Yüzlerce Kişi Kol Nakli İçin Sırada Bekliyor

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Türkiye'de ilk defa Aydınlı Cihan Topal'a yapılan çift kol nakli sonrası, yüzlerce kişinin nakil için Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesine başvurduğu belirtildi.

Şimdiye kadar 200 başvuru olduğunu belirten AÜ Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, yasal mevzuat çıktığı zaman müracaat edenler arasında durumu uygun olanları nakil yapabileceklerini söyledi.

Aydın'da, 2008 yılında slaj makinesine kollarını kaptıran ve iki kolu olmadan iki yıldır hayatını devam ettirmeye çalışan Cihan Topal'a, 6 ay önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından yapılan çift kol nakli birçok gazi ve engelliye umut oldu. 6 ay süren fizik tedavinin ardından durumu daha iyiye giden Cihan Topal, birçok ihtiyacını artık kendisi görebiliyor.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Türkiye'de ilk kez yapılan bir ameliyatla, trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demir'in kolları, kesilen kollarına takılan Cihan Topal'a nakledilmiş ve olumlu sonuç alınmıştı.

Cihan Topal'ın ameliyatının ardından birçok kişinin kendilerine nakil için başvurduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, bir ilki başardıklarını belirterek şöyle konuştu; "Bunu ekip olarak başardık. Türkiye'de şu ana kadar yapılamayanların yapılması için Sağlık Bakanlığı'nda altyapıyı oluşturduk. İlgili kuruluşlar son rötuşlarını yapıyor. Sanırım 1 ay sonra tamamlanacak ve bizim önümüze gelecek. Bizim görevimiz toplumda önder olup yapılamayanları yapmak. Fakat bir şeyi ilk defa yapmak çok önemli. Bize, 200'ü aşkın kol nakli başvurusu var."

TÜRKİYE'Yİ BU KONUDA MARKA YAPACAĞIZ

Cihan Topal'ın sağlık durumunun her geçen gün iyiye gitmesinin kendilerine cesaret verdiğini belirten Doç. Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi; "Kol naklini biz başardık. Bundan sonrası için de bize cesaret veriyor. Aklınıza gelebilecek her şey nakil olabilecek durumda. Bununla ilgili mevzuat iyi işliyor. Mevzuat olsa bunu bugün yapmaya hazırız. Sağlık Bakanlığı bu konuyla ilgili mevzuatı çıkarmaya çalışıyor. Cihan Topal'a özel bir izinle çift kol nakli yaptık. Bize yapılan 200 başvuruyu titizlikle inceliyoruz. Yapılan incelemelere göre, başvurulardan 30'u nakil için uygun. Mevzuat çıkar çıkmaz nakil için çalışmalara başlayacağız. Başvurular arasında gazi de var, trafik kazasında kolunu kaybeden de.. Tarım makinesine kolunu kaptıran da mevcut. Bu kadar yoğun başvuru olması bizi sevindiriyor. Türkiye'yi bu konuda marka yapmayı hedefliyoruz."

HERKES SAĞLIĞINA KAVUŞSUN

Yapılan çift kol nakliyle Türkiye'de yüzlerce kişiyi umut olan Cihan Topal da bu durumdan memnun olduğunu söyledi. Gazete haberinin kendi umutlarını yeşerttiğini, kendi durumunun ise bütün gazilerin ve engellilerin umudu olmasının çok sevindirici bir duygu olduğunu belirten Cihan Topal, şöyle konuştu; "Benim ameliyatım verici bulunduktan sonra Sağlık Bakanlığının özel izniyle yapıldı. Habersiz olarak kollar alınsa suç, bu kol nakli dünyada yapılmamış olsaydı yine suçtu. Çünkü şu an Türkiye'de yasası ve yönetmeliği çıkmadı. Yönetmeliğin Sağlık Bakanlığından çıkmasını bekliyoruz. Yasa henüz çıkmadığı için benden sonra kimseye nakil yapılamadı. Oysa benim gibi çok bekleyen var."

Akdeniz Üniversitesinde, kol nakli için bekleyen çok sayıda kişi olduğunu anlatan Topal, sözlerine şöyle devam etti; "Benim gibi iş kazası geçirmiş insanlar var, gaziler var. Hepsi kol nakli için bir umut bekliyor. Kısa zamanda yasa çıkarsa ameliyatlar yapılmaya devam edecek. Şu an SGK ile SSK arasında bir dosya hazırlandığını öğrendim. İnşallah yasa çıkar ve kol nakli bekleyen hastalar benim gibi sağlığına kavuşur. Ben kolsuz hayatıma alışıp hayata böyle tutunmaya devam ederken, bir gün kahvehanede gazete okuyordum. Okurken bir baktım 'Almanya'da çift kol' nakli diye bir haber. Kendi kendime dedim ki, 'Bugün Almanya'da olan yarın Türkiye'de olacak'. Buradan yola çıkarak hemen ertesi gün girişimlere başladım. Bana bir gazete küpürü ümit oldu. Ben de Türkiye'de birçok gazi ve engelliye ümit olduğum için çok sevinçliyim."
 
F

Fırtına

Guest
Yüz ve kol naklinin önü açıldı

Ulusal Organ ve Doku Koordinasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, kol, yüz ve doku naklinin önünü açan Kompozit Doku Nakli Yönergesi'ni onayladığını bildirdi. Süleymanlar, yönerge ile daha önce özel izinli yapılan nakillerin bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacağını belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü ve Ulusal Organ ve Doku Koordinasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Ekim ayında Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın özel izniyle gerçekleştirilen kol naklinin önünü açan Kompozit Doku Nakli Yönergesi'nin onaylandığını söyledi. Kol, yüz, bacak, iç organlar, el gibi uzuvların naklinin önünü açan ve yapılan bu nakillerin bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmesini sağlayacak yönergenin, Bakan Akdağ'ın onayından çıktığını ifade eden Süleymanlar, şunları kaydetti;

''Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yüz ve kol naklinin önünü açan kompozit doku nakli yönergesini onayladı. Bu şekilde önemli bir mevzuat eksiliği de giderilmiş oldu. Bundan sonra daha fazla insanımıza bu tedaviyi ulaştırma imkanımız olacak. Bu keyifli ve mutlu haberi sizinle paylaşmaktan mutlu oluyorum. Yönergede kol, el, bacak, yüz, iç organlarının naklinin önü açılıyor, bu, nakilde önemli bir kilometre taşıdır. Dünyada da bu konuda pek çok ülkeden ilerideyiz. Bu konuda mevzuatı olan ülke sayısı parmakla sayılabilecek kadar az diyebiliriz. Bu bizim bu konuya ne kadar önem verdiğimizin göstergesi.''

-ÖZEL İZNE GEREK KALMADI-

Artık özel izne gerek kalmadan kol, yüz gibi nakillerin rahatlıkla yapılabileceğini bildiren Prof. Dr. Süleymanlar, ''Artık bu tedavinin yolu açılmış oluyor. Artık özel müsaadeye gerek kalmadan yönerge çerçevesinde, koşullarını, altyapısını, sağlamış hastanelerde, bilimsel yeterliliği kanıtlanmış arkadaşlar tarafından bu ameliyatlar yapılabilecek. Bunun da bedeli sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmış olabilecek. Mevzuat olmadığı için bizim üniversitemizde yapılan ilk çift kol naklinin masrafı Akdeniz Üniversitesi tarafından karşılanmıştı'' diye konuştu.

Yönergenin sadece kol naklini değil, bacak, yüz ve iç organları da kapsadığını vurgulayan Süleymanlar, ''Bu konuda yolu açtık. Çok sayıda insana, sakat ve kısıtlı olan insana mevzuat yönünde tedavi uygulanabilecek. Bu nakil de önemli bir kilometre taşıdır. Bu müjdeyi verirken bu konunun mimarlarına, Ömer Özkan hoca başta olmak üzere teşekkür etmek istiyorum'' dedi.

-NAKİL MASRAFLARINI SGK KARŞILAYACAK-

Ekim ayında Türkiye'de ilk kez yapılan çift kol naklinin dünya gündemine düştüğünü, özel izinle yapılan ameliyatın bu konudaki mevzuat eksikliğini de gündeme getirdiğini kaydeden Süleymanlar, Sağlık Bakanlığı'nda, hızlı bir çalışma ile bir kaç hafta sonra bilim kurulu oluşturularak çalışma başlatıldığını, bu yapılırken de konunun bilimsel, hukuksal, etik ve psikolojik yönünün değerlendirilerek taslağın hazırlandığını söyledi.

Yönerge olmadan bu ameliyatların ödemesinin sosyal güvenlik kuruluşu tarafından yapılamadığını vurgulayan Süleymanlar, ''Yönerge olmadan bunun ödemesi de olmuyordu, bunlar çok maliyetli tedaviler'' dedi.

Çift kol nakli yapılan Cihan Topal'ın elini çok iyi kullanır halde olduğunu belirten Süleymanlar, şu bilgileri verdi;

''Diğer vakalardan daha ileri bir gelişme gösterdiğini gördük. Belli ağırlıktaki objeyi rahatlıkla tutabiliyor. Bu bizi umutlandırdı, diğer çalışmalar için bu motivasyon yaratıyor. Dünyadaki diğer örneklerinden daha güzel gelişme gösterdi.''


medimagazin
 
F

Fırtına

Guest
Gırtlak naklinin de önü açıldı

Doç. Dr. Ömer Özkan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın onayladığı Kompozit Doku Nakli Yönergesi ile sesini kullanamayan hastalara gırtlak naklinin de yapılabileceğini bildirdi.

Türkiye'de ilk çift kol naklini geçen yıl Ekim ayında gerçekleştiren Doç. Dr. Ömer Özkan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın onayladığı Kompozit Doku Nakli Yönergesi ile sesini kullanamayan hastalara gırtlak naklinin de yapılabileceğini bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından onaylanan Kompozit Doku Nakli Yönergesi'nin kol, yüz, saçlı deri, üst solunum, üst sindirim yolu nakliyle, bağırsak naklini kapsadığını kaydetti.

Kanser nedeniyle gırtlağını kullanamaz hale gelen, ateşli silahla yaralananlar, gaziler gibi gırtlağını bir şekilde kaybeden, konuşamayan insanlar bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özkan, ''Bu insanlara gırtlak nakli yapılabilir, hasta başkasının ses telleriyle konuşabilir. Soluk borusu ve gırtlağı alınanlara gırtlak nakli yapılabilecek. Mevzuatın en önemli özelliği bu. Bununla ilgili birimi kulak burun boğaz bilim dalıyla burada kuruyoruz'' diye konuştu.

-''BACAK NAKLİ YOK''-

Böyle bir mevzuatı çıkarmanın büyük bir başarı olduğunu belirten, bu nedenle Sağlık Bakanlığı yetkililerine teşekkür eden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü;

''Bu sayılı mevzuatlardan biri... Bizim çok işimizi görecek ve bir çok ülkeye örnek olacak. Mevzuatta bacak yok ama bacağın olmaması büyük eksiklik değil. Bacağın yerini gören çok iyi protezler var, bu büyük ameliyatı yapmaya değmez.''

-BAŞVURU SAYISI ARTTI-

Özel izinle çift kol naklini yaptıktan sonra çok sayıda hastanın nakil için kendilerine başvuruda bulunduğunu bildiren Özkan, şu bilgileri verdi;

''Mevzuat olmadığı için insanlara olumlu yanıt veremiyorduk. Şahsım dışında sadece Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran 200 kadar hasta var. Bunların 130'u nakle uygun görüldü. Başvuranlardan 50'sinin iki taraf kolu yok. Bacakları olmayanlar var, mayına basanlar, doğuştan kolları olmayanlar var. Mevzuata göre nakillerde iki taraflı dirsek altından itibaren kolu olmayanlara öncelik verilecek.''

Verici bulunması halinde iki kolu dirsekten itibaren olmayan 50 hastaya ameliyat yapabilecek durumda olduklarını anlatan Özkan, ''Mevzuat yeni çıktı, bundan sonra bu nakilleri yapabilecek kurum ve kuruluşların Sağlık Bakanlığı'na başvurarak (nakil yapabilir) iznini alması gerekiyor. Biz de başvuruda bulunacağız. Eğer uygun görülürse bu ameliyatları yapmaya başlayacağız. Bunun süreci 1-2 ay.''

Yüz, kol, gırtlak ve bağırsak nakli için vericilere ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Özkan, ''Verici için iyi bir kampanya lazım. Aslında vericiler uzuv nakline organ naklinden daha olumlu bakabilir çünkü kendi yakınının parçasını nakil olanda görüyor'' dedi.

Yüz nakli için, biri gazi, diğeri Zonguldak'ta ateşli silahla yüzü deformasyona uğramış bir kadının nakil yapılabilir durumda olduğunu kaydeden Özkan, ''Yüz nakli için çok sayıda başvuru var ama hepsi gerçekçi değil. İki hasta var onlara bugün nakil yapabilecek durumdayız'' diye konuştu.
 
F

Fırtına

Guest
Mevzuatta bacak yok ama bacağın olmaması büyük eksiklik değil. Bacağın yerini gören çok iyi protezler var, bu büyük ameliyatı yapmaya değmez.


bence değer.............ben yıllardır bunun hayalini kurdum/kuruyorum..!!! inşaallah bacak nakli de mevzuatta yerini alır ve onaylanır..
 
F

Fırtına

Guest
Yüz nakline 'valilik ve emniyet şartı'.!

Yapılacak ameliyatlara valilik ve polis onay verecek.

Sağlık Bakanlığı'nın bir çok hasta için umut olan yüz ve kol naklinin önünü açan yeni düzenlemesi, bugüne kadar dünyada çok az sayıda uygulanan bu tür operasyonlar sonrası ortaya çıkabilecek durumlara karşı tedbirler içeriyor.

Başrollerini John Travolta ve Nicolas Cage'in oynadığı, FBI ajanı ile bir teröristin yüzlerinin değiştirildiği “Yüz Yüze” filmi abartılı bir anlatım içerse de Sağlık Bakanlığı, nakil yapılan hastanın parmak izi veya yüz görünümü gibi teşhis bilgilerinin değişmesi halinde 30 gün içinde emniyete ve valiliğe bildirim zorunluluğu getirdi.

Ayrıca, nakil sonrası yeni görünüme sahip olacak hastanın psikolojik sorun yaşamaması için bilgilendirme de yapılacak. Sağlık Bakanlığı'nın Kompozit Doku Nakli Merkezleri Yönergesi ile artık hayati önem taşımayan ancak hastaların yaşam kalitesini artıracak ekstremite (kol), yüz ve saçlı deri, üst solunum-üst sindirim yolları ve bağırsak nakilleri yapılabilecek.

Sadece ruhsatlı merkezler yapabilecek;

Yönergeye göre, bu nakilleri sadece Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı merkezler yapabilecek. Sağlık Bakanlığı, bu nakillerin hangi hastalara yapılabileceğini belirlemek ve yapılan işlemleri takip etmek üzere Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu ve Kompozit Doku Nakli Konseyi oluşturacak.

Komisyon, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü veya görevlendireceği en az daire başkanı düzeyindeki bir idari amir başkanlığında; mikro cerrahi alanında deneyimli, organ veya doku nakli konusunda da çalışmaları bulunan doçent ve profesörler arasından bakanlıkça seçilecek 6 üye olmak üzere toplam 7 kişiden oluşacak.

Hangi hastalara bu tür nakillerin yapılabileceğini belirleyecek olan komisyon, şu çalışmaları yürütecek;

-Alıcının çocuk olması ve endikasyon listesine göre karar verilmesi mümkün olamayan diğer istisnai vakalar için bakanlığa başvurulduğunda vakayı nakil yönünden değerlendirecek.

-Endikasyon listesine göre konsey kararı ile yapılan nakillerde, nakil sonucunu endikasyon yönünden değerlendirecek.

-Ülke genelinde kompozit doku nakli hizmetlerinin gelişimini izleyerek, alınacak tedbirleri ve ulusal stratejileri belirlemek için ihtiyaç duyulan konularda Sağlık Bakanlığı'na görüş bildirecek.

-Merkezlerin faaliyetlerini ve alınacak tedbirleri ele alacak.

-Kompozit doku naklinde kullanılan ilaçlar, solüsyonlar, araç ve gereçler ile ilgili standartları belirleyecek.

-Kompozit doku nakli ile ilgili ulusal tanı, kayıt ve tedavi protokollerini düzenleyecek.

Her merkeze bir konsey;

Her kompozit doku nakli merkezinin bulunduğu hastanede, bir Kompozit Doku Nakli Konseyi kurulacak. Bu konseyde, psikiyatri uzmanı, sosyal hizmet uzmanı, nakil konusunda deneyimli iki cerrah (birisi kompozit doku naklini gerçekleştirecek ekip dışından olmak üzere), anestezi ve reanimasyon uzmanı, iç hastalıkları uzmanı (alıcı çocuk ise çocuk hastalıkları uzmanı), immünoloji uzmanı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı ve tıp etiği uzmanı bulunacak.

Konsey; yönerge kapsamındaki her kompozit doku naklinden önce, naklin endikasyon listesine uygun olup olmadığını, alıcının onamının usulüne uygun olarak alınıp alınmadığını ve yapılacak naklin sosyal ve etik açıdan uygun olup olmadığını değerlendirecek.

Ekstremite nakli yapılacak merkezdeki sorumlu uzman, ekstremite nakli yapılacak merkezde, plastik ve rekonstruktif cerrahi veya ortopedi ve travmatoloji alanlarının birinde uzmanlığını almış, uzman olduktan sonra yurt içi veya yurt dışında mikrocerrahi alanında en az iki yıl deneyimli ve en az 50 replantasyon veya serbest doku nakli ameliyatında aktif görev almış, bunlardan en az 25 vakayı kendisinin yapmış olduğunu ilgili kurumdan belgeleyen bir hekim, sorumlu uzman olarak görevlendirilecek.

Ameliyatı her cerrah yapamayacak;

Yüz ve saçlı deri nakli yapılacak merkezde ise, plastik ve rekonstruktif cerrahi alanında uzman olduktan sonra yurtiçi veya yurtdışında mikrocerrahi alanında en az iki yıl deneyimi olan ve en az 50 replantasyon veya serbest doku nakli ameliyatında aktif görev almış, bunlardan en az 25 vakayı bizzat kendisinin yapmış olduğunu ilgili kurumdan belgeleyen hekim, sorumlu uzman olabilecek.

Üst solunum/sindirim yolları nakli yapılacak merkezde ise, uzman olduktan sonra yurtiçi veya yurtdışında üst solunum yolları ve üst sindirim yolları cerrahisi alanında en az iki yıl deneyimli olduğunu ilgili kurumdan belgeleyen kulak burun boğaz, genel cerrahi veya göğüs cerrahisi uzmanı bir hekim veya uzman olduktan sonra yurtiçi veya yurtdışında mikrovasküler cerrahi alanında en az iki yıl deneyimli, en az 50 replantasyon veya serbest doku nakli ameliyatında aktif görev almış, bunlardan en az 25 vakayı bizzat kendisinin yapmış olduğunu ilgili kurumdan belgeleyen kulak burun boğaz, genel cerrahi veya göğüs cerrahisi uzmanı hekim sorumlu uzman olarak görevlendirilebilecek.

Bağırsak nakli yapılacak merkezde ise genel cerrahi uzmanı olduktan sonra yurtiçi veya yurtdışında gastro-intestinal sistem cerrahisi alanında en az iki yıl deneyimli olduğunu ilgili kurumdan belgeleyen bir hekim sorumlu uzman olabilecek.

Emniyete ve valiliğe bildirim;

Kompozit doku nakli işlemi neticesinde alıcının parmak izleri veya yüz görünümü gibi teşhis bilgilerinin değişmesi halinde, hastane idaresince, nakil tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ilgili valilik ve emniyet müdürlüğüne değişiklik bildirilecek. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan nakil, ancak ailesinin izni alınarak yapılabilecek.

Bir kadavradan kompozit dokunun alınabilmesi için sağlığında imzaladığı veya donör ölümü sonrasında bağış yapmaya yetkili yakınlarının imzaladığı bağış formunda, kompozit dokuların bağışlandığı ayrı bir madde olarak belirtilecek. Bu tür nakillerin yaşam kurtarıcı olmayan özelliği ve alıcının yaşam boyu bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlara ve buna bağlı komplikasyon ve yan etkilere maruz kalacağı göz önüne alınarak da bazı kurallar getirildi.

Buna göre, nakil yapılmak istenen hasta veya yasal temsilcisi, işlem yapılmadan önce mekanik ve myoelektrik protez veya ortez gibi mevcut diğer alternatifleri kullanmış olmasına veya doku veya organ kaybının düzeltilmesine yönelik ameliyatlara rağmen tatmin olmadığını yazılı olarak beyan edecek.

Hasta veya yasal temsilcisi, ayrıntılı bir şekilde hazırlanan, operasyon sonrası ortaya çıkabilecek tüm psikolojik ve sosyal sorunların ve olası sağlık risklerinin yer aldığı bir onay formu imzalayacak. Hasta veya yasal temsilcisine merkez tarafından bu konuda ayrıntılı bilgi de verilecek.

Bağışçı ne verdiğini iyi bilmeli;

Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, dünyada çok kısa bir süre önce başlayan, henüz kliniğe yeni giren operasyonların artık Türkiye'ye de yapılabilmesi için bir alt yapı getirildiğini bildirdi.

Kol naklinin dünyada 1998 yılında yapılmaya başlandığını, Türkiye'de kısa bir süre önce yapılan kol naklinin dünyadaki 15. vaka olduğunu hatırlatan Şencan, yüz naklinin de 2000'li yıllarda yapıldığını, dünyada bu naklin şimdiye kadar 10 kişide başarılı olduğunu söyledi.

Türkiye'deki hakimlerin bu tür ameliyatları başarıyla yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Şencan, şu değerlendirmelerde bulundu;

“Yüz ve deri nakilleri hastaların dış görünüşünü de etkileyecek operasyonlar olduğu için bu tür ameliyatların etik yönü çok büyük önem taşıyor. Bu nedenle yönergede etik konular diğer organ nakillerine göre daha ayrıntılı olarak yer aldı. Hastaya nakil sonrası meydana gelebilecek değişikliklerin ayrıntılı olarak anlatılması zorunlu. Ameliyatın sosyal yansıması farklı olacağı için çok iyi bir değerlendirme yapılmalı. Geri ödemeyle ilgili herhangi bir sorun yok. Zaten şu anda SGK bu işlemleri şu anda ayrı ayrı ödüyor. Diğer organ nakilleri için paket fiyat uygulanıyor. Belki ilerde bu işlemler yaygınlaşırsa bunlar için de paket fiyat belirlenebilir.”

Organ bağışında bu nakiller için verici onayının ayrı olacağını bildiren Şencan, “Bağışçının ne verdiğini kesin ve net olarak bilmesi gerekir. Bu nedenle böyle bir uygulamaya gittik” dedi. Şencan, şu anda kol nakli olmak için bekleyen 200 dolayında hasta bulunduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Halil Yılmaz Sur da, yapılan düzenlemeyle yüz ve kol gibi doku ve organların naklinin önünün açıldığını, ancak bu nakiller için bağış yapılması gerektiğini belirtti.

Sur, “Biz alt yapıyı oluşturduk ama bağış olmazsa bunun hiç bir anlamı olmaz. Bu nedenle hastalara umut olması için vatandaşların mutlaka bağış yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.


aa
 
F

Fırtına

Guest
Yüz nakli çalışmaları..

Yüz nakli konusunda bilim adamlarının önünü açmak için büyük bir gayret sarf ettiklerini söyleyen Akdağ, bütün nakillerde olduğu gibi yüz nakli için de belli kurallar koyarak bunu başarabilecek bilim adamlarının önünün açılması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'de hangi organ nakli alanında böylesine ileri bir müdahale yapılacaksa bu alanda çalışma yapacak bilim adamlarının yanında olduklarını belirten Akdağ, ''Umarım ki Türkiye'de yapılacak yüz nakli ve benzer nakillerde başlangıçta da büyük bir başarı oluşur. Bu hususta Türk bilim adamlarına itimadım tam'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Yüz nakliyle ilgili yönergenin içinde hasta ne olduğunu bilecek ve ona göre hareket edecek diye bir bilgi var. Yani garantisi yok, ama hasta bunu kabul edip o şekilde operasyona başlayacak'' demesi üzerine Akdağ, şöyle konuştu;

''Bütün sağlık müdahalelerinde olduğu gibi bu konuda da hastanın bilgilendirilmiş biçimde rızasının alınması şarttır. Bunun tam yapılması lazım. Bu mevzuat bunları da söylüyor. İşin etik tarafı önceden belirlenmiş olacak. Standart bir tedavi şekline gelmemiş bir tedavi için bunu standart bir tedavi diye hastalara uygulayamazsınız. Bu standart tedavi haline gelmişse, vatandaşın rızası alınarak hemen yapılabilir, değilse etik kurulların izni gerekecek.''

