Yüz felcini önlemek için basit önlemler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Soğuk havalarda, ani ısı değişimleri, yüz felcine yol açabiliyor

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Efendi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüz felcinin özellikle kış aylarında sık karşılaşılan nörolojik problemlerden biri olduğunu bildirdi.
Yüz felcinin yüz kaslarına giden uyarıların engellenmesiyle oluştuğunu ifade eden Efendi, ''Soğuk havalarda, ani ısı değişimleri yüz sinir sisteminde felce yol açabiliyor. Soğuk nedeniyle daha etkili hale gelen bazı virüsler de sinir sistemindeki hasarı arttırıyor'' dedi.
Hastaların ilk anda yüz felci geçirdiklerini anlayamayabileceklerini kaydeden Efendi, felcin kulak arkasındaki bir ağrıyla kendisini belli ettiğini söyledi.

BASİT ÖNLEMLER FELCİ ÖNLÜYOR
Yüz felcinin çok basit önlemlerle engellenebileceğini ifade eden Efendi, sözlerini şöyle tamamladı:
''Dışarı çıkarken ısı değişikliğine karşı kendimizi korumalıyız. Hastanın yüz felci geçirdiğini anladığı anda hastaneye gelmesi, kalıcı hasarların oluşmasını engelleyebilir. Yüz felci geçiren bir hasta yüzün hareket etmesini sağlayacak sakız çiğneme, ayna karşısında gözü kapatıp açma, gülme, kaşları havaya kaldırma gibi basit egzersizler iyileşmede destekleyici olabiliyor.''

AA
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Isı değişikliğine karşı yüz, boyun ve gözleri koruyun

Soğuk havalarda ani ısı değişimleri yüz felcine yol açıyor. Dışarı çıkarken ısı değişikliğine karşı yüz, boyun ve gözler mutlaka korunmalı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Efendi, yüz felcinin yüz kaslarına giden uyarıların engellenmesiyle oluştuğunu belirtti. Efendi, soğuk nedeniyle daha etkili hale gelen bazı virüslerin de sinir sistemindeki hasarı artırdığını söyledi. Hastaların ilk anda yüz felci geçirdiklerini anlayamayabileceklerini ifade eden Efendi, felcin kulak arkasındaki bir ağrıyla kendisini belli ettiğini vurguladı.

Göz çevresi ve ağızda güçsüzlüğün ortaya çıkmasıyla hastaların gözlerini kapatamadıklarını fark ettiklerine dikkati çeken Efendi, "Hasta felç geçirince bir şeyler içmeye çalışırken, ağzını tam kullanamadığından, sıvılar ağzının bir tarafından akar. Gülmeye çalışırken de ağzının bir tarafının sınırlı olduğunu anlar. Yüz felci geçiren hastaların büyük bir çoğunluğunda ilk 4 ile 6 hafta arasında önemli iyileşmeler görülür. Ancak hastaların yüzde 35'inde daha uzun süre devam eden ve düzelmeyen kalıcı nörolojik sorunlara da sebep olabilir." diye konuştu.

Prof. Dr. Hüsnü Efendi, yüz felci geçiren bir hastada en çok korkulanın, gözleri kapayamamaya bağlı olarak, korneanın zarar görmesi olduğunu belirtti. Efendi, kısmi felç durumuna bağlı olarak gözler tam kapatılamadığı zaman, dışarıya çıkıldığında veya uyku sırasında gözün açık kalması nedeniyle gözde enfeksiyon, kornea tabakasında yaralanmaların ortaya çıktığını aktardı.

Yüz felcinin çok basit önlemlerle engellenebileceğini ifade eden Efendi'ye göre, dışarı çıkarken ısı değişikliğine karşı göz, yüz ve boyun, atkı ve şapkayla korunmalı. Kişi, yüz felci geçirdiğini anladığı anda hastaneye gitmeli. Yüzün hareket etmesini sağlayacak sakız çiğneme, ayna karşısında gözü kapatıp açma, gülme, kaşları havaya kaldırma gibi basit egzersizler, iyileşmede yardımcı etken.

Anadolu Ajansı
 
Tekerlekli Sandalye
Üst