Yemek Borusu İşlevi Ve Hastalıkları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yemek borusu hastalıkları arasında en sık rastlananı iyicil ve kötücül lezyonlardır. Herhangi bir nedenle oluşan haraket yeteneğindeki bozukluk yüzünden besinleri ilerletme işlevide bozulabilir.

Ağızdan yutulup gelen besinleri alt ucundaki büzücü kasdan geçirerek mideye ulaştıran yemek borusu, mideden geriye bir akımı önlemek için sürekli kasılmış olarak kalmakdadır. Bu akış enzimlerce zengin çok asitli( ekşi) mide suyunun yemek borusuna geri gelmesi demekdir. Bu geri dönüş göğüsde ağrılara,göğüs kemiğinin arkasından yukarı doğru gelen yanmalara neden olmaktadır. Bu sorunlar yemek borusunun alt ucundaki büzücü kasın gevşemesinden ileri gelir.

Diyafram fıtığıyla birlikde ortaya çıkabilir. Çoğunlukla zararsızsada kulak-boğaz-burun ve akciğer enfeksiyonlarına veya endeskopi aracılığıyla teşhis konulan çok daha önemli yemek borusu lezyonlarına sebeb olabilir.
Örneğin (yemek borusu iltihabı, ülser,kanamalar, darlık ve yemek borusu kanseri'de sıklığını korumaktadır)

Batı Avrupada erkeklerdeki kanser riski özellikle 50 yaş üstündekilerde alkol ve sigaraya bağlı olarakda artış göstermekdedir.

TEDAVİSİ

Tedavisi cerrahi olarak urun ,lezyonların temizlenmesi ardından kemoterapi ve radyoterapiyle gerçekleşmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst