Yetişkinlerde Görülen Sarılık ve Sebepleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sarılık dediğimiz an ilk akla gelen yenidoğan bebeklerdir fakat yetişkinlerde de sarılık görülebilir. Bebeklere oranla daha az görülen yetişkin sarılığı aslında kendi başına bir hastalık değil altta yatan hastalığın bir bulgusudur. Tedavi için öncelikle altta yatan hastalığın teşhisi ve tedavisi gerekmektedir. Peki erişkin sarılığına neden olan sebepler nelerdir? Merak edenler için yazımızı sizlere sunuyoruz.



bilirubin.jpg
Yetişkinlerde sarılığın önlenmesi için buna neyin sebep olduğunu anlamak gerekir. Sarılığa neden olan rahatsızlıklar genellikle alkol sirozu, viral hepatit, pankreas kanseri, safra yolu daralması, ilaçların neden olduğu safra yolu taşları, hemolitik anemi ve otoimmün hepatittir. Meyve ve sebzelerin ağırlıkta olduğu sağlıklı bir diyet ve egzersizle rahatsızlıkların çoğunu önleyebilirsiniz. Aşırı alkol, sigara ve damar içi ilaçlardan uzak durmak, temel bir öneme sahiptir. Yetişkinler için sarılığı önlemenin en iyi yolu, sağlıklı ve aktif bir hayat tarzına sahip olmaktır.




Yenidoğanlarda gözlenen sarılık genellikle sonradan düzelen bir durumdur. Ancak görmeye alışkın olmadığımız bir durum olan erişkinlerde sarılık neden gözlenir?

Erişkinlerde oluşan sarılığın temel sebebi bilirubin denilen safrada bulunan maddenin sistemik dolaşıma geçmesidir. Bilirubin karaciğerde düzenlenir ve indirekt bilirubin formundan direkt bilirubin formuna geçer. Erişkinlerde sarılık gözlenmesinin asıl mekanizması işte bu indirekt veya direkt bilirubinin kanda gözlenmesidir. Belli bir sınırı aşan bilirubin vücutta öncelikle gözün beyaz kısmından başlayarak gözle görülen bir sararmaya neden olur.



Sarılığı olan bir kişinin git gide daha da artarak gözlenen ciddi bir renk değişimi olur. İleri derece sarılık vakalarında kişi sapsarı bir ciltle gözlenir.

Safra yollarını tıkayan bir taş, bir kitle veya karaciğerde bulunan bir problem sonucu küçük safra kanallarının tıkanması ile safra akış yolunu kaybeder ve biriken safra sistemik dolaşıma geçer.

Sarılıkta asıl tedavi edilmesi gereken durum altta yatan hastalıktır. Bu hastalık düzeltildiği taktirde bilirubin değerleri tekrar normala döner ve ciltteki renk değişimi kaybolur. Bu sebeple izlenmesi gereken yol sarılığın tedavi edilmesi değil sarılığa sebep olan hastalığın tedavi edilmesidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst