Yapılması gereken tahlil ve tetkikler (spina bifida)

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
BT (Bilgisayarlı tomografi)

Bilgisayarlı tomografi beynin resimlerini çeker. Bu resimler bir bilgisayar ekranında görülür. Bazen daha iyi görebilmek için damardan ilaç vermek gerekebilir. Ağrılı bir test değildir. 5 - 10 dakika sürer. Beyin cerrahı bebeği gördükten sonra gerekirse ister. BT, hidrosefalisi olmayan bebeklerde genellikle istenmiyor..

MR (Magnetik rezonans)

Emar diye okunur. Manyetik rezonans görüntüleme bir elektromıknatıs, radyo dalgaları ve bilgisayar yardımıyla beynin ve omuriliğin resimlerini çeker. Bazen daha iyi görebilmek için damardan ilaç vermek gerekebilir. Can yakmaz, ancak makine çok ses çıkarır. Hareketsiz durmak gereklidir, küçük çocukları bazen ilaçla uyutmak gerekebilir. 20 dakika veya daha uzun sürer. Çocuk rahat durmaz ya da uyutulmazsa 1 saatten fazla sürdüğü oluyor. Beyin cerrahı uzmanı bu tetkiki kese ameliyatından önce istemektedir. İlerleyen yaşlarda özellikle gergin omurilik sendromu gelişmişse tekrar istenir.

Böbrek ultrasonu;

İdrar yollarının resmini çeker, ağrısız ve basittir, kısa sürer, çocuk pek rahatsız olmaz. Böbreklerin ve mesanenin durumu hakkında bilgi verir.

Voiding sistoüretrogram;

Mesaneye bir sonda koyduktan sonra içeri özel bir sıvı verilir. Daha sonra idrar yollarının resmi çekilir. Bu test sayesinde böbreklere idrar kaçağı olup olmadığı anlaşılır. Yarım saat kadar sürer. Biraz rahatsızlık verebilir. Küçük çocuklarda yapılması çocuk rahat durmadığı taktirde zor olur. Rahat durmayan çocukta tetkik neticesi hatalı çıkabilir. Bu nedenle çocuk rahat durmuyorsa ağızdan bir şurup verilerek çocuk uyutulur. İlk Voiding sistoüretrogram çocuk yaşına girmeden yaptırılmalı ki bir sıkıntı varsa, böbreklere zarar gelmeden tedbir alınmalıdır. İlerleyen yıllarda 1-2 senede bir yaptırmakta fayda vardır.

Böbrek sintigrafisi;

Damardan verilen özel bir ilacın böbreklerden geçmesi ile böbreklerin kanı temizleme hızı ölçülür. Ayrıca böbreklerde bozulma varsa onu da gösterebilir. Böbreklerin yüzde kaç oranında çalıştığını gösterir. 1 saat sürer, çocuk sıkıntı çekmez. Üroloji ya da nefroloji uzmanının uygun gördüğü zamanlarda çekilir. Ben bir hasta yakını olarak bebek doğduktan sonra ilk 6 ay içinde, 3 yaşına kadar da her yıl 1 kere çekilmesini tavsiye ediyorum. Sonraki yıllarda 2 yılda bir çektirilip böbreklerin durumu incelenmeli. Böbreklerde hasar var mı yok mu diye baktırılmalıdır.

Ürodinami;

Mesane duvarının sertliğini gösterir. Mesaneye sonda konularak içeriye su verilir. Su dolarken mesane duvarının sertliği ölçülür. Buna göre ilaç kullanma ihtiyacına karar verilir. Özellikle küçük çocuklarda yapılması biraz zordur. Bu test genellikle Voiding sistoüretrogram testi ile beraber yapılır. İlk olarak çocuk yaşına girmeden yaptırılmasında faydır. Daha sonra mesaneye uygulanan tedavinin süreci içerisinde 1-2 yılda bir yapılır.

TİT (Tam İdrar Tetkiki)

İdrar yollarında, mesanede iltahap olup olmadığı hakkında bilgi verir. Lokosit sayısı 4-5 ten fazla çıkarsa titten hemen sonra idrar kültürü yapılmasında fayda vardır. Ayda 1 tit yapılmalıdır.

Kültür Antibiogram;

İdrar yollarında iltahap varsa bu iltahaba neden olan bakteri bu testle belirlenir. Aynı zamanda enfeksiyonun tedavisi için kullanılacak olan antibiotiğin çeşidi bu testle belirlenir. TİT tahlilinde lokosit 4-5 ten fazla çıkmış ise mutlaka kültür antibigram testi yapılmalıdır. Tahlil neticesinde kültürde üreme olmuşsa sonuç 2 ya da 3 gün sonra alınır. Üreme olmamışsa 1 gün sonra alınır. Özellikle sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklara bu tetkik her ay uygulanmalıdır. İdrar numunesi almadan önce çocuğun altı güzelce dezenfekte edilmelidir. Bunun için hastaneden size özel bir temizleme pedi verilecektir. İdrarın da orta kısmını numune olarak vermeye çalışın. idrara her hangi bir başka madde temas etmesin. Tahlil sonucunu etkileyebilir.


spinabifidaturkey
 
Tekerlekli Sandalye
Üst