- Katılım
- Kas 9, 2010
- Mesajlar
- 16,299
- Tepkime Puanı
- 15
- Puanları
- 0
- Yaş
- 49
Yersiniosis Nedir
Yersiniosis bağırsaklarda görülen ve genellikle ciddi zehirlenmelere yol açan nadir bir bakteriyel enfeksiyondur. Hastalığın belirtileri bazı durumlarda akut apandisit ile karıştırılabilir.
Yersiniosis Nasıl önlenir
• Tükettiğiniz süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat etmelisiniz.
• Yemek hazırlamadan, pişirmeden, veya sevis yapmadan önce, ve banyodan çıktıktan sonra, veya hayvanlara dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
• Et için ve diğer gıdalar için ayrı kesme tahtası kullanmalısınız. Et hazırlarken kullandığınız kesme tahtası ve diğer mutfak aletlerini, sabunla ve sıcak suyla temizlemelisiniz.
• Hayvanların pisliklerini temizlerken hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz.
Yersiniosisde Nelere dikkat edilir
Doktorunuzun önerilerini dikkate almalısınız.
Ateş için:
• Ateşi ve ağrıyı kontrol için aspirin, veya diğer ağrı kesicileri alıp alamayacağınızı doktorunuza danışmalısınız.
• Günlük bir çizelgeyle ateşinizi kaydetmelisiniz.
İshal için:
• İshal durumunda, su, demsiz çay, et suyu çorbası, elma suyu, veya spor içecekleri ve diğer oral rehidrasyom çözeltileri içerek bağırsaklarınızın bir kaç saat rahatlamasını sağlamalısınız. Dehidrasyon riskine karşılık, sık sık az miktarda sıvı gıdalar tüketmelisiniz. Dehidrasyon, özellikle yaşlılar, çocuklar ve sağlık problemleri olan kişiler için çok tehlikelir. Eğer içecekler midenizi bulandırıyorsa, küçük bir parça buzu veya buzlu şekeri emebilirsiniz.
• Diyare veya karın kramplarını kötüleştirmediği müddetçe yemek yiyebilirsiniz. Muz, bisküvi, pilav, makarna, yumurta, tost veya reçelli ekmek, ve elma püresi sindirimi kolay yiyeceklerdir. Birkaç gün süt ürünlerinden ve kafeinden uzak durmalısınız. 2 veya 3 gün sonra normal diyetinize dönebilirsiniz, ancak bu süre içinde muz hariç diğer taze meyveler, taze sebzeler, alkol, yağlı yiyecekler, baharatlı yiyeceklerden sakınmalısınız. Pişmiş havuç, patates ve balkabağı ise yiyebileceğiniz gıdalar arasında yer alır. Eğer yedikleriniz ishali kötüleştiriyorsa, birkaç saat sadece sıvı gıdalar tüketerek bağırsaklarınızın dinlenmesini sağlamalısınız.
Eğer kramplarınız veya karın ağrınız varsa, karnınızın üstüne sıcak su torbası veya elektrikli bir sıcak ped koymak işe yarayabilir.
Yersiniosis Etkileri ne kadar sürer
Semptomların devam süresi kişiden kişiden farklılık gösterebilir.
Yersiniosis Nasıl tedavi edilir
Tamamen iyileşene kadar:
• Diğer insanlarla temastan kaçınmalı ve ellerinizi iyi bir şekilde yıkamalısınız.
• Ateş ve halsizlik gidene kadar, yatakta istirahat etmeli veya aktivitelerinizi sınırlandırmalısınız.
Yersiniosis Semptomları nelerdir
• Karın ağrıssı
• Ateş
• İshal, kanlı olabilir
• Kusma
Görülebilecek diğer semptomlar:
• Eklemlerde şişlik veya ağrı
• Bacakların alt bölümlerinde kırmızı ve ağrılı şişlikler
Yersiniosis Hastalığı Nedenleri
Yersinio isimli bakterinin neden olduğu bu enfeksiyon, genellikle bakterinin bulunduğu özellikle çiğ veya az pişmiş et ürünlerinin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca pastörize edilmemiş süt veya bakterilerin bulaştığı suların içilmesi de zehirlenme nedenleri arasında yer alır.
Enfeksiyon bulaştıktan sonra, genellikle 3 ile 7 gün sonra hastalık ortaya çıkar.
Yersiniosis bağırsaklarda görülen ve genellikle ciddi zehirlenmelere yol açan nadir bir bakteriyel enfeksiyondur. Hastalığın belirtileri bazı durumlarda akut apandisit ile karıştırılabilir.
Yersiniosis Nasıl önlenir
• Tükettiğiniz süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat etmelisiniz.
• Yemek hazırlamadan, pişirmeden, veya sevis yapmadan önce, ve banyodan çıktıktan sonra, veya hayvanlara dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
• Et için ve diğer gıdalar için ayrı kesme tahtası kullanmalısınız. Et hazırlarken kullandığınız kesme tahtası ve diğer mutfak aletlerini, sabunla ve sıcak suyla temizlemelisiniz.
• Hayvanların pisliklerini temizlerken hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz.
Yersiniosisde Nelere dikkat edilir
Doktorunuzun önerilerini dikkate almalısınız.
Ateş için:
• Ateşi ve ağrıyı kontrol için aspirin, veya diğer ağrı kesicileri alıp alamayacağınızı doktorunuza danışmalısınız.
• Günlük bir çizelgeyle ateşinizi kaydetmelisiniz.
İshal için:
• İshal durumunda, su, demsiz çay, et suyu çorbası, elma suyu, veya spor içecekleri ve diğer oral rehidrasyom çözeltileri içerek bağırsaklarınızın bir kaç saat rahatlamasını sağlamalısınız. Dehidrasyon riskine karşılık, sık sık az miktarda sıvı gıdalar tüketmelisiniz. Dehidrasyon, özellikle yaşlılar, çocuklar ve sağlık problemleri olan kişiler için çok tehlikelir. Eğer içecekler midenizi bulandırıyorsa, küçük bir parça buzu veya buzlu şekeri emebilirsiniz.
• Diyare veya karın kramplarını kötüleştirmediği müddetçe yemek yiyebilirsiniz. Muz, bisküvi, pilav, makarna, yumurta, tost veya reçelli ekmek, ve elma püresi sindirimi kolay yiyeceklerdir. Birkaç gün süt ürünlerinden ve kafeinden uzak durmalısınız. 2 veya 3 gün sonra normal diyetinize dönebilirsiniz, ancak bu süre içinde muz hariç diğer taze meyveler, taze sebzeler, alkol, yağlı yiyecekler, baharatlı yiyeceklerden sakınmalısınız. Pişmiş havuç, patates ve balkabağı ise yiyebileceğiniz gıdalar arasında yer alır. Eğer yedikleriniz ishali kötüleştiriyorsa, birkaç saat sadece sıvı gıdalar tüketerek bağırsaklarınızın dinlenmesini sağlamalısınız.
Eğer kramplarınız veya karın ağrınız varsa, karnınızın üstüne sıcak su torbası veya elektrikli bir sıcak ped koymak işe yarayabilir.
Yersiniosis Etkileri ne kadar sürer
Semptomların devam süresi kişiden kişiden farklılık gösterebilir.
Yersiniosis Nasıl tedavi edilir
Tamamen iyileşene kadar:
• Diğer insanlarla temastan kaçınmalı ve ellerinizi iyi bir şekilde yıkamalısınız.
• Ateş ve halsizlik gidene kadar, yatakta istirahat etmeli veya aktivitelerinizi sınırlandırmalısınız.
Yersiniosis Semptomları nelerdir
• Karın ağrıssı
• Ateş
• İshal, kanlı olabilir
• Kusma
Görülebilecek diğer semptomlar:
• Eklemlerde şişlik veya ağrı
• Bacakların alt bölümlerinde kırmızı ve ağrılı şişlikler
Yersiniosis Hastalığı Nedenleri
Yersinio isimli bakterinin neden olduğu bu enfeksiyon, genellikle bakterinin bulunduğu özellikle çiğ veya az pişmiş et ürünlerinin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca pastörize edilmemiş süt veya bakterilerin bulaştığı suların içilmesi de zehirlenme nedenleri arasında yer alır.
Enfeksiyon bulaştıktan sonra, genellikle 3 ile 7 gün sonra hastalık ortaya çıkar.