Yeni Televizyonlar 'Engelli Dostu' Yayın Yapacak

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), sayısal yayınların izleneceği cihazların teknik özelliklerini belirledi. Televizyon yayınlarında karasal sayısal yayın teknolojisine geçiş için geri sayım başladı. Yeni sistemde, görme ve işitme engelli izleyiciler televizyon yayınlarına daha kolay erişirken, dileyen televizyondan internete bağlanabilecek; video, interaktif reklam, kişiselleştirme, oylama, oyun ve sosyal ağlar gibi etkileşimli uygulamalara erişebilecek. Sayısal televizyon alıcılarında izleyiciler için birden fazla dilde ses yayını bulunacak.



2013'te başlayacak Karasal sayısal yayıncılığa geçişte yayın kuruluşlarını ilgilendiren tüm altyapı yatırımlarına ve deneme yayınlarına ilişkin operasyonları bundan böyle Televizyon Yayıncıları Derneği üyesi ulusal televizyon kanalları tarafından kurulan verici tesis ve işletim şirketi yürütecek. Şirketin kurulmasıyla birlikte, RTÜK tarafından karasal sayısal deneme yayını için tahsis edilen frekanslar üzerinden, İstanbul öncelikli olmak üzere kısa bir süre içerisinde DVBT-2 deneme yayınma başlanması bekleniyor. RTÜK tarafından 2013 yılının başında gerçekleştirilecek frekans ihalesinin ardından karasal sayısal televizyon yayınları başlayacak.



Ulusal televizyon kanalları tarafından kurulan verici tesis ve işletim şirketi, ihaleden önce İstanbul'da karasal sayısal televizyon deneme yayınlarını başlatacak. Bu sayede izleyiciler karasal sayısal televizyon yayınlarını frekans ihalesi öncesinde izleme olanağı bulabilecek. Karasal sayısal yayınlar RTÜK tarafından özellikleri belirlenen televizyon alıcılarıyla izlenebilecek.



TV alırken dikkat!



Sayısal TV alıcılarıyla ilgili piyasada bir karmaşa yaşanmaması ve tüketicilerin mağdur olmamaları için, üretici ve ithalatçı firmaların da katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda RTÜK tarafından karasal sayısal yayın alıa gereksinimleri belirlendi ve kurumsal internet sitesinde yayımlandı.



Piyasada veya evlerdeki mevcut televizyonlar ile karasal sayısal yayınları izleyebilmek için 'Set Top Box' adı verilen set üstü cihazlar kullanılabilecek. Tüketicilerin, RTÜK tarafından belirlenen özellikleri taşıdığı test edilerek onaylanmış ve üzerinde özel bir logo bulunan televizyon alıcılarını veya set üstü cihazları tercih etmeleri önem taşıyor.



Sayısal TV alıcılarında izleyiciler için birden fazla dilde ses yayını bulunacak. İzleyici bu dillerden birini tercih edebilecek, istedikleri programları daha sonra izlemek üzere kodlayarak TV alıcısının hafızasına ya da harici hafızaya kaydedebilecek. Alıcılar, HBB TV gereksinimlerine uyumlu olacak ve dileyen internete bağlanabilecek, video, interaktif reklam, oylama, oyun ve sosyal ağlar gibi etkileşimli uygulamalara erişebilecek.



Engelliye özel ses akışı



Karasal sayısal yayınların başlamasıyla birlikte görme ve işitme engellilerin televizyon yayınlarına erişimi de kolaylaşacak. RTÜK'ün özelliklerini belirlediği TV alıcıları, birden çok ses akışını alabilecek. Böylece görme engelliler yayınlarda yer alan özel ses akışından yararlanabilecek. Aynı şekilde, TV alıcılarının işitme engelliler için altyazı tercihlerine sahip olması öngörülüyor.



Ancak TV cihazlarının engellilere yönelik özelliklerinden yararlanılabilmesi için bu hizmetlerin yayın kuruluşları tarafından sunulması gerekiyor. Alıcılar, ebeveyn denetim mekanizmalarını da destekleyecek. İzleyiciler, çocuklara uygun olmayan kanal veya programlan şifreleyebilecek.
 
Geri
Üst