Yüz Felci İçin Egzersizler: Yüz Jimnastiği

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yüz felci için jimnastik hareketleri günde 3-5 defa aynanın karşısında yapılmalıdır.

- Dudaklar kapalı iken ağız büzülür

- Dudakları açarken ağız büzülür

- Alt çene ile üst çene örtülür

- Yanaklar içeri çekilir

- Gözler kapalı ağız iyice açılır

- Üst dudak alt dudağın üstüne çekilir

- Alt dudak üst dudağın üstüne getirilir

- Alt çene kaldırılır ve ağız açık tutulur

- Yanaklar şişirilir ve gözler kapanarak hava sağa ve sola yitilir

- Islık çalınır

- Ağız önce büyük O olacak şekilde, sonra yavaş yavaş küçük o’ya doğru küçültülür.

Burun jimnastiği ile yüz felci tedavisi

- Burun kaldırılır

- Burun kaldırılır ve gözler kapanır

- Burun çabukça yukarı çekilir ve bırakılır

- Burun delikleri büyütülür

- Burun sağa sola oynatılır.



Göz kapağı egzersizleri ve jimnastik hareketleri ile yüz felci tedavisi

- Gözler kapanır ve açılır

- Göz kapatılır ve rahatsız olan göz ovalanır

- Kirpikler açılıp kapatılır

- Gözler sağa sola döndürülür.

Alın jimnastiği ile yüz felci tedavisi

- Alın kaldırılır

- Alın yukarı kaldırılırken ağız açılır

- Alnın sağı ve solu gözler açıkken oynatılır

- Mümkünse alın yukarı aşağı oynatırken, kulaklarında oynatılması sağlanır.

Ne zaman yapılacağı kesin olmamakla birlikte ameliyat da bazen yapılabilmektedir ancak buna durumun iyice değerlendirilmesinden sonra karar verilmelidir.

Göz kapatabilme ve tat alma duyusunun geri gelmeye başlaması hastalığın seyrine dair iyi birer işarettir
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yüz Felci (Fasyal Paralizi) nedir? Nasıl tedavi edilir?

Yüz Felci (Fasyal Paralizi).jpg

Yüz Felci (Fasyal Paralizi)

Yüz hareketlerini (dudak, yanak, kaş,göz çevresi), mimiklerimizi yapmamızı, tüm yüz ifademizi ( Üzüntü , keder, korku,, endişe v.s.) yüz sinirimiz (fasial sinir) aracılığı ile sağlarız.

Yüz felci nedir, yüz felcinin tipleri nelerdir?


Beyinimizden gelen hareket (motor) emirleri yüz siniri vasıtası ile, yüz kaslarımıza iletilerek istediğimiz hareketleri yapmamızı sağlar.

Yüz felcinin nedenleri nelerdir?



Eğer beyindeki veya yüz sinirinde hastalık veya problem varsa bu rahatsızlıklar gelen iletiyi engellerse yüz felci oluşur ve yüz hareketleri kısmen ya da tamamen ortadan kaybolur. Yüz felci tıbbi olarak fasial paralizi olarak isimlendirilir.

Yüz felcinin belirtileri nelerdir?


Yüz felci beyinimizle, beyin sapı arasındaki veya beyin sapından yüz kaslarına kadar olan bölümdeki birçok hastalığa bağlı olarak gelişebilir. Beyin-beyin sapı arasındaki yüz felci nedenleri genellikle beyinle ilişkili hastalıklara bağlıdır ve nöroloji bölümünde incelenirler. Bu nedenlerle oluşan yüz felcine merkezi ( Santral kaynaklı) yüz felci denir.

Beyin sapından sonraki yüz siniri hastalıklarında oluşan yüz felcine ise, periferik yüz felci adı verilir. Periferik yüz felci yapabilecek bir çok sebep vardır:

Bell Paralizisi:

En sık görülen yüz felci nedenidir. Nedeni aslında kesin değildir. Yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap oluştuğu düşünülmektedir. Soğuk ve rüzgara maruz kalmanın etkili olduğu bilinmektedir. Sinirin fonksiyonunun kaybolması veya azalması dışında bir bulgu yoktur. Başka nörolojik bulgu olmamasıyla teşhis konur. Genellikle tam olarak iyileşir.

Ramsay-Hunt Sendromu:

Virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Bell paralizisindeki bulgulara ilave olarak ağrı, baş dönmesi, işitme azlığı ve dış kulak yolunda bazı lezyonlar vardır. Tam iyileşme oranı, Bell paralizisine göre biraz daha azdır.

Orta kulak iltihapları :

Çocuklarda akut orta kulak iltihabı, büyüklerde de kronik orta kulak iltihabı çevresindeki kemiği eriterek ya da mevcut açıklıklardan yayılarak yüz sinirine ulaşabilir ve yüz felcine sebep olabilir.

Sistemik Hastalıklar:

Şeker hastalığı, hipertansiyon, nörit(sinir iltihabı), vitamin eksikliği gibi vücudun diğer bölgelerinide ilgilendiren hastalıklar.

Tümöral Hastalıklar:

Yüz sinirinin kendisinde veya yolu boyunca geçtiği bölgelerdeki tümörler de yüz felci yapabilirler.

Travmalar:

Kulak çevresine veya yüze gelen travmalar (darbeler) yüz sinirini hasara uğratarak yüz felci yapabilirler.

Ameliyatlar:

Kafa içinde, kulakta veya tükrük bezinde, veya değişik beyin operasyonlarıyla yapılan ameliyatlar sırasında yüz siniri yaralanabilir.

Yüz felcinin tedavisi de, yüz felcini meydana getiren sebebe göre yapılır.

Yüz felci nasıl tedavi edilir?


Bell paralizisinde tedavi ilaç tedavisidir. Hastanın diğer hastalıkları izin verirse (tansiyon, şeker yüksekliği veya mide problemleri) kortikosteroidler, antiviraller ve B vitamini verilir. Buna ilave olarak mide için ilaçlar, göz kurumalarını önlemek için yapay gözyaşı veya antibiyotikli kremler verilir.


Ramsey-Hunt Sendromunda da benzer tedavi uygulanır. Yüz kaslarına fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması yüz sinirine yeniden fonksiyon kazandıran yöntemler değildir. Ancak özellikle uzun süren yüz felçlerinde yüz kasları hareketsizlikten güçsüzleşirler ve daha sonra yüz siniri fonksiyonları düzelerek görevlerini yapsalar bile, yüzde asimetri ve güç kaybı olabilir. Bu nedenle hastanın kendi kendine uygulayabileceği masaj ve sakız çiğneme hareketi dışında fizik tedavi uygulanması önerilmektedir. Ayrıca ilaç tedavisiyle sinirdeki hasarın düzelmeyeceği durumlarda cerrahi tedavi uygulanır.

Yüz felci geçiren kişiler iyileşme sürecinde nelere dikkat etmeli?


Yüz felcinden korunmak için nelere dikkat edilmeli?



Makale: Prof. Dr. Selçuk ONART
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yüz felcinin göze etkisi

Yüz felci ve göz.jpg

Yüz felci ve göz


Yüz sinirinin felci dış etkenlere, çeşitli hastalıklara, yaralanmalara ve ameliyatlara bağlı olabilir.

Dış etkenlere bağlı yüz felçleri geçici olabilir.

Yüz siniri göz kapaklarının kapatılmasını sağlar. Bu nedenle sinir felci gelişince hastalar göz kapaklarını tam olarak kapatamazlar.

Alt göz kapağı, kaş ve yanak aşağı sarkar. Üst göz kapağı aşırı açılabilir. Belirgin bir şekil bozukluğu ortaya çıkar.

Bazı hastalarda gözyaşı dışarı akar. Bazı hastalarda gözyaşı azalır ve kuru göz gelişir. Yemek yerken gözde aşırı bir sulanma olabilir.

Gözün açıkta kalması, göz yüzeyinde ciddi hasarlara neden olabilir. Göz yüzeyi yapay gözyaşı damlalarıyla sürekli ıslak tutulmalıdır.

Göz kapağının kapanması için çeşitli cerrahi tedaviler uygulanır.

İdeal bir tedavi, göz kapağına yabancı bir cisim yerleştirmeden kapak aralığının daralmasını sağlamalı ve şekil bozukluğunu azami ölçüde gidermelidir.

Yüz felci olan hastaların göz yüzeyleri ileri ölçüde duyarlıdır. Bu hastalarda göz kapağı tedavilerinin tedaviden önce ve sonra gözün durumunu değerlendirebilecek, göz doktorları tarafından yapılması yerinde olur.


Makale: Prof. Dr. Bülent YAZICI
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yüz felcinde akupunktur tedavisi

Yüz felcinde akupunktur tedavisi

Yüz felcinde akupunktur tedavisi.jpg

Yüz felci ve diğer felçlerde akupunkturun başarı oranı nedir?


Yüz felci nervus facialis denilen 7. kafa çiftinin bozukluğuna bağlı oluşur. Hasta etkilenen bölgedeki yüz kaslarını kullanamaz. Ağız ve yanak yana doğru kayar, göz kapağı kapatılamaz ve kaş kaldırma hareketi yapılamaz. Estetik bir problem oluşturmasının yanı sıra hastanın yeme, içme faliyetleri etkilenir ve göz kapağının kapanamamasına bağlı oluşan kornea kuruluğu ve enfeksiyonlar sonucu görme kaybına kadar gidebilir.

Yüz felci merkezi ve periferik olarak 2 tiptir. Periferik tipte yüzün yarısındaki tüm kaslar etkilenirken merkezi tipte göz kapağı ve alın etkilenmez. Vakaların %60'ında neden saptanamaz. Diğer nedenler arasında beyin ve kulak kaynaklı tümörler, orta kulak iltahabı, travma öysüsü, herpes virüs gibi çeşitli virüsler, hipertansiyon, diyabet, soğuğa maruz kalma sayılabilir.

Nedeni bilinmeyen yüz felçlerinin %90'ı kendiliğinden iyileşir. İyileşme 2-3 ayı bulabilir.Tedavide kortizonlu ilaçlar, B vitamini, fizik tedavi ve travma vakalarında ameliyat uygulanır. Akupunktur tedavisi yüz felcinde etkinliği yüksek olan bir tedavi yöntemidir. Yanlız tedaviye ilk 3 ayda başlanması çok önemlidir. 6 ayı geçmiş vakalarda etkinlik düşüktür.

Akupunktur tedavisi başlangıçta10-12 seans hemen her gün yapılmalıdır. Sonra 1 hafta ara verilip tedaviye 4 hafta boyunca haftada 2 kez devam edilir. Sonrasında iyileşme durumuna bağlı olarak haftada 1 veya 2 haftada bir kez yüz kaslarının güçlendirilmesine devam edilir. Tedavi başarısı zamanını geçirmemiş vakalarda %95 civarındadır.


Makale: Dr. Ahmet Ersin ATAY
 
Tekerlekli Sandalye
Üst