Bakan Akdağ, ilk yüz naklinin ne zaman yapılacağına ilişkin bir soru üzerine, ''Buna ben karar veremem, bunu bilim adamları gerçekleştirecek'' dedi.

Anadolu Ajansı
 
F

Fırtına

Guest
Türkiye'de yapılan ilk çift kol nakli 25 Eylül'de birinci yılını dolduracak

670087_detay.jpg





Çift kol naklinin yapıldığı Cihan Topal, sakal tıraşı dahil günlük bütün ihtiyaçlarını kendi karşılayabiliyor. Topal'ın nakilli kolları da fizyoterapisti ile bilek güreşi yapacak kadar güçlendi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Türkiye'de ilk kez yapılan çift kol nakli birinci yılını dolduruyor.

Trafik kazasında hayatını kaybeden Milaslı Fatih Demirel'in (23) kollarını 25 Eylül'de iş kazası sonucu iki kolu kopan Cihan Topal'a (29) nakleden Doç. Dr. Ömer Özkan, yaptığı açıklamada, bir yılı doldurmanın önemine işaret etti. Doç. Dr. Özkan, “Kol naklinde birinci yıl doldu. Reddetme risk azaldı” diye konuştu.

Hastanedeki aylık kontrolleri devam eden ve fizyoterapi için hastaneye gelen Cihan Topal da bir yılda hayatının inanılmaz şekilde değiştiğini anlattı. Başkalarına bağımlı halde yaşamaktan kurtulduğunu belirten Topal, “Bu, Akdeniz Üniversitesi'ndeki hocalarımız sayesinde oldu” dedi.

İLK KOL NAKLİ ÜZERİNDEN 1 YIL GEÇTİ

Tırnakları uzayan, ellerindeki kılları büyüyen Topal, ellerini çok rahat hareket ettirebildiğini ifade ederek, şöyle konuştu;

“Fizyoterapi sayesinde ellerim bayağı güçlenmeye başladı. Günlük bütün ihtiyaçlarımı fazlasıyla karşılayabiliyorum. Sakal tıraşımı bile kendim yapabiliyorum, saçımı tarıyorum, 4 yaşındaki kızımın elinden tutup gezdirebiliyorum, abdestimi alıp namazımı kılabiliyorum. En önemlisi yemeğimi yiyebiliyorum. Beklenenin fazlasını yaşıyorum şu an. Ellerim gayet iyi çalışıyor. Fizyoterapi ile ellerim daha da güçlenecek. Bunlar benim için gerçekten hayaldi ama şimdi gerçek oldu.”

Ayda bir rutin kontrol için hastaneye geldiğini belirten Topal, fizyoterapistiyle bilek güreşi yapabilecek hale geldiğini anlattı. Kol nakli için donör sıkıntısı olduğuna işaret eden Topal, “Nakil için donör şart. Bu ellerin sahibi Fatih Demirel, Allah rahmet eylesin, kendisi toprak oldu ama elleri bende yaşıyor. Herkesin organ nakli konusunda duyarlı olmasını dilerim” dedi.

Kolunu zorlamayacak, sağlığını riske atmayacak bir iş aradığını bildiren Cihan Topal, “Ameliyat sonrasında masrafım çok oldu. Çalışmadığım için maddi olarak sıkıntıdayım. Kolumu zorlamayacak bir iş arıyorum. Bakmak zorunda olduğum, geçindirmek zorunda olduğum bir ailem var. Çalışmak zorundayım” dedi.



http://engelliler.gen.tr/f53/cift-kol-nakli-yapilan-cihan-topaldan-engellilere-destek-6391/
 

sel

Üye
Üye
Katılım
Ara 7, 2011
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
çok sevindim süper bi gelişme bende sol kol dirsekten ampute kol nakli için başvurmak istiyorum bunun masraflarını SGK karşılıyormu? başvuruyu nasıl yapcaz?ne yapmamız gerekiyor arkadaslar sağolun tşkler....
 
Tekerlekli Sandalye
Üst