Yumurtalık Tümörleri Oluşum Sebepleri Teşhisi ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Kadın sağlığını tehtit eden yumurtalık yani over tümörleri...

Oldukca sinsi bir sağlık sorunu olan yumurtalık tümörleri geç teşhis edilmesi neticesinde büyük sorunlar yaratan kötü huylu tümörlere geç kalınmış müdahaleler neticesinde ölümle bile sonuçlanabilen tablolar ortaya çıkamaktadır. Bu nedenle olası belirtiler gözden kaçırılmamalı ihmale yer verilmemelidir. Günümüzde bir çok hastalığın erken teşhis sonucunda tedavisi mümkün olamktadır işte yumurtalık tümörleride erken teşhisle tedavi edileebilir.
Peki tedavisi nasıl yapılmaktadır işte detaylar....



yumurtalik-kanseri.jpg


Yumurtalık dokusunda, pek çok değişik hücre bulunuyor. Yumurtalığın ana yapısını oluşturan epitelyum hücrelerinde ya da embriyonik döneme ait hücrelerde meydana gelen kontrolsüz bölünme ve çoğalma sonucunda tümör oluşuyor. En sık, epitelyum hücrelerden kaynaklanan tümörlerle ortaya çıkıyor. Menopoz sonrası yumurtalık kanseri teşhisi konan kişilerin yüzde 80’inde epitelyum dokuda oluşan tümörler saptanırken, 20 yaşın altında tespit edilen kişilerin ise, yüzde 60’ında embriyonik döneme ait tümörler saptanıyor. Yumurtalık kanseri yaşam boyu her 100 kadının 1.4’ünde görülüyor.

YUMURTALIK (OVER) KANSERİNDEN KORUNMA YOLLARI

Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak,
Sağlıklı beslenmek,
Doğum kontrol ilaçlarının kullanımı kanseri riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

YUMURTALIK (OVER) KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yumurtalık kanserleri erken dönemde bir belirti vermiyorlar. Bu nedenle yumurtalık kanserlerinin 2/3’ü ileri dönemde teşhis ediliyor. Belirti vermemesinin nedeni; kanserin karın boşluğu içinde büyümesi ve uzun süre hastayı rahatsız etmemesi. Ancak karın şişliği, kasık, karın ağrısı ve halsizlik hastalığın belirtileri olabiliyor. Ayrıca bazı hastalarda gaz ve sindirim bozukluklarına da rastlanıyor. Hastalığın son dönemlerinde ön plana çıkan belirtisi ise, belirgin şekilde zayıflama.

YUMURTALIK KANSERİNDE ERKEN TANININ AVANTAJLARI

Hastalığın tedaviye vereceği cevap tümörün yaygınlığı ile doğrudan ilişkili. Uygun tedaviler ile erken dönemdeki hastalıklar yüzde 80-90 iyileşirken, ileri dönem hastalıklarında iyileşme oranı yüzde 40-50. Ameliyat ve kemoterapi sonrası hastalar, uzun yıllar 4-5 ayda bir kontrol ediliyorlar. Hastalık tekrarladığında ise tedaviler de tekrarlanıyor. Bazen ameliyatların 2 ile 4 kez tekrarlanması gerekebiliyor.

YUMURTALIK (OVER) KANSERİ TANI YÖNTEMLERİ

Yumurtalık kanserinin belirli bir tanı yöntemi yok. Hastalık pek çok şekilde tanılanıyor. Hastaların bir bölümünde tanı, başka nedenler ile yapılan araştırma ve ameliyatlar sırasında konuluyor. Bu yüzden yukarıda belirtilen şikayetleri olan hastaların mutlaka kadın hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Muayene sonrasında yapılan kasık ultrasonografisi ile hastalığın varlığından şüpheleniliyor.

Gerçek tanı, ameliyatla çıkarılan dokuların patolojik incelemesi sonrasında ortaya çıkıyor. Ultrasonografi dışında tomografi ve benzeri görüntüleme yöntemleri tanıya yardımcı yöntemlerden. Ayrıca kanda tümör belirteci denilen bazı maddelerin araştırılması da yardımcı tanı yöntemi olarak kullanılıyor. Yukarıda belirtildiği gibi yumurtalık kanserleri erken dönemde bulgu vermediklerinden, özellikle menopoz sonrası yıllık jinekolojik muayene ve kasık ultrasonografisi hastalığın erken tanısını sağlayabiliyor. Bu çerçevede menopoz sonrası kontroller önemli. Çünkü yumurtalık kanserlerinin yüzde 75’i menopoz sonrası dönemde görülüyor.

Yumurtalıkta tümör neden oluşur?

Yumurtalıklarda oluşan tümörlerin birkaç farklı nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden bir tanesi, doğum yapmamış olan insanlardır. Uzun yıllar boyunca doğum yapmamış olan insanlarda yumurtalıkta tümör oluşması durumu çok fazla görülmektedir. Bu nedenle evlendikten birkaç sene sonrasında kadar çocuk yapmayan ailelerde böyle bir rahatsızlığın görülme durumu da söz konusudur.<


Yumurtalık tümörü, oluşum nedenler arasında yer alan bir diğer etken ise kişinin ailesel öyküsüdür. Kişinin büyük annesinde meydana gelen yumurtalık tümörü, kalıtsallık özelliğiyle torunlarda bile meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kalıtsal bir hastalık olup olmadığı iyi araştırılmalıdır.
Kadınlarda özellikle son yıllarda daha da kullanımı artmış olan gebeliği önleyici ilaçlar yumurtalık tümörü oluşumuna neden olan önemli etkenlerden biridir. Özellikle sürekli bir hale gelmiş olan bu ilaç kullanımı, ciddi rahatsızlıklara neden olur.
İnsanlarda bu duruma neden olan bir diğer etken ise genç yaşta hamille kalmış olmaktır. Özellikle bazı köylerde meydana gelen çocuk evliliklerinde yumurtalıkta tümör riski yüksek bir seviyeye ulaşır. Bu nedenle erken hamile kalmış olan insanların bu durumlara çok dikkat etmesi gerekir.
Son olarak insanlarda meydana gelen hormonal nedenlerden dolayı böyle bir rahatsızlığın ortaya çıkması söz konusudur. Özellikle kadınlık hormonunun tek başına vücuda takviye edilmesi gibi tedavilerde yumurtalıkta tümör riski artmaktadır.

YUMURTALIK (OVER) KANSERİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ



Yumurtalık kanserinin ilk tedavisi cerrahidir. Başka bir deyişle hastalar önce ameliyatla tedavi ediliyorlar. Ancak burada yapılan ameliyat, özellikleri olan bir cerrahi girişimdir. Hastalığın tedaviye vereceği cevap ilk ameliyatın yeterliliği ile doğrudan ilişkili. Hastalığın erken dönemlerinde tümörün çıkartılması ile birlikte evreleme cerrahisi denilen bir ameliyat yapılıyor.

İleri dönemlerinde ise kapsamlı bir ameliyatla, karın boşluğu içindeki tümörler çıkartılıyor. Ameliyat sırasında gerek görüldüğü hallerde barsak parçalarının çıkartılması da söz konusu. Ameliyat sonrasında çok erken dönemdeki hastalar dışındaki tüm hastalara kemoterapi denilen ilaç tedavisi yapılıyor. Başka bir deyişle yumurtalık kanseri tedavisinin önemli bir bölümünde, ilaç tedavisi uygulanıyor
 
Tekerlekli Sandalye
Üst