Yeni düzenleme çerçevesinde emekli ikramiyesi hakkında soru ve cevaplar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yeni düzenleme çerçevesinde emekli ikramiyesi hakkında soru ve cevaplar

Bir kamu kurumunda 657 sayılı Kanuna tabi memur olarak 3000 ek göstegede ve 1.derece 4. kademede görev yapmaktayım. Göreve başlama tarihim 12.12.1987 ve doğum tarihim 01.04.1964. Çalıştığım kamu kurumundan kendi istegimle ayrılarak özel sektöre geçme düşüncem var. Bu konu ile ilgili aşağıda yazılı sorularıma cevap verirseniz sevinirim.

1- Kamu kurumundan özel sektöre geçerek İş Kanununa tabi çalışacağımdan emekli sandığından emekli olabilmem için ne kadar süre sonunda özel sektörden ayrılarak emekli sandığına emeklilik müracatı yapmalıyım ?

2829 sayılı Kanun gereğince memurluktan ayrıldıktan sonra 3 yıl 5 ay 29 günlük süreyi geçirmeden işçi statüsünden ayrılıp emeklilik talebinde bulunmanız halinde memuriyetten emekli olabilmeniz mümkündür. 3 yıl 6 ay veya daha fazla işçi stasünde çalışırsanız işçi statüsünden emekli olursunuz.

2- Kamu kurumundaki memur olarak çalışmam nedeniyle bu süreleri kapsayan emekli ikramiyesini alabilir miyim ?

6270 sayılı Kanuna göre isteğinizle memurluk hizmetinizden ayrıldığınızdan dolayı memurluk sürenize isabet eden süreler için emekli ikramiyesi alamazsınız.

3- Özel sektörde İş kanununa tabi çalışmaya devam edip İş Kanununa tabi emekli olursam kıdem tazminatı + kamuda çalıştığım süreleri kapsayan emekli ikramiyesini alabilir miyim?

İş Kanunu hükümlerine göre memurluk hizmetleri de kıdem tazminatı hesabında değerlendirilmektedir. Bu konudaki talebinizi Çalışma Genel Müdürlüğüne yaparak kesin bilgiyi almanızda fayda olacağını düşünmekteyiz.

4- 17 yıl aralıksız olarak öğretmenlik yaptım ve istifa ettim. Devamında yurtdışında (İsviçre’de) çalıştım. 65 yaşıma girince, İsviçre Emeklilik Kurumu, İsviçre’deki çalışmalarımın karşılığı olarak kısmi emeklilik aylığı bağladı. Bunun üzerine T.C. Emekli Sandığı’na müracaat ederek 17 senelik hizmetimin karşılığı olarak aylık bağlanmasını talep ettim. Hiçbir hizmet birleştirmesi ve ödeme yapmadım. Türkiye’de başka bir kurumda çalışmadım. Aylık bağlandı (5. derece 1. kademe) ama emekli ikramiyemi ödemediler. Sadece Emekli Sandığına bağlı hizmetlerimden dolayı Emekli Sandığından emekli edildim. Bütün yazılıp çizilenleri, anlayabildiğim kadarı ile ilgili kanunları inceledim ve ikramiye ödenmemesini gerektiren bir ifade bulamadım. Konu hakkındaki işin doğrusunu öğrenebilir miyim?

3201 sayılı Kanuna göre borçlanma yapıp emekli olsaydınız ikramiye alabileceğinizi değerlendirmekteyiz. Ancak bugün içinde 6270 sayılı Kanunla yapılan değişiklik esas alındığında ikramiye hakkınızın olamayacağını değerlendirmekteyiz.

5- Babam 06/11/2011 tarihinde vefat etti. Anneme ve bana (kardeşim yok) dul-yetim aylığı bağlandı.. Babam 1955 doğumlu ve mumurluğunda 27 yıldan emekli olacak. Ölmeden önce çalışıyor durumdaydı. Hesaplara göre 32.000 TL civarında emekli ikramiyesi beklerken bize 23.000 TL emekli ikramiyesi verildi. Yapılan kesintinin nedeni nedir? Yaşını ve gününü doldurarak emekliliği haketmiş vefat eden memurun ikramiyesinde kesinti yapılır mı?

Memurların emeklilik ikramiyelerinin hesap edilmesinde intibakları ve ek göstergeleri gibi bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar ödenecek ikramiye tutarını etkilemektedir. Emekli ikramiyesinden bir kesinti yapılmayacağını değerlendirmekteyiz. Ancak, herhangi bir borç gibi kesinti yapılmasını gerektiren bir durum varsa kesinti yapılabilir. Ancak, sebebini öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat yaparak kesintinin sebebini öğrenebilirsiniz. Derece-kademesi, memurluk ünvanı hizmet süresi gibi bilgileri belirtirseniz ikramiye tutarının ne olacağını bildirmemiz mümkün olacaktır. Ayrıca şu değerlendirmeyi de yapmakta fayda görmekteyiz. Babanızın anne veya babası hayatta ise Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaatlarına kadar bunlar için de ikramiye payı ayrılmış olabileceğini tahmin edebiliriz.

6- Eşim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında mühendis olarak çalışmaktadır. Şuanda üniversiteye Yrd.Doç. olarak geçmek için bakanlığın izin vermemesi nedeniyle istifa etmesi gerekiyor ve 11 yıllık memuriyeti var. Ancak 23 Aralık 2011 tarihinde meclis genel kurulundan geçen Kanuna göre internette yer verilen "İstifa eden memur, dönüp gelse dahi emekli ikramiyesini alamayacak" başlıklı habere istinaden de eşim üniversiteye geçtiğinde ve emekli olduğunda bu 11 yıllık memuriyetinin emekli ikramiyesini alamayacak mı? Ayrıca istifa edip giderse özlük haklarında nasıl bir kaybı olabilir?

2914 sayılı Kanuna göre çalışan personeller Emekli Sandığına tabidir. Eşinizin tüm hizmetleri yine memurluk hizmetleri gibi değerlendirileceğinden, emekliliğinde mühendislik süresine ve yardımcı doçentlik süresine ikramiye ödenmesi gerektiğini belirtebiliriz. Ancak, 6270 sayılı Kanunun eşinizin durumunu barındırmadığını söylememiz doğru olacaktır. 6270 sayılı Kanunun esası memurluktan ayrılan ve sigortalı veya bağ-kurlu olarak çalışanlarla ilgili olmaktadır.
 
M

mavibalina2012

Guest
3. Sorunun cevabı şu şekildedir, eğer kamu sektöründe veya özel sektörde işçi statüsünde görev yapılmışsa emekli olunduğunda emekli olunan süreye kadar çalışılan süre için yani son gün mesai bitimine kadar tüm süreler hesaplanıp kıdem tazminatı ödenir başkaca bir ödeme yapılmaz sadece maaş bağlanır...Eğer kamuda memuriyetten sonra işçiliğe geçilmişse memuriyette geçen süreler memuriyetten ödenir bu süre hesaplanırken artık günler hesaba alınmaz tam yıl hizmetine göre yani 3 yıl 5 ay 2 gün hizmet varsa tam yıl yani 3 yıllık süre baz alınarak hizmet kadro, derece hesaba katılarak memuriyetten ödeme yapılır işçilikte geçen süreler işçilikten kıdem tazminatı şeklinde ödenir...Eğer kamuda önce işçi statüsünde çalışılırken memuriyete geçilmişse bu sefer işçilikte geçen süreler için hizmet birleştirmesi yapılarak hesaplanır ve tüm süreler (işçilik ve memuriyet dahil) memuriyetten ödenir (kadro, derece gibi kıssaslara göre) ve toplu para memuriyetten verilir bir de maaş bağlanır...Eğer bu statülerde çalışır iken emekli olacak durumda iseniz kurumunuzun personel birimlerine durumunuzu belirten dilekçe ise başvurabilirsiniz onlar sizin adınıza gereken işlemleri başlatıp sizlere bilgiler vereceklerdir ancak emekli olduktan sonra memuriyet veya işçilik hizmetlerinizden dolayı hak kaybına uğramış iseniz SGK'ya dilekçeyle başvurup durumunuzu bildirebilirsiniz...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst