Yarım Felç ve Tanımı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bedenin sağ yada sol yarısının kısmi veya tam tam felci ( hemipleji de denir.)

Yarım felç çoğunlukla tüm beyin düzeyinde beyin kabuğundaki hareket uyarıcı sinir hücrelerinin hastalığına, bazende pramit sinir yolu bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkar.

Bu yolun lifleri, bedenin karşı tarafın hareketliliğini sağlamak için, omurilik soğanı düzeyinde çarprazlaştığından bir taraftaki yarım felç, karşı taraftaki bir bozunu belirtir.

Yarım felç'e yol açan bozunların çok değişik nedenleri olabilir. En sık nedenler arasında damar rahatsızlıkları, beyin yada beyin zarı kanamaları, daha seyrek olarak enfeksiyonlar beyin iltihabı, beyin zarı iltihabı,apse, frengi sayılabilir.

Bazende yarım feç'in altında bir ur yada ilerleyici bir omurilik hastalığı (plaklı skleroz ) yatabilir.

Yarım felç bir kanamayla birlikte aniden ortaya çıkabilir. Yada ilerleyici olarak baş ağrısı, baş dönmesi veya karıncalanma gibi ön belirtiler gösterebilir.

Yarım felç geliştikten sonra koma, ve bir kaç felç düzeyi görürüz.
Gevşek yarım felç, kasılmalı yarım felç gibi bir kaç dönemde seyreder. Koma sırasında hastanın bilinci yerinde değildir,
refleksleri silinmiştir. Hasta idrarını ve dışkısını tutamaz.
haldedir.

Gevşek yarım felç: Hasta felçli tarafda istemli hareketler yapamaz. Bu tarfda duyu bozukluklarıda gözlenir.Konuşma bozukluklarına (afazi) sıklıkla rastlanır.

Kasılmalı yarım felç: Alt üyelerde gerilme biçiminde kas kasılmaları ile seyreder.

Yarım felç'in seyri değişkendir olguların çoğunda, sinirsel bozukluklar önemli oranda gerilerler. Ancak az yada çok belirgin kalıcı izler görülebilir.

Acil durum geçtikden ve olaya yol açan neden tedavi edildikten sonra hareket ve konuşma bozukluklarına yönelik tedavi uygulanır. Sabırla uygulanan bu tedavi çoğunlukla çok iyi sonuçlar verir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst