Yetim maaşı ve vasi kararı?

posmeh

Üye
Üye
Katılım
Haz 19, 2013
Mesajlar
57
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
iyi günler kardeşim vasisi olarak yetim maaşı alıyoruz evimiz kira 2016 vasi kararı çıkarmıştık o zaman defter istememişti hakim yetim maaşı kart ile çekiyoruz bu sulh hukuka bildirim gereklimidr yetim maaşı çektiğimiz için her ay mahkemeye hesap vermek zorundamıyız.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Merhaba,

Vasi olduğunuza göre yetim maaşı almakta olan kişinin bütün tasarrufları sizin idarenize geçmiş demek ki o yüzden hakimin kararına uygun olarak sizden ne istiyorsa yerine getirmekle yükümlüsünüz.

Mahkemeye her ay hesap vermek zorunda mısınız? Sorunuza gelince valla ben hakim olsaydım bunu isterdim ve bence çok da mantıklı gerekçeleri bulunduğundan evet gerekirse (hakim ne derse o ) her ay değil her hafta bile hesap vermek zorundasınız.

Aşağıdaki metni iyice okuyup konuyla ilgili daha çok bilgi sahibi olmanız dileğimle,
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54

VASİ TAYİNİ ve VESAYET



KİMLERE VASİ TAYİN EDİLEBİLİR ? VASİ ATANMASINI GEREKTİREN HALLER NELERDİR?

Kişinin yaşının küçük olması,
Ergin kimsenin akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini kendi başına göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokacak durumda olması,
Ergin kimsenin savurganlığı, alkol veya herhangi uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşam tarzı yahut malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini yoksulluk ve darlık içerisine düşürme tehlikesine yol açan ve bu durumlar nedeniyle devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olması,
Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir ceza alması,
Yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden kimsenin bu konuda kendi isteğinin olması
Nüfus memurları, idari makamlar, noterler veya mahkemeler görevlerini yaparken vesayeti gerektiren bir durum ile karşılaşırlarsa bu durumu vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.

Yukarıda sayılan haller nedeniyle kısıtlanan her kimse kısıtlama kararı kesinleşince vesayet makamı bu görevi yerine getirebilecek bir ergini vasi olarak atayacaktır. Bir kişinin savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşam tarzı, kötü yönetim davranışı veya kendi isteği ile kısıtlanması için bu kişilerin dinlenmesi zorunludur.

Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeni ile kısıtlama durumu söz konusu ise, bu durumda vesayet ancak resmi sağlık kurulu raporu üzerinden yapılabilir. Kurul raporu, Sulh Hukuk Hâkimi tarafından incelenmekte ve kısıtlanması istenen kişi de dinlenerek karar verilmektedir.

KİMLER VASİ TAYİN EDİLEBİLİR ?

Vesayet makamı öncelikle kısıtlanan kişinin eşi veya yakın hısımlarından birini, vasilik koşullarına sahip olması şartıyla vasi tayin edilebilirler. Aynı zamanda haklı bir sebep bulunmadıkça vasiyet altına alınacak kişinin ya da anne babasının gösterdiği kimseler vasiliğe tayin edilebilir.

Vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar bu görevi kabul etmekle yükümlüdürler. Kanun vasiliğe bir kabul etme yükümlülüğü öngördüğü için burada vasi olmaktan kaçınabilecek ve vasi olamayacak kişilerin kimler olduğu asıl olandır. Öncelikle vasilikten kaçınma ve vasiliğe engel olan nedenlere bakılarak bu hususlar barındırılmadığı takdirde vesayet makamı vasi atayacaktır.

VESAYET KARARINI KİM VERİR?


Vesayet kararı kısıtlanması istenen kişinin yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilir. Bu nedenle kendisine vasi tayin edilecek kişinin yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi’nde vasi davası açılır.

Kısıtlama kararı kısıtlananın, kendisine vasi tayin edilen kişinin yerleşim yeri ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan edilir. Uygulamada ilan mahkemenin verdiği karar üzerine Türkiye çapında yayınlanan bir gazetede yayımlanması şeklinde gerçekleşir. Bu ilanda kısıtlanan kişiye tayin edilen vasinin kim olduğu da belirtilmek zorundadır.

VASİLİKTEN KİMLER KAÇINABİLİR?


Altmış yaşını doldurmuş olanlar,
Bedensel engelleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar,
Dörtten çok çocuğun velisi olanlar,
Üzerinde vasilik görevi olanlar,
Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Bakanlar Kurulu üyeleri, hâkimlik ve savcılık mesleği mensupları.

VASİLİĞE ENGEL OLAN DURUMLAR NELERDİR?

Kısıtlılar,
Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,
İlgili vesayet daireleri hâkimleri.

VASİ TAYİNİ USULÜ NASIL İŞLER?

Vesayet makamı gecikmeksizin vasi atamakla yükümlüdür. Vasiyet makamı gerek duyulduğu takdirde ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verebilir ancak kısıtlama kararı ergin olduktan sonra kişi ile ilgili kısıtlılık sonuçlarını doğuracaktır.

Vasiyet makamının verdiği vasi atama kararı ilan edilir ve vasiye hemen tebliğ edilir. Kısıtlamaya ve vasi atanmasına yahut kısıtlanan velayet altında bırakılmışsa buna ilişkin karar kısıtlanın yerleşim yerinde ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan olunur. Vesayet makamı tarafından vasiliğe atanan kişi tebliği aldıktan 10 gün içinde bu karardan kaçınma hakkını kullanabilir. İlgili olan kimseler de vasinin atandığını öğrendikten itibaren 10 gün içinde vasi atamanın kanuna aykırı şekilde gerçekleştirildiğini ileri sürebilir.

VASİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?


Vasinin esas görevi kısıtlıya özen göstermek ve onu temsil etmek olup; ayrıca kısıtlının mallarının bir defteri tutulur, değerleri şeyler güvenli bir yerde saklanır, paralar faiz getirmek üzere yatırılır ve güvenli olmayan yatırımlar güvenli hale getirilir.

Sulh hukuk mahkemesinin talimatı olmadıkça vasi kısıtlının mallarını satamaz. Sulh hukuk mahkemesi ancak kısıtlının menfaatini gerektiren durumlarda malların satışı yönünde karar verebilir. Satış taşınır ve taşınmazlarda açık artırma ile yapılır. Taşınırların değeri az ise hakimin kararıyla pazarlık yoluyla da satılabilir.

Vasi mahkeme kararı da olsa kısıtlı adına önemli bağışlamada bulunamaz, kefil olamaz ve vakıf kuramaz. Bu işlemler kısıtlı ve vasisi için yasak işlemlerdir.

VASİNİN SORUMLULUĞU:

Hakim şartları gerektiriyorsa vasinin tutuklanmasını isteyebilir. Ayrıca vasinin yaptığı işlemlerinden dolayı tazminat sorumluluğu da vardır. Böyle bir tazminat söz konusu olduğunda ve fakat zararlar vasiden tazmin ettirilemiyor ise bu zararlar devletten tahsil edilebilir. Bu alacaklarda zamanaşımı süreleri öğrenmeden itibaren 1 yıl ve ne zaman öğrenilirse öğrenilsin vasinin kesin hesabı teslim ettiği tarihten itibaren 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

VASİLİK GÖREVİNİN SONA ERMESİ:

Fiil ehliyetinin yitirilmesi ve Ölüm
Sürenin sona ermesi ve Uzatılmaması; sürenin (2 yıl) dolması, engelin veya kaçınma sebebinin ortaya çıkması
Görevden alınma, vasi istek üzerine veya resen görevden alınabilir. Ancak vasi, görevden alınmadan önce vesayet makamı gerekli araştırmayı yapıp vasiyi dinledikten sonra onu görevden alabilir.

VESAYETİN SONA ERMESİ:

Küçüklerde; küçüğün ergin olmasıyla, hükümlülerde ise hapis halinin sona ermesi halinde vasilik kendiliğinden sona erer.
Diğer kısıtlılarda; yetkili vesayet makamının kararıyla sona erer. Vesayetin kaldırılmasını kısıtlı veya ilgililer isteyebilir.

VESAYETİN SONA ERMESİNİN SONUÇLARI:

Görevi sona eren vasi, yönetimle ilgili son raporu ve kesin hesabı vesayet makamına vermekle yükümlü olduğu gibi malvarlığını vesayet altındaki kişiye, mirasçılarına veya yeni vasiye vermekle yükümlüdür.
Son rapor ve kesin hesap vesayet makamınca hesaplanır.
Son rapor ve kesin hesap onaylandıktan ve malvarlığı vesayet altındaki kimseye, mirasçılarına veya yeni vasiye verildikten sonra, vesayet makamı tarafından vasinin görevine son verilir.

KISITLANAN KİŞİNİN HUKUKİ DURUMU:

Kısıtlanan kişi sınırlı ehliyetsiz hale gelir. Kısıtlı kişilerin vasilerinin rızası olmadan yaptıkları hukuki işlemler geçersizdir. Örneğin, vasisinin rızası olmadan borç altına giremez, bir eşya satın alamazlar.
 

eagle20

Üye
Üye
Katılım
Tem 1, 2011
Mesajlar
277
Tepkime Puanı
12
Puanları
18
yetim maaşı için defter tutuluyormu
 
Tekerlekli Sandalye
Üst