seyredebileceği gibi ilerleyerek siroza da neden olabilir. Kronik persistan ve kronik aktif hepatit olarak tanımlanan ve hastalık aktivitesini gösteren iki tip kronik karaciğer hastalığı vardır; ancak hasta karaciğerde aynı anda farklı bölgelerde bu farklı tipler bulunabilir. Kornik hepatit sonunda siroz ile sonuçlanır. Genellikle hastalığın seyrini takip etmek için biyopsi yapılır. Akut hepatit sonrasında kronik karaciğer hastalığı gelişminin nedenleri henüz bilnmemektedir.

Hepatit kanser nedeni olabilir mi?

Kronik hepatit B taşıyıcılarında ve kornikk hepatit C hastalarında karaciğer kanseri yüksek oranda görülmektedir.

Sonuç:

Viral hepatit ülkemizde çok sık görülmektedir. Bazı türleri çok sık görülmektedir. Bazı türleri oldukça bulaşıcı olan bu hastalık, çoğunlukla farkına varmadan geçirilmektedir. Bazı hastalar ölmekte; bazıları da kronik hastalığa maruz kalmaktadır. Virüsün bulaştığı insanların birçoğu da hastalanmayıp taşıyıcı olmakta ve kendilerinde bulunan virüs farkında olmadan başka insanlara bulaştırarak onların da hepatit veya hepatit taşıyıcısı olmalarına neden olmaktadır. Hepatit B virüsünü taşıyan gebe annelerin, doğumu takiben çocuklarının aşı ve pasif bağışıklık ilk korunmaları gerekmektedir. Hepatit B aşısının virüs bulaşmadan önce yapılmasının iltihabını ortaya çıkmasını önlemede yeterli ve güvenli olduğunu gösterilmiştir. Bu aşıyı bütün çocuklara, işlerinde kan ile temas ihtimali olan insanlara ve birden fazla cinsel partneri olanlara öneriyoruz. İnterferon tedvisi bazı hepatitis B ve C hastalarında etkilidir.

Bu çok önemli sağlık problemini ülkemizden uzaklaştırmak için elele verelim.

TEMİZLİĞİMİZE DİKKAT EDELİM

BİLGİLENELİM

BİLGİLENDİRELİM

AŞI OLALIM
 
Tekerlekli Sandalye
Üst