Yanlış ameliyat yapan DR'u mahkemeye verebilir miyiz?

lucky luke

Üye
Katılım
Eki 14, 2011
Mesajlar
32
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
%100 ağır engelli 1 annem var... antalyada özel bir hastanede burundaki etler ve sinüzitten dolayı amelliyat oldu... 1-2 ay geçmesine rağmen tat ve koku alma duygularını hissetmiyordu.. başka bir hastanede kontrol ettirdim... bana amelliyat yapan doktorun sinirleri zedelediği iletildi... acaba dava açma hakkım varmı??? varsa hastaneyemi yoksa hekimemi dava açacam??? dava açabilirsem hangi mahkemeye başvurucam... örnek bir dilekçe??? hukukla ilgilenen arkadaşlardan yorum ve yardım bekliyorummmm
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Ameliyat öncesi olası komplikasyonlar hakkında bilgilendirildiniz mi?
 

lucky luke

Üye
Katılım
Eki 14, 2011
Mesajlar
32
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
amelliyat öncesi sadece burundakietlerin temizleneceği ve sinüslerin temizleneceği iletildi
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Sanırım bu türden davalara yargıtay bakıyor. daha deneyimli arkadaşlar yazarsa daha iyi olur. ama size ameliyat sonrası komplikasyonlardan bahsedilmemiş ve ameliyat kalıcı hasara yol açmışsa dr'u ve ameliyatı yapan hastaneyi dava edebilirsiniz diye biliyorum ben. sonuçta bi hukuk ülkesinde yaşıyoruz.
 

elif74elif

Üye
Üye
Katılım
Kas 25, 2011
Mesajlar
109
Tepkime Puanı
2
Puanları
18
merhaba ben de yanlış ameliyat sonucu felç kaldım hukuki yolu size anlatırım en kısa zamanda çünki herzaman nete giremiyorum.En kısa sürede geniş geniş bildiklerimi paylaşacağım.
 

elif74elif

Üye
Üye
Katılım
Kas 25, 2011
Mesajlar
109
Tepkime Puanı
2
Puanları
18
Günaydın,öncelikle geçmiş olsun diyorum.Hem dr.a hem hataneye açabilirsiniz ikisi de sorumlu tutuluyor.Asliye hukuk mahkemeleri bakar bu işe ancak size iyi bir avukat tutmanızı tavsiye ederim zira işin kurdu olan avukatlarla bu işler daha kolay.Fakat yıpratıcı bir süre insanın sinirleri bozulabiliyor metanetli olmak lazım.İlk başta iyi bir avukat bulun onunla beraber karar verirsiniz ama izleyeceğiniz süreç şunlar;davayı ne yönde açacağınıza karar vermeniz gerekiyor yani maddi manevi tazminat mı yoksa cezai dava mı?maddi manevi tazminatı doğrudan asliye hukukta açıyorsunuz fakat ceza davasına asli ceza da açıyorsunuz.Ceza demek o dr.un dr.luk yapmasını engellemekle ilgili görevden uzaklaştırma yada birdaha dr. olamamasıyla ilgili.Aynı zamanda suç duyurusunda bulunmanız ve sağlık bakanlığına da şikayet etmeniz gerekiyor bunlar davayı güçlendiren şeyler.Yok ben sadece maddi manevi tazminat davası açacağım derseniz dediğim gibi asliye hukuk da davanızı açarsınız,yanlış ameliyat yapıldığını söyleyen dr.dan yazılı birşeyler alabilirseniz eliniz güçlenir.Davanın bir aşaması da adli tıp' dır.Hakim sevk eder adli tıp gerekli görürse hastayı tekrar muayene eder ve bir rapor düzenler o rapora göre hakim karar verir(hakim rapora bağlı olarak karar vermek zorunda değildir insiyatifi vardır.)Üzülerek söylüyorum ki genelde adli tıp dr.lehine sonuç veriyor ama hakim son göz tabii.Sonrasında diyelim karar sizin alehinize çıktı işte yargıtay o noktada devreye giriyor ve ben bir çok dava dosyası inceledim,yargıtay kararı genelde hasta lehine bozuyor onsan sonra tekrar dava görülüyor ve kesin karar çıkıyor.Yargıtay kararı onarsa kimse bozamıyor.Aynı şey karşı taraf için de geçerli yani hakim karşı tarafn alehine karar verirse onlar da yargıtaya başvuruyor.Ben dava açalı yaklaşık 1.5 sene oldu.Bunlar gözünüzü korkutmasın sadece biraz yıpratıcı.Dava açmak için fazla bir dosya parası ödemiyorsunuz ama zaman zaman bilir kişi parası yok adli tıp parası 300-500 vermeniz gerekiyor.Avukatla muhakkak dava sonucunda para vermek için anlaşın mesela,alacağınız tazminat bedeli üzerinden %10 gibi.Açabileceğiniz tazminat miktarı mal varlığınızla ilgili yani sahip olduğunuz gelirden çok fazlası dava açamıyorsunuz.Diyelim mal varlığınız ve geliriniz ortalaması 200 bin tl.o kadarlık dava açıyorsunuz fazlası haksız zenginleşmeye giriyor.Ne kadar saçma da olsa ne yazıkki böyle başka bir ülkede olsa trilyonlar konuşur ama bizde böyle paran varsa dava açabiliyorsun yoksa hesabın öbür dünyaya kalıyor.Malpraktis yasası diye bir yasa var şimdi,internetten araştırabilirsiniz.Bu yasa ameliyat sırasında oluşabilecek komplikasyonla dr.un ameliyatta hata yapması arasında ince bir çizgiye dayanıyor.Bu yasaya dayanarak son zamanlarda davalar genelde hasta lehine sonuçlanıyor.Annenizin almış olduğu engelli raporları da önemli,iş görememezlik durumu vs..elinizde ne kadar cephane varsa o kadar iyi.Benim hatırlamadığım sormak istediğniz bieşey olursa çekinmeyin.Allah yardımcınız olsun.
 

elif74elif

Üye
Üye
Katılım
Kas 25, 2011
Mesajlar
109
Tepkime Puanı
2
Puanları
18
Akademik çevrelerde malpraktis terimi, hukuk sisteminin özel bir alanını adlandırmanın ötesinde, tıbbi uygulamalardan kaynaklanan olumsuz sonuçları betimlemek amacıyla da kullanılmaktadır. Bu bağlamda ihmal, dikkatsizlik, bilgisizlik, beceri eksikliği ve hasta bakımında yetersizlik sonucunda ortaya çıkan tıbbi uygulama hataları “tıbbi malpraktis” kapsamında değerlendirilmekte ve terime daha geniş bir alam yüklenerek, hekimin mevcut şartlarda makul olan hizmet ve bakımı başaramaması, meslekte tecrübeli bir hekimin aynı şartlar altında sergileyebileceği performansı gösterememesi, normal uygulamanın gereklerinden sapması ve standartlarını düşürmesi, bundan bir zararın doğmuş olması olarak tanımlanabilmektedir.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Bilgiler için teşekkürler elif. Anlaşılır bi açıklama yapmışsın.
 

elif74elif

Üye
Üye
Katılım
Kas 25, 2011
Mesajlar
109
Tepkime Puanı
2
Puanları
18
Rica ederim ne demek :)yardımcı olabildimse ne mutlu bana.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst