Yorgun musunuz?‘kronik yorgunluk sendromunu’olabilirsiniz

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
6 aydan uzun süren ve yatak istirahatiyle geçmeyen yorgunluk hissi akla ‘kronik yorgunluk sendromunu’ getiriyor. Bu durum, bitkinliğe dönüşebiliyor


GAZETE HABERTÜRK / CEYDA ERENOĞLU -1

Yorgunluk, kişinin kendisinde günlük aktivitelere başlamak için yeterli gücü ve enerjiyi bulamaması, tükenmişlik hissetmesi anlamına geliyor. Bu sorunu tanımlamak için sıklıkla; halsizlik, isteksizlik, güçsüzlük, yıpranmışlık, sıkıntı gibi ifadeler kullanılıyor. Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Berber, “Yorgunlukla anlatılmak istenenin ne olduğunun netleşmesi, sorunun çözümlenmesinde son derece önemlidir” diyor.
Son yıllardaki taramalar Türkiye’de 100 kişiden 55’inin çok yorgun olduğunu gösteriyor. Bu oran İngiltere’de yüzde 38’ken ABD’de yapılan çalışmalarda yorgunluğun getirdiği ekonomik kaybın yıllık 43 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Yorgunluğun temelinde 4 unsur bulunuyor. Bunlar şöyle sıralanıyor:

4 UNSURU VAR
* Fizyolojik yorgunluk: Sağlık durumu normal olan kişilerde stres, yetersiz dinlenme, yetersiz uyku, diyet değişiklikleri veya aşırı aktivite durumunda görülüyor. Bu tip yorgunlukla özellikle yaşlı hastalarda karşılaşılıyor.

* Organik yorgunluk: Orta ve ileri yaş hastalarda rastlanıyor. Aile hikâyesi, tam fizik muayene ve yapılan kan ve görüntüleme tetkikleri sonrasında nedeni belirleniyor. Hastalığın tedavisiyle yorgunluk ortadan kaldırılabiliyor.

* Psikojenik yorgunluk: Tüm yorgunlukların yüzde 50’sini oluşturuyor. En çok depresyonla birlikte ve her yaş grubunda oluşuyor. Şiddeti; duygu, düşünce ve stres durumuna paralel olarak değişiyor. Genelde gün içinde azalıyor.

* Kronik yorgunluk sendromu: Yaşlılarda nadir görülüyor. Hastaların yüzde 30’unda organik veya psikolojik neden bulunmuyor. Tanı koyulana dek ‘idiyopatik kronik yorgunluk’ olarak değerlendiriliyor. Motivasyon azlığı, konsantrasyon yetersizliği, güçsüzlük gibi belirtilerle beraber sıklıkla psikomotor yavaşlama görülüyor.

İŞ HAYATI YAVAŞLIYOR
Yorgunluk çoğunlukla bir hastalık bulgusu olmakla birlikte, ‘kronik yorgunluk sendromu’ olarak adlandırılan hastalığın kendisi de olabiliyor. Her türlü bakteriyal, viral ya da parazitik enfeksiyonun, kansızlık ve benzeri kan hastalığının, karaciğer ya da böbrek hastalığının, kandaki vitamin ve mineral eksikliklerinin, hormonal hastalıkların, beslenme ve uyku bozukluklarının sonucunda oluşabiliyor. Özellikle tiroit hormon yetmezliği, böbreküstü bezi yetmezliği, büyüme hormonu yetmezliği ve hipoglisemi gibi hormonal nedenler erken dönemde gözden kaçabiliyor. Yorgunluk halinin, ‘kronik yorgunluk sendromu’ olarak adlandırılması için, tam bir klinik değerlendirme sonrasında; tanımlanamayan, devamlı ve tekrarlayan yorgunluğun yeni ve bilinen bir zamanda başlaması, sosyal yaşamdaki ve iş hayatındaki aktivitelerde yavaşlamaya yol açması gerekiyor. 6 ay üzerinde devam eden durumlar da bu sendromu düşündürüyor.
Kronik yorgunluk sendromu, sürekli ve tekrarlayıcı seyreden ve birçok sistemi etkileyen nedensiz bir hastalık olarak tanımlanıyor. Bu hastalığın, viral bir enfeksiyon tarafından çalışma dengesi bozulan beyin kaynaklı olabileceği, bunun dışında stres ve savunma sisteminde oluşan bozulmayla hedef sapmasının içinde olduğu bir durum olarak kabul edilmesi gerektiği belirtiliyor. Dr. Berber, “Kronik yorgunluk, yatak istirahatiyle geçmediği için sürecin sonu bitkinliğe yol açıyor” diyor.

KRONİK YORGUNLUĞUN BELİRTİLERİ
1-Fiziksel Tükenmişlik Bulguları:


- Başka bir nedene bağlı olmayan, istirahatle geçmeyen, 6 aydan uzun süren, ortalama günlük aktiviteyi en az yüzde 50 azaltacak derecede, sürekli ve tekrarlayıcı fiziksel ve mental bitkinlik hissi.
- Güçsüzlük. Daha önce tolere edilebilen egzersizden sonra oluşan ve 24 saat ya da daha uzun zaman devam eden bir durum.
- Enerji kaybı
- Yıpranma
- Hastalıklara karşı hassaslaşma.
- Baş ağrıları
- Bulantı
- Kas krampları ve miyalji
- Bel ağrıları
- Denge kaybı
- Sindirim sorunları
- Uyku bozuklukları
- Çabuk yorulma
- Hafif ateş ve üşüme
- Boğaz ağrısı
- Boyunda ağrılı lenf bezleri
- Açıklanamayan genelleşmiş kas zayıflığı
- Kaslarda katılaşma
- Geçici eklem ağrıları
- Farenjit
- Bazı hastalarda gribal enfeksiyon benzeri durumlar

2-Duygusal Tükenmişlik Bulguları:

- Işıktan rahatsızlık
- Düşünmede zorluk
- Depresyon ve umutsuzluk
- Unutkanlık
- Göz önünde beneklerin uçuştuğu hissi
- Evde ve işte gerginlik-tartışma artışı
- Kızgınlık
- Net görememe
- Huzursuzluk ve sabırsızlık
- Nezaket ve başkalarına saygı gibi pozitif bulgularda azalma

3-Zihinsel Tükenmişlik Bulguları:

- Doyumsuzluk
- İşi bırakma
- Kendine ve işine karşı negatif yaklaşım
- Hafıza problemleri
- İşi savsaklama

YAPILMASI GEREKENLER
* Dengeli beslenin, fazla kilolarınızdan kurtulun.
* Yaşamı tekdüzelikten çıkaracak uğraşlar edinin.
* Her sabah 10-15 dakika kas gevşetici egzersizler yapın.
* Uyku ritminize dikkat edin ve günlük temponuzu düşürün.
* Tatil fırsatlarını iyi değerlendirin.
* İşyerinde iş yükünü paylaşmaya yönelik çalışmalar yapın.
* Organik nedenler olasılığına yönelik hekim desteği alın.
* Günlük istirahat sürenizi uzatın.
* Gerekirse ilaç ve vitaminlerden yararlanın.

KADINLARIN RİSKİ DAHA YÜKSEK
Kronik yorgunluk sendromu, ‘A tipi agresif’ denilen; hırslı, titiz, mükemmelliyetçi, çabuk sinirlenen, tezcanlı kişilik yapılarında daha çok görülüyor. Kentsel yaşamın ve çalışma yoğunluğunun sonucu olarak özellikle doktorlar, diğer yardımcı sağlık çalışanları, yönetici kadrosu ve ekonomi alanında çalışanlar kendilerini daha yorgun hissediyor. Dr. İrfan Berber, “Kadınlar erkeklerden daha büyük risk taşıyor” diyor.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
kronik yorgunluk sendromu

Yorgunluğa teslim olmayın.

'Sabahları uyanıp işe gitmek istemiyorum', 'Akşam olunca bir halsizlik çöküyor', 'Enerjik hissetmek için denemediğim yol kalmadı ama bir türlü kendime gelemiyorum' diyorsanız dikkat! Sizde kronik yorgunluk sendromu olabilir.

Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu anlattı:
Bu belirtileri hafife almayın Kronik yorgunluk, yatak istirahatı ile düzelmeyen, fiziksel veya zihinsel aktivitelerde artan ve en az 6 ay devam eden şiddetli yorgunluktur. Şu belirtilerden 4 veya fazlasından yakınıyorsanız sizde kronik yorgunluk sendromu olabilir:

Bu belirtileri hafife almayın ;

- Hafıza ve konsantrasyon bozuklukları,
- Uyku bozuklukları,
- Tedaviye dirençli kas ağrıları,
- Çeşitli eklemlerde oluşan ağrılar (eklemde şişlik ve kızarıklık olmadan),
- Baş ağrısı,
- Sık ve tekrarlayan boğaz ağrısı,
- Boyun ve koltuk altındaki lenf bezlerinde hassasiyet,
- Egzersiz sonrası kırgınlık.

Kronik yorgunluk sendromundan korunmak için bunları unutmayın ;

- Stresinizi azaltmaya çalışın,
- Düzenli biçimde 8-10 saat uyuyun,
- Hafif tempolu fiziksel egzersizler yapın,
- İdeal kiloda kalın,
- Uykunuz düzenli olsun
- Dinlenmeye vakit ayırın.
Demir eksikliği varsa koyu çaydan uzak durun
Yorgunluğun temel nedeni demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Önlem için demirden zengin olan yumurtayı haftanın belli günlerinde tüketmeyi unutmayın.
- Haftada 2-3 kez kırmızı et ve yanında demirin vücut tarafından kullanımını artıran sebze ve meyveler tüketin.
- Demir emilimini azalttığı için yemekten hemen sonra çok koyu çay ve kahve tüketmeyin. Demir içeriği yüksek olduğu için ara öğünlerde kuru meyve yiyin.

Aklınızda bulunsun!

- Yorgunluğa karşı B kompleks vitamin kullanılabilir. Ama bu da iştah açtığı için kilo yapar. Eğer anemi varsa demir, B6, B12 ve folik asit kullanın.</p>
- Kahvedeki kafein enerji oluşumunu hızlandırıcıdır. Kahve, yorgunluğu unutturmaz ama geçici olarak kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar. Ama idrar söktürücü ve sinir sistemi harabiyeti özelliği nedeniyle aşırı tüketmeyin.
- Zayıflamak için yapılan bilinçsiz diyetler yorgunluğa neden olabilir.
- Enerji içecekleri geçici olarak yorgunluğu giderir. Çok yoğun spor yapıyorsanız içebilirsiniz. Ama uykusuz geçen bir gecenin ardından bu içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu için.
- Akşamları çok yağlı, sindirimi zor yiyecekler tüketmek uykuda ciddi sorunlara ve sabah yorgun uyanılmasına yol açar. Akşamları sebze ağırlıklı beslenin. Yatmadan iki saat önce yemeği kesin.
Halsizseniz hemen bir muz yiyin!
- Öğün atlamayın.
- Az ve sık yiyin. Beyaz rafine edilmiş tahıllar yerine; tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı, kepekli tahılları tercih edin.
- Gün içinde 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.
- Alkol tüketimini azaltın.
- Kızartmalardan uzak durun, bunların yerine fırında haşlama, buğulama tercih edin.
- Kendinizi yorgun hissettiğinizde muz, çilek veya kivi tüketin.
Ciddi hastalıklarda ilk işaret yorgunluk!

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Yeşim Çelik:

Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.

Alkol ve sigara yoruyor

Yorgunluk uzun süren stresin, uyku problemlerinin, bazı psikolojik sorunların sonucunda da oluşabilir. Alkol ve sigara kullanımı, bazı ilaçlar ve beslenme yanlışları da yorgunluğun en önemli sebepleridir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu nedir.jpg

“Çok yorgunum, beni bekleme kaptan Seyir defterini başkası yazsın Çınarlı, kubbeli, mavi bir liman Beni o limana çıkaramazsın…”

Memleket sevdasından yorgundu Nazım Hikmet, hasret bitse gönül yorgunluğu da deva bulacaktı. Sebepli yorgunluğun çaresi çoktur, sebepsiz olanda ise karamsarlığa yer yoktur. Kronik yorgunluk sendromu da öyledir; sebebi yok ama önlemi çoktur.

KRONİK YORGUNLUK SENDROMU NE DEMEKTİR?


Kronik yorgunluk sendromu, en az 6 aydan beri devam eden ve dinlenmeyle kolay geçmeyen yorgunluk duygusudur. Aslında sebepli yorgunluk, neredeyse her iki kişiden birinde dile getirilen bir histir. Bilinen yorgunlukların altında yetersiz dinlenme, tıbbi bir hastalık, depresyon ya da uykusuzluk gibi nedenler vardır. Oysa kronik yorgunluk sendromunda bunlardan hiçbiri yoktur.



KRONİK YORGUNLUK SENDROMU NEDEN OLUR?


Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak psikolojik streslerin etkin olduğuna dair veriler hala günceldir. Vücut direnç düşüklüğü, hazırlayıcı bir etkendir.

NE TÜR YAKINMALARA YOL AÇAR?


En önemli yakınma ani olarak başlayan yorgunluktur. Yorgunluk, belirgin güç kaybına yol açar. Günlük yaşam aktivitesini kısıtlar. Ev, iş ve sosyal ilişkiler ciddi olarak bozulur. Boğaz arısı, hafif ateş, kas-eklem ağrıları, hafif gece terlemeleri, baş ağrısı, lenf bezlerinde duyarlılık dile getirilen diğer yakınmalardır. Bu yakınmalar çok kez fibromiyalji ile karışır. Ayrıca çene eklemi ağrıları, kas ağrıları, uykusuzluk da dile getirilir.

EN SIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

En sık, 30-45 yaşlarındaki kadınlarda görülür. Gençlerde ve erkeklerde daha az görülmektedir.

MUAYENE BULGUSU VAR MIDIR?

Hayır, kronik yorgunluk sendromunda tanı koyduracak bir muayene bulgusu yoktur. Yalnızca yakınmalar değerlendirilir ve olası tıbbi hastalıklar dışlanır.

NASIL TANI KONUR?

En temel tanı kriteri, nedeni bilinmeyen, inatçı ve sık aralıklarla tekrar eden kronik yorgunluk hissidir. Söz konusu yorgunluk istirahat ile yeterince rahatlamaz. Kronik yorgunluk sendromunda dile getirilen yakınmalar, en az 6 aydan beri devam eden sorunlardır.


NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kronik yorgunluk sendromu tedavisinde genel kabul görmüş bir ilaç yoktur. Düşük dozlarda kortizona başlanabilir ancak uzman hekim nezaretinde kullanılmalıdır. En iyi rahatlama yöntemi

HANGİ HASTALIKLARLA KARIŞIR?

Fibromiyalji, depresyon, bipolar hastalık, saplantı vb. durumlarla karışabilir. Ayırıcı tanı için psikiyatri konsültasyonu da gerekebilir.

NE YAPILMALIDIR?

* Stresten uzak durun
* Dengeli beslenin
* Spor yapın
* Sigarayı bırakın
* Alkolü azaltın

Kronik yorgunluk sendromu belirtileri


* Boğaz ağrısı
* Boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde hassasiyet
* Kas ağrısı
* Eklemlerde sebepsiz ağrı
* Baş ağrıları
* Dinlendirmeyen uyku
* Egzersiz sonrası 24 saati geçen halsizlik
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Tekerlekli Sandalye
Üst