Yüksek Tansiyon Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Beslenmenin bir çok hastalıkta iyi yada kötü etkileri olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yazımızda beslenmenin yüksek tansiyon hastaları için etkilerinden bahsedeceğiz. Neleri yemeliyiz ve nelerden mutlak suretle uzak durmalıyız işte yanıtları.


yuksek-tansiyonu-olanlara--yogurt-mujdesi-2012-09-20_m.jpg

Yüksek Tansiyon Hastalarına Besin Tavsiyeleri:

Özellikle yüksek tansiyonlu hastalar beslenmelerine çok dikkat etmelidirler. Çünkü tansiyonu etkileyen etkenlerin en başında besinler gelir. Besinler ihtiva ettikleri vitamin, mineral ve yağlar sayesinde vücudun işleyişe doğrudan müdahale ederler.

Genel olarak besin grupları; Süt ürünleri, etler, yumurtalar, kuru baklagiller, çorbalar, ekmekler, tahıllar, sebzeler, meyveler, tatlılar, yağlar, kuru yemişler, çeşni vericiler baharatlar soslar, ve içecekler olmak üzere bir çok gruba ayrılır. Yüksek tansiyonlu hastalar bu besin gruplarına ait bazı besinleri tüketebilirken bazı besinleri ölçülü olarak tüketmek zorundadırlar. Bazı besinlerden ise kesinlikle kaçınmalıdırlar.


Makalemizde yüksek tansiyon hastaları için besinler nelerdir? Bu besinlere hastalarımızın yaklaşımı nasıl olmalıdır? Sorularına cevaplar verilmiştir.

Süt ürünleri:

Yağsız süt yoğurt ve peynir rahatlıkla tüketilebilecek besinler arasındadır. Yarım yağlı süt, yoğurt ve peynir ise mutlaka ölçülü olarak tüketilmelidir. Süt ürünlerinden yüksek tansiyon hastalarının kesinlikle kaçınması gereken ürünler; tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt ve tam yağlı peynirdir.

Etler:

Etlerden yüksek tansiyon hastalarının yiyebilecekleri ürünler; balıketi, hindi eti, derisiz tavuk eti ve yağsız dana etidir. Hastalarımızın ölçülü olarak tüketebileceği et ürünleri; koyun ve kuzu etidir bunları yerken tansiyon hastalarının dikkatli olması şarttır. Yüksek tansiyon hastalarının kaçınması gereken etler ise sakatatlar ve şarküteri ürünleridir. Sucuk, sosis, jambon, pastırma ve kavurma gibi ürünlerdir.

Yumurtalar:

Yüksek tansiyon hastalarına yumurtayı önermiyoruz. Yumurtaları haşlama, omlet ve menemen şeklinde ölçülü olarak tüketebilirsiniz. Yumurta ürünlerinin çılbır şeklinde tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir.

Kuru baklagiller:

Yüksek tansiyon hastalarına önerebileceğiniz kuru baklagiller; kuru fasulye, mercimek, kuru barbunya, soya fasulyesi, kuru börülce şeklinde sıralanabilir. Kuru baklagillerin hemen hemen tamamını yüksek tansiyon hastaları rahatlıkla tüketebilir her hangi bir kaçınılması gereken durum yoktur.

Çorbalar:

Yüksek tansiyon hastaları özellikle mercimek, ezogelin, sebze, tarhana, yayla başta olmak üzere hemen hemen bütün çorbaları rahatlıkla tüketebilir. Yüksek tansiyon hastalarının kesinlikle tüketmemesi gereken çorbalar hazır çorbalar, işkembe-paça çorbası, kremalı yada kızgın yağa eklenmiş çorbalardır.

Ekmekler:

Yüksek tansiyon hastaları tam buğday ekmeği, çok tahıllı ekmek, kepek ekmeği ve çavdar ekmeğini rahatlıkla tüketebilir. Yüksek tansiyon hastalarının tüketmemesi gereken ekmekler ise buğday ve mısır ekmeği.

Tahıllar:


Tam taneli ve kepekli tahıllar yüksek tansiyon hastaları için önemli bir besindir ve kesinlikle tüketilmesi gerekmektedirler. İşlenmiş tahıl ürünleri, beyaz pirinç, makarna, erişte gibi tahıl ürünleri ölçülü olarak kullanılabilir. Kavrulmuş pirinç, kavrulmuş un ve kavrulmuş şehriye gibi ürünler ise kesinlikle kaçınılması gereken ürünler.

Sebzeler:




Tansiyon hastalarına bizim önereceğimiz taze sebze ve her türlü dondurulmuş sebzelerdir. Hastalarımızın kaçınması gereken sebze ürünleri ise konserve sebze ürünleridir.

Meyveler:

Hastalarımız taze veya kurutulmuş her tür meyveyi rahatlıkla tüketebilir. Meyvelerden yüksek tansiyon hastalarına yasak olan herhangi bir ürün yoktur. Meyvelerden yasak olmamasının sebebi bu besinlerin yağsız oluşudur.

Tatlılar:


Hastalarımız sütlü ve meyveli tatlıları rahatlıkla tüketebilir. Fakat kullanılan sütlerin mutlaka az yağlı olanı tercih edilmelidir. Şeker içeren tüm tatlılar ölçülü olarak tüketilebilir. Kızartılmış ve şerbetli tatlılar ise kesinlikle yasak olan besinlerdir. Lokma tatlısı tulumba tatlı halka tatlı gibi tatlılar kesinlikle tüketilmemelidir.

Yağlar:

Hastalarımız için önerebileceğiniz yağlar bitkisel içerikli yağlardır. Kanola yağı, zeytinyağı, fındık yağı ve bitkisel sıvı yağlar rahatlıkla tüketilebilir. Hastalarımız yumuşak margarinleri ölçülü olarak tüketebilir. Hastalarımızın kesinlikle tüketmemesi gereken yağlar; tereyağı, margarin, kaymak ve krema şeklinde sıralanırlar.

Kuruyemişler:

Hastalarımız kuruyemişlerden fındık, tuzsuz yer fıstığı, badem ve cevizi rahatlıkla tüketebilir. Bu kuruyemişlerin ölçüsünün günde bir avucu aşmaması çok önemlidir. Hastalarımız ölçülü olarak; tuzsuz leblebi, antepfıstığı ve kaju gibi kuruyemişleri tüketebilir. Bunların haricinde diğer kuruyemişlerin hiçbirisini hastalar tüketemez.

İçecekler:

Çay, bitki ve meyve çayları, taze sıkılmış sebze ve meyve suları hastalarımız için rahatlıkla kullanılabilir içeceklerdir. Kahve meşrubatlar yüzde yüz sebze ve meyve suları ve özellikle maden suyu ölçülü olarak kullanılmalıdır. Hastalarımızın kaçınması gereken içecekler. Şeker içeren meşrubatlardır. Özellikle asitli ve meyve aromalı içecekler den yüksek tansiyon hastaları uzak durmalıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst