Yemek Borusu Kanseri (ÖZOFAGUS) Belirti Tanı ve Tedavi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bir çok kanser türünden bir tanesi olan yemek borusu kanseri hakkında genel bilgiler içeren bir yazı hazırladık. Öncelikle her hastalıkta olduğu gibi erken tanının önemini bir kez daha vurgulayarak hastalığı bilmenin ve tanımanın bu savaşa bir adım önde başlamak olduğunun altını çiziyoruz.


Yemek borusu kanserinin belirtileri nelerdir ?

Yemek borusu kanseri tanısı genellikle hastanın şikayetlerinden yola çıkılarak konulur. Aşağıdaki belirtilerin bazılarının varlığı yemek borusu kanseri şüphesini uyandırmalıdır ?

1. En sık görülen belirti yutma güçlüğüdür. Bu başlangıçta yutulan gıdaların yemek borusundan geçerken takılması şeklindedir. Başlangıçta daha çok katı gıdalar yutulamaz iken, zaman içinde hasta su bile içilemez,

2. Kusma veya yutulan gıdaların ağza geri gelmesi,

3. Gıdaların yutulması sırasında ağrı oluşması,

4. Üst karın bölgesinde yanma hissi veya ağrı.

5. Tükrük salgısının artması.

6. Kilo kaybı, zayıflama.

7. Ses kısıklığı, öksürük.


Yemek borusu kanserinden korunmak için nelere dikkat edilmesi gerekir?

Yemek borusu kanseri kimlerde daha sık görülür ?

Yemek borusu kanseri


1. İleri yaşta,

2. Erkeklerde,

3. Şişmanlarda,

4. Sigara içenlerde,

5. Kronik alkol tüketicilerinde,

6. Kronik reflü hastalığına bağlı Barrett özafagusu gelişenlerde,

7. Taze meyve ve sebzeleri az tüketen kişilerde,

8. Yemek borusu hastalıklarından biri olan akalazyada ve

9. Kaza veya intihar amacıyla toksik madde içenlerde daha sık görülür .


Yemek borusu kanseri nasıl teşhis edilir ?

Yemek borusu kanserinin teşhisi için yemek borusunun ilaçlı film veya endoskopi ile incelenmesi yeterli olmaktadır. Ancak hastalığın yayılımın derecesinin anlaşılmasında veya tedavi sonrası takibi için endoskopik ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, MR ve positrion emission tomografi (PET) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.


Yemek borusu kanserinde tedavi yöntemleri nelerdir ?

Yemek borusu kanserinin tedavisinde kullanılan ana tedavi yöntemleri cerrahi, ilaç (kemoterapi) ve şua (radyoterapi) tedavisidir. Yemek borusu kanserinde en yöntemi ameliyatetkili tedavi tır.


Cerrahi tedavini mantığı nedir ?

Yemek borusu boyundan başlayıp karın içine kadar devam eder. Bu konumu ve pek çok hayati organ ve damarlar ile yaptığı yakın komşuluk nedeni ile yemek borusu ameliyatlarının gerçekleştirilmesi diğer birçok ameliyattan daha zordur. Ameliyatta kanser, yayılma olasılığı olan bezeleri ( lenf nodlarını) de içerecek şekilde temiz cerrahi sınırlarla birlikte çıkarılmalıdır (Radikal özefajektomi- Lenfadenektomi). Geçmişte ameliyat ile yanlızca yemek borusu çıkarılıyor ve yeterli sayılıyordu. Oysa yemek borusu kanserlerinin çoğu tanı konulduğunda lenf bezlerine yayılmış durumdadır. Lenf bezlerine yayılma olduğunda yalnız yemek borusunun çıkarılması yetersiz bir tedavi yaklaşımı olur ve başka bir çözüm bulunamaz ise hastalık kısa bir süre içinde tekrarlar. Bu nedenle yemek borusu kanserlerinde kanserin yayılma olasılığının olduğu tüm lenf bezlerinin çıkarılması gerekir. Bu işlem ameliyatın vazgeçilmez prensiplerinden biridir.


Ne tür ameliyatlar yapılır ?

Kanserin yemek borusundaki yerine göre değişik ameliyat şekilleri kullanılır.

1. Açık (klasik) yöntem

Yemek borusunun bir bölümünün çıkarılması
Mideye çok yakın olan tümörlerde karından veya göğüs boşluğundan yapılan kesi ile yemek borusunun sadece alt kısmı çıkarılır. Çıkarma işlemini takiben mide göğüs boşluğu içinde tekrar yukardaki yemek borusu bölümü ile birleştirilir. Bazen bu işlem için hem karnı hem de göğüs boşluğunu açmak gerekir.

Yemek borusunun tamamının çıkarılması
Diğer bir ameliyat şekli yemek borusunun tamamının çıkarılmasıdır. Bu işlem iki veya üç ayrı kesi kullanılarak yapılabilir.

Bazı hastalarda karnından ve boynundan yapılan iki ayrı kesi ile yapılır. Yemek borusu çıkarıldıktan sonra hastaya midesinden veya kalın barsağından yeni bir yemek borusu yapılır.
Bu ameliyatta kanser etrafındaki lenf bezlerinin çıkarılması teknik olarak mümkün değildir.
Bu kanserin bu bölgedeki lenf bezlerine sıçradığı hastaların daha sonraki tedavisinde önemli problemler yaratır.

Üç kesi yapılan ameliyatlarda lenf bezleri yeterince temizlenebilir. Ancak yapılan üç ayrı kesi nedeni ile ameliyat sonrası dönem özellikle ileri yaşta olup ek problemleri olan hastalarda oldukça sıkıntılıdır. Bu hastalarda solunum sistemi ile ilgili çok ciddi problemler yaşanabilir.

2. Laparoskopik ve torakoskopik yöntem

Yemek borusu tedavisindeki önemli gelişmelerden biri de tüm bu ameliyatların laparoskopik olarak yapılabilmesidir. Yemek borusu kanserlerinin laparoskopik yöntemle yeterli onkolojik temizlik sağlanarak güvenli bir şekilde tedavi edilebileceği son yıllardaki çalışmalarda gösterilmiştir. Bu yöntemde ameliyat sonrası dönemin çok daha iyi geçmesini sağlamak amacıyla laparoskopik ve torakoskopik yöntemler birlikte kullanılır. Bu ameliyatta yapılan işlem üç kesili klasik yöntem ile aynıdır. Ameliyat hastanın karnına ve göğüs boşluğuna yapılan çok küçük 4-5 kesiden içeriye sokulan çapları 0.5-1 cm arasında değişen borucuklar yardımı ile yapılır. Yemek borusu ve etraf lenf bezleri birlikte çıkarılır. İşlem deneyimli ellerde güvenilir bir işlemdir. Ameliyat sonrası solunum problemleri çok daha az görülür. Hastalar çok daha az ağrı duyar, hastanede daha kısa süre yatar ve daha kısa bir süre içinde normal yaşantılarına dönerler. Kozmetik görüntü mükemmeldir. Laparoskopik-torakoskopik yemek borusu kanseri tedavisi bu alanda en yeni ve etkili yöntemdir.

Yemek borusunun çıkarılamaması
Bazı durumlarda yemek borusundaki tümör çıkarılamaz. Bunun en temel nedenleri;

1. Hastanın genel durumunun büyük bir ameliyata izin vermemesi,

2. Kanserin ameliyatla çıkarılmasının mümkün olmaması ve

3. Kanserin uzak organlara sıçramasıdır.

Bu şekilde tümörü olduğu yerde bırakılan hastalarda hastayı beslenmesi amacıyla endoskopik stent, endoskopik gastrostomi ve ameliyatla by-pass gibi değişik tedavi seçeneklerinden yararlanılabilinir.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yutak (Farinks) Kanserleri, belirti, tanı ve tedavisi

Yutak (Farinks) Kanserleri

Yemek borusu kanseri nedir.jpg

Yutak ve Altyutak Kanserleri


Yutak (farinks), sindirim sisteminin yemek borusu üzerinde kalan kısmıdır. Üç bölüme ayrılır:

phx.jpg

Nazofarinks (geniz) [1]: Burunun gerisinde yer alır. Farimksin bu bölümü solunum sistemine aittir.

Orofarinks [2]: Ağız boşluğunun arkasında kalan kısımdır. Bu bölüm solunum ve sindirim sistemlerinin ortak alanıdır. Bu

bölgede Dilin üçte birlik arka kısmı, yumuşak damak, bademcikler, yan ve arka duvarlar bulunur.

Hipofarinks [3]: Gırtlağın arkasında kalan ve yemek borusunun hemen üzerinde kalan kısımdır.Farinks kanserlerinin çoğu,

mukoza adı verilen ve yutağın iç yüzeyini döşeyen pembe renkli kaplayıcı tabakanın yüzeyindeki yassı hücrelerden kaynaklanan yassı hücreli karsinomlardır

(skuamoz karsinom). Genellikle iç yüzeyden başlayan yutak kanserleri büyüdükçe çevresindeki derin yapılara, sinirlere, damarlara, lenf bezlerine da yayılırlar.

Yutak kanserlerinin oluşumunda etkili risk faktörleri :

Tütün ürünlerinin kullanımı: Sigara içimi en önemli etkendir. Gırtlak kanseri bulunan hastaların %95'i sigara içen kişilerdir

ve sigara içen kişilerde gırtlak kanseri gelişme riski içme,yenlere göre 5-35 kat daha fazladır.

Aşırı alkol kullanımı: Özellikle sigara içimi ile birlikte olduğunda kanser gelişiminde rolü daha fazladır.

İnsan papillom virüsü (HPV=Human Papilloma Virus)

Yemek borusu ve yutak kanserlerinin belirtileri nelerdir?


Belirtiler:

Boğaz ağrısı
Boğazda yabancı cisim hissi
Boğazda şişlik
Yutkunma zorluğu
Yutkunurken ağrı
Kilo kaybı
Öksürük
Kulak ağrısı
Ses değişikliği
Boyunda şişlik

Bu belirtiler kanser dışındaki hastalıklarda da görülebilir. Bu belirtilerin birkaç haftadan uzun sürmesi ve düzelme göstermemesi durumunda kanserden

şüphelenilmeli ve bir hekime muayene olunmalıdır.

Yemek borusu ve yutak kanserleri nasıl teşhis edilir?


Tanı ve tedavi planlaması için yapılması gereken işlemler:

Yutağın ve boyunun muayenesi: Yutağın iç yüzü ağız içinden bir ayna yardımıyla veya endoskop adı verilen optik

aletlerin yardımıyla görülebilir.

Boyunda yutak kanserlerinin etkileyebileceği lenf bezleri elle muayene edilir.

Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme: Kanserin gırtlak veya boyundaki yayılımını ve büyüklüğünü

değerlendirmek için gerekebilir.

Baryumlu röntgen filmi: Yutağın üçüncü bölümünün ve yemek borusunun incelenmesi için gerekebilir.

Ultrasonografi: Boyundaki lenf bezlerinin değerlendirilmesi için yararlanılabilir.

Biyopsi: Anormal görünen yüzeylerde kanserleşme olup olmadığı, biyopsi işlemi ile alınan bir doku örneğinin işlemlerden

geçirildikten sonra bir patoloji uzmanı tarafından mikroskop altinda incelenmesi sonucunda belirlenir.

Tedavi şeklini belirlemede etkili faktörler:

Kanserin yutakta yerleştiği bölge
Kanserin büyüklüğü ve yayıldığı yerler
Biyopsi ile belirlenen hücre özellikleri (patoloji sonucu)
Hastanın yaşı ve genel sağlık durumu

Yemek borusu ve yutak kanserlerinin tedavisi nasıl olur?


Tedavi seçenekleri:

Radyoterapi (radyasyon tedavisi)
Kemoterapi (ilaç tedavisi)
Ameliyat

Yemek borusu ve yutak kanserleri tedavisinin başarı oranı nedir? Tekrarlama riski var mıdır?



Makale: Prof. Dr. İrfan YORULMAZ
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş- Boyun Cerrahisi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